Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Linda szabadgyökerű cseresznye metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 15. 17:37:08

A Linda szabadgyökerű cseresznye metszésénél 2 féle alakító metszés közül tudunk választani.

  1. Természetes megoldás, ennél a megoldásnál a központi ún. sudárhajtást meghagyjuk, így a fa akár 6-8 méteresre is megnőhet. ettől függetlenül az oldal irányú növekedését szabályozhatjuk. A lombfelület viszont ebben az esetben igen nagynak mondható így csak nagyobb telek esetén ajánlott. Mellette szól viszont, hogy érési időben a gyerekek számára, igazi élmény az érett cseresznyék „vadászata”.
  2. Kontrollált méretű megoldás. ennél a megoldásnál a cseresznyefa központi ágát az ún. sudárhajtást az alakító metszés során eltávolítjuk. Ennek a megoldásnak az előnye a kisebb lombfelületből adódóan a lényegesen kevesebb ráfordítandó növény és termésvédelmi költség.

Függetlenül attól, hogy milyen koronaformát választunk a Linda szabadgyökerű cseresznye metszése 3 részre bontható:

  1. Alakító metszés. Ennek során tudjuk fentebbiek közül valamelyik korona-formát kialakítani.
  1. Természetes megoldás. Ekkor ugyan meghagyjuk a központi sudárhajtást, de a vázágak metszésével kordában tudjuk tartani a fa lombfelületének nagyságát. A vázágakat úgy válasszuk meg, hogy a későbbiekben azok eloszlása határozza majd meg a fa külalakját.
  2. Kontrollált méretű megoldás. Ebben az esetben is hasonló módon neveljük a csemeténket, mint a fentebbinél, de az alakító metszés 5. évében a központi hajtást egy gyengébb oldalsó hajtásra cserélünk, megtörve ezzel a növekedési erélyét.
  1. Tavaszi alakító metszés

A Linda szabadgyökerű cseresznyefa csemete az általunk kívánt méreteinek elérése után, igényel egy ún tavaszi alakító metszést. Ennek a metszésnek a lényege, hogy tavasszal, mikor a fa vegetatív stádiumának elején jár (a rügyek duzzadni kezdenek) kiszelektáljuk az elöregedett termőképleteket és hajtásokat. A termésminőségére gyakorolt jótékony hatása miatt érdemes minden évben érdemes megismételni, mivel a bokrétás termőnyársak hamar elöregednek, és ez kihat a cseresznye beltartalmi értékeire. Ezek a bokrétás termőnyársak azok a kis ágacskák, melyek végén a rügyek állnak.

  1. Fenntartó metszés

Célja a fa fiatalon tartása. Ezt a termés időszak után kell végezni, de csak a telepítést követő 5. évtől. A metszés során keletkezett vágási felületek lezárásának céljából mindenképpen célszerű sebkenőcs használata. Ekkor a felület lezárásával megakadályozzuk, hogy a cseresznyefa nedvkeringésébe kórokozók jussanak be.

Idősebb fákon végrehajtandó, metszési feladatok:

A 10. évig bezárólag a fák koronájának méretét a vázágak csúcshajtásának visszametszésével tudjuk kordában tartani. A legerőteljesebben a felső oldali hajtások nőnek, ezeket rendszeresen vissza kell metszeni.

Amikor a korona elérte az általunk kívánt végleges méretét, érdemes növekedését lekorlátozni. A vezérágak visszavágása egy adott oldalágig ehhez a legjobb megoldás. A metszés révén, mindig jócskán rendelkezésre áll majd, friss hajtás így az idősödő termőrészeket, mindig meg tudjuk majd újítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa