Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

'Bianca' – Fehér borszőlő

Ár:
3.190 Ft

Az év teljes egészében ezt a szőlőcsemetét konténeres kiszerelésben tudja megrendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Korai érésű, erőteljes növekedésű, közepesen bőven termő szőlő, mely alkoholban gazdag, minőségi bort ad.

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
990 Ft
NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2018-12-14

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

 

A 'Bianca' – Fehér borszőlő főbb jellemzői:

Világos-sárgára érő, kisfürtű, lédús, ropogós bogyójú szőlőfajta, amely a talaj és fekvés iránt nem igényes. Fagytűrő. Gombás betegségnek viszonylag ellenálló. Nem rothad.

A fürt: hengeres, kicsi, átlagtömege 90 g, laza; a bogyó gömbölyű, közép nagy, átlagtömege 2,3 g. Színe hamvas, zöldessárga. Húsa ropogós. Íze semleges, héja vastag. Virágzáskor a kedvezőtlen időjárási tényezőkre érzékeny, zöldmunka igényes. Bora alkoholban gazdag. Semleges ízű, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, minőségi bort adnak. Fagy- és szárazságtűrő. Augusztus végén vagy szeptember elején érik.

 

FÉNYIGÉNY
Erős fényigényű. Déli vagy délnyugati fekvésű helyre telepítsük.

 

TALAJIGÉNY
A semleges pH-közeli, jó vízelvezető képességű talajokat szereti.

 

ÜLTETÉSI IDŐPONT
A nyugalmi időszakban, novembertől márciusig telepített szőlő korábban fakad és erősebben fejlődik. Az őszi és téli ültetéskor elmaradhat a tőke beöntözése is, viszont gondosan kell tömöríteni a földet a gyökerekhez. Az őszi telepítés jobb eredést és gyorsabb fejlődést biztosít.

 

ÖNTÖZÉS, GONDOZÁS
Csak extrém száraz nyarakon öntözzük enyhén, talajszintben a töveket, nehogy gombás betegségek lépjenek fel. A szőlő metszését a nagyobb fagyok elmúltával, február-márciustól végezhetjük.

Kihajtás után a különböző zöldmunkákkal befolyásolhatjuk a szőlő termésmennyiségét és minőségét, valamint hozzájárulhatunk a hatékony növényvédelemhez. Az első zöldmunka a hajtásválogatás vagy fattyazás. Fattyazni akkor kell, amikor a hajtások már 30-50 cm hosszúak, és a fürtkezdemények jól láthatóak. Célja a fölösleges hajtások eltávolítása, és ezáltal tápanyag-megtakarítás, a szőlőtőke alakítása, hogy szellősebbé és jobban megvilágíthatóbbá váljon.

A kötözés a hajtásválogatást követő munka. Ilyenkor a hajtásokat támaszhoz rögzítjük, s így lehetővé tesszük a levelek és fürtkezdemények jobb megvilágítását.

A csonkázás vagy a tetejezés műveletét akkor kell végrehajtani, amikor a hajtások a támaszt már annyira túlnőtték, hogy kezdenek visszaborulni.

A hónaljazás a nyári rügyekből növekedő hajtások eltávolítása, amelyek a levelek hónaljában jelennek meg. Csak akkor kell visszacsípni két-három levélre, ha a tőke valóban túlzsúfolttá válna. Mivel a szőlő növényvédelmében kiemelt szerepet kap a megelőzés, ennek egyik legfontosabb eleme a permetezés, melyet megfelelő menetrend szerint kell végeznünk.

 

BETEGSÉGEK
Kedvezőtlen, hűvös, csapadékos időjárás és tápanyaghiány esetén kártevők és kórokozók is megtámadhatják. A szőlő növényvédelme fokozott szakértelmet kíván.

 

ÉLETTANI HATÁS
A szőlő egészségre gyakorolt kedvező hatásai közül kiemelkedő a gyulladás- és az LDL-koleszterin szintjét csökkentő, illetve a HDL-koleszterin szintjét növelő hatás. A vércukorszintre gyakorolt hatása, vagyis a glikémiás indexe nagy (45), emiatt gyorsan felfrissíti a fáradt szervezetet, hasznos fokozott szellemi munka idején.

Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében kiemelkedő a foszfor-, a kalcium-, a kálium-, a magnézium-, a cink-, a szelén-, illetve a B1-, B2-, C- és K-vitamin-, folsav- és biotintartalma. Antioxidáns hatása a rezveratrolnak és a kvercitinnek köszönhető. 100 gramm szőlő 5,4 gramm élelmi rostot – cellulózt és pektint – tartalmaz, amely kedvező hatású az emésztésre és a bélműködésre.

 

Növénytársítási jótanácsok:
A tapasztalatok szerint a zsálya vagy a levendula a szőlőt megóvja a kártékony rovaroktól, illóolajával elűzi azokat.

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő