Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az emelt ágyások előnyei

Megyeri Szabolcs

A tavasz és a nyár a zöldségtermesztés, a konyhakerti termelés időszaka, ilyenkor szinte minden kertben találni haszonnövényeket. A legáltalánosabb gyakorlat, hogy a kiszemelt helyet felássuk, gyommentesítjük, esetleg trágyázzuk, és indulhat is a vetés. Van azonban egy sok előnnyel rendelkező módszer, a magasított ágyások használata.

A magasított, vagy emelt ágyás nem egy ritkán alkalmazott találmány, sokan mégsem használják ki a pozitívumait. Az emelt ágyás tulajdonképpen egy stabil, tetszőleges magasságú peremmel ellátott keret, melyet feltöltünk földdel, és ebbe ültetünk, vetünk.

Miért jó ez?

A magasabb munkafelület miatt kevesebbet, kisebbet kell hajolgatnunk növénygondozás közben. A magasított perem megakadályozza, hogy a kerti házikedvencek, kutyák, macskák közlekedés közben letapossák a palántákat. Nem csak a nagyobb állatok ellen véd az ilyen építmény, hanem a sokkal nagyobb bajt okozó kártevők ellen, például a csigák sem tudnak feljutni a növényekhez, főleg, ha a peremek szélére pár centis visszahajló lemezeket erősítünk.

Amennyiben az ágyást alulról geotextíliával szigeteljük, akkor a földben élő rovarok sem tudnak a gyökerekhez férkőzni, ráadásul így a gyomosodást is jó eséllyel ki lehet zárni.

Tipp: az emelt ágyás különösen alkalmas idősebb, nehezen mozgó emberek közelébe, akiknek így akár kerekesszékből is lehetőségük nyílik a növénygondozásra.

További nagy előny, hogy míg a kerti föld fontos tulajdonságait (vízáteresztő képesség, PH-érték, összetétel stb.) csak nehezen és költségesen (például a felső talajréteg cseréjével) tudjuk megváltoztatni, addig az emelt ágyásba olyan földkeveréket rakhatunk, amilyenre éppen szükség van.

Az emelt ágyást oda tudjuk helyezni, ahol a benne termelni kívánt növény igényei a legjobban teljesülnek, például fény és melegigényes termények esetében egyszerűen ott állítjuk fel a keretet, ahol ideális, letermés után pedig akár el is távolíthatjuk az egész ágyást. A magasított ágyás nagyszerűen alkalmazható társasházi udvarokon is, ahol a betonos felület feltörése nélkül nem lehetne ültetni.

Az udvar közepén, vagy szélein felállított emelt ágyások azonban rövid barkácsmunka után azonnal igénybe vehetőek, később pedig nyom nélkül elbonthatóak. Természetesen hátrányok is akadnak, az emelt ágyások kisebb térfogatú földje miatt gyakoribb öntözésre lesz szükség, és ha nem akarunk a kerti talajból gyomokat, kártevőket az ágyásba átemelni, akkor a feltöltéshez vásárolni kell friss, szennyeződésmentes ültetőközeget is.

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseim itt olvashatóak.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés