Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Őszibarack metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 23. 12:23:38

A őszibarack metszését mindig a virágzást megelőző időben végezzük el, mert az ilyenkor megejtett sebek még könnyen begyógyulnak.Én javaslom a katlan koronaforma használatát, ez a forma hasonlít a váza koronaformára, de szélesebb a kialakítása. Ennek előnyei a napfény jobb hasznosításánál mutatkoznak meg.

A katlan forma kialakítása: A fát úgy neveljük, hogy a törzsön 80-100 cm-en, 3-4 db vázágat hagyunk. A középső hajtást (sudárhajtás) a 2-3 évben eltávolítjuk. A vezérágakra figyeljünk, mert ha hagyjuk őket felnyurgulni, könnyen felkopaszodhatnak.

Az őszibarack metszése nem is igazán nevezhető metszésnek a hagyományos értelemben, mivel a inkább a felesleges hajtások kiválogatásáról van szó. Ezt a munkafolyamatot a termés betakarításától el lehet kezdeni. A fontos, hogy végezzünk a munkálattokkal, még az ősz derekára. Erre azért van szükség, mert az őszibarack egy fagyérzékeny növény így jobb, ha a metszésből eredő vágási sérülések begyógyulnak az első fagyok beköszöntéig.

A metszés lépései:
- A korona belső részeiben lévő ágakat érdemes egytől egyig kimetszeni, mivel rontják az őszibarack szellőzöttségét.
- Ezt követően eltávolítom azokat az ágakat, amelyek a kelleténél jobban törekszenek felfele, és felkopaszodást idéznének elő.
- Ebben az esetben hagyjuk a metszés végére a beteg, sérült ágak kimetszését. EZ azért marad ebben az esetben a végére, mert a lombkorona jelentős részét eltávolítjuk, így gyakran a sérült ágak a főágukkal együtt levágásra kerülnek. Ugyan ez igaz a keresztbe növő ágakra is.
- A megmaradt hajtásokat nagyjából a felük és az egyharmaduk  közt metsszük el.

Tartalomhoz tartozó címkék: őszibarack