Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznye gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 15. 12:39:43

A tavaszi lemosó permetezés egy preventív védekezés:

Kora tavasszal a Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznyefák felületén még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása a fő célja. Megelőzhetünk vele később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket.

  Ajánlott szerek:

  • A kontakt hatású szereket a legcélszerűbb használni. Ezek a vegyszerek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre vagy a kórokozóra kijuttatva érvényesül.
  • A kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

Az őszi lemosó permetezés célja szintén a megelőzés. A kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni, ennek az áttelelésnek a meghiúsítása, megnehezítése a cél. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). Az őszi lemosó permetezés csak enyhe telek esetén effektív mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

A permetezéssel azonban nem ér véget a küzdelem, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni.  Így az avar kezelése nagyon fontos. Eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).   

A Bigarreau Burlat szabadgyökerű cseresznyénél lényeges, hogy a hazánkban hulló csapadék bár mennyisége fedezné a gyümölcs szükségletét annak rossz eloszlása miatt azonban szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa