Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznye metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 15. 12:34:30

A Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznye metszésénél alakító metszésénél 2 féle lehetőség közül tudunk választani.

  1. Természetes megoldás, itt nem vágjuk ki a központi ún. sudárhajtást, így a fa akár 6-8 méteresre is megnőhet. A lombfelület nagyságából kifolyólag viszont csak nagyobb telek esetén ajánlott. Mellette szóló érv viszont, hogy érési időben a gyerekek számára, igazi élmény az érett cseresznyék „vadászata”.
  2. Kontrollált méretű megoldás. Ennek során a fa magasságának korlátozása céljából a központi ágát az alakító metszés során eltávolítjuk. Ennek a megoldásnak az előnye a lényegesen kevesebb ráfordítandó növény és termésvédelmi költség.

Attól függetlenül, hogy milyen koronaformát választunk a Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznye metszése 3 részre bontható:

  1. Alakító metszés. Ennek során tudjuk fentebbiek közül valamelyik korona-formát kialakítani.
    1. Természetes megoldás. Ekkor a központi sudár hajtás meghagyjuk, de ekkor is figyelmet kell, fordítsunk a koronaszerkezetére. A vázágakat úgy válasszuk meg, hogy a későbbiekben azok eloszlása határozza majd meg a fa külalakját.
    2. Kontrollált méretű megoldás. Itt is hasonló módon neveljük a csemeténket, mint a fentebbinél, de az alakító metszés utolsó (5.) évében a központi hajtást egy gyengébb oldalsó hajtásra cserélünk, megtörve ezzel a növekedési erélyét.

  1. Tavaszi metszés

Mikor a Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznye csemete az általunk kívánt méreteit már elérte, akkor el lehet kezdeni a tavaszi metszést. Ezt a metszést, ahogy arra már a megnevezésével is utaltam, tavasszal végezzük, mikor a fa vegetatív stádiumának elején jár. Ezt a stádiumot könnyen felismerhetjük arról, hogy a rügyek duzzadni kezdenek. A termésminőségére gyakorolt jótékony hatása miatt érdemes minden évben megismételni. A bokrétás termőnyársak ugyanis hamar elöregednek, és ez kihat a cseresznye beltartalmi értékeire. Ezek a bokrétás termőnyársak a cseresznyefa termőképletei, azaz azok a kis ágacskák, melyek végén a rügyek állnak.

  1. Fenntartó metszés

A fa fiatalon tartása céljából végzendő. Ezt a termés után kell végre hajtani, de csak a telepítést követő 5. évtől. Mindenképpen célszerű sebkenőcs használata a metszés során keletkezett vágási felületek kezelésére. Ennek oka, hogy ez a kenőcs lezárja a felületet a kórokozók elől, így azok nem tudnak bejutni a cseresznyefa nedvkeringésébe.

Idősebb fákon végrehajtandó, metszési feladatok:

A 10. évig bezárólag a fák koronájának méretét a vázágak csúcshajtásának visszametszésével tudjuk kordában tartani. A legerőteljesebben a felső oldali hajtások nőnek, ezeket rendszeresen vissza kell metszeni.

Az ezt követő években lévén, hogy a korona eddigre elérte végleges méretét, érdemes növekedését megakadályozni. A vezérágak visszavágása egy adott oldalágig ehhez a legjobb megoldás. A metszés jótékony hatása révén, mindig jócskán rendelkezésre áll majd, friss hajtás így az idősödő termőrészeket, mindig meg tudjuk majd újítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa