Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A húsos som ültetése és gondozása

Amennyiben szeretné élhetővé, gyerekbaráttá, érdekessé varázsolni kertjét, akkor mindenképpen jó választás a húsos som. A virágzó cserjék közül ez az első, amely a rideg tél után bontogatni kezdi szirmait, ezért a tavasz hírnökének is szokták nevezni.

Ez a cserje az első fagyokig ékköve lesz kertjének. Tavasszal apró sárgás virágaival díszít, ősszel pedig az ebből fejlődő élénkpiros vagy sárga termés miatt lesz feltűnő bokor.

Virágait tavasszal a méhek, termését ősszel a madarak fogják látogatni, tehát az év minden időszakában lesznek kertvendégei a cserje körül. A som termését aszalva, lekvárként, befőttként, borként, sőt még pálinkaként is fel lehet dolgozni.

Nem ajánlott nyersen fogyasztani, mert nagyon kemény húsú, illetve a magas C-vitamin tartalma miatt igen savanyú is. Vitaminforrásként emiatt jobban meg lehet szerettetni a gyerekekkel például lekvár formájában. Terméseit egyes konyhák az olajbogyó helyettesítésére is szokták használni, ekkor sós-ecetes lében kell elrakni.

A húsos som ültetése

Mindenek előtt alaposan gondolja át a húsos som helyét, mivel a 3-7 méter magasságot is elérheti az évek alatt. Ebből adódik, hogy nem célszerű ablakok vagy ajtók elé ültetni, mert a későbbikben zavarhatja a kilátást vagy a közlekedést.

Nevelése könnyű

Ez a díszcserje napos, félárnyékos helyen érzi legjobban magát, árnyékos helyre ültetve arra kell számítani, hogy a termésnevelés elmarad. A laza, jó vízáteresztésű talajokat kedveli, valamint a városi környezetet is jól viseli el.

Kertészetemtől konténeres formában kapja meg a húsos somot, ezáltal az első fagyok beköszöntéig bármikor elkezdheti az ültetést. Ajánlott kétszer akkora gödröt kiásni a cserjének, mint amekkora konténerben tőlünk megkapta.

A gödröt töltse fel Mabako szerves trágyával, mely a vegetációs idő alatt kellő mennyiségű tápanyaggal látja el a bokrot. Ezen kívül plusz tápanyagra nem lesz szükség, mivel azzal csak a cserje gyengülését fogja elérni.

Amennyiben az őszi hónapokban kívánja elültetni a cserjét, akkor ajánlott lombbal vagy szalmával betakarni a törzsét 30-40 cm-es magasságig, hogy ne fagyjon ki a növény.

Virága is tetszetős

Beültetés után alaposan öntözze meg a bokrot, a gyökérképződés elősegítése érdekében. A som egy rendkívül igénytelen növény, ezért a továbbiakban sem lesz sok gondja vele, kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló, tehát minden kertbarátnak jó szívvel ajánlom.

A húsos som metszése

Mindenek előtt a legfontosabb kelléket kell beszerezni, ez pedig a metszőolló. Csak jó minőségű, éles eszközzel lehet tiszta, sima metszlapot készíteni. Két időpontban is el lehet kezdeni a som metszését, késő télen vagy kora tavasszal. A tavaszi metszés jobb lesz a som fejlődése céljából, mivel így hosszabb ideje lesz a szép fekete vesszőket kinevelni.

Ha szívesen nevelne kertjében somot, akkor kattintson erre a linkre és tekintse meg kertészetem széles választékát!

A somot erőteljesen vissza kell metszeni, tehát teljesen a föld színéig vissza kell vágni a vesszőket. Nem kell megijedni, hogy így a magas bokorból alig maradt, mert a metszések helyén rengeteg új vessző fog kihajtani. Ezekből az új hajtásokból fognak nőni a következő téli szezonra a vesszők. Amennyiben hagyja nőni, és nem lesz minden évben megmetszve, akkor arra kell számítania, hogy a vesszők elvesztik erőteljes növekedési hajlamát.

Termése vitaminokban gazdag

Fontos hangsúlyozni, hogy mindenképpen minél hamarabb legyen elkezdve tavasszal a som metszése, hogy elég ideje maradjon kinevelni a fekete hajtásokat.

A húsos som fenntartó metszése

Ha csak kordában szeretné tartani a somot, akkor minden évben az öreg vesszők egynegyedét távolítsa el, mégpedig úgy, hogy metssze vissza őket teljesen a földszínéig. Az öreg, már nem annyira erőteljes növekedésű cserjék esetében az összes öreg vesszőt távolítsa el, így friss, erős, új hajtásokat fog nevelni a cserje.

Nézze meg Ön is a nyár végi húsos som bokrokat és terméseket az alábbi videómban:

A húsos som helye a kertben

Ez a lombhullató cserje sok gondozást nem igényel, azonban van olyan feladat, amit minden évben el kell végezni, ez pedig a metszés. Kiválóan alkalmazható válaszfalként, azonban ekkor csoportosan ajánlott ültetni. Ekkor méterenként 3 tő somra lesz szüksége, és a folyamatos nyírásnak köszönhetően tömött, sűrű sövény vagy válaszfal alakítható ki belőle.

Ha szívesen nevelne kertjében somot, akkor kattintson erre a linkre és tekintse meg kertészetem széles választékát!

...és még pár népszerű somfajta

Fehér som (Cornus alba 'Sibirica')

2 méteres magasságot is elérhet, és szembetűnő tulajdonsága, hogy veszői élénkvörösek, amelyek napos helyen még élénkebb színűek lesznek. Nevét fehér terméseiről kapta.

Fehér som a kertben

Sárgavesszejű som (Cornus stolonifera ’Flaviramea’)

Ennek a fajtának az érdekessége, hogy egész tenyészidőszakban sárga leveleivel díszít, majd ezek ősszel lehullanak és meg láthatóbbá válnak az aranysárga vesszők, amelyek egész télen mutatják színüket. Itt is igaz az, ami a fehér somnál: napos helyen még intenzívebb a cserje vesszőinek a színe. Termései fehérek.

Sárgavesszőjű som

Fehértarka som(Cornus alba 'Sibirica Variegata')

Ahogyan a fehér somnál, itt is élénvörös színűek a vesszők, amelyek lombtalan állapotban is díszítenek, és a levél zöld és fehér színű, ezáltal minden évszakban igen színpompás. Levelei ősszel rózsaszínre váltanak.

Fehértarka som

Feketevesszőjű som (Cornus alba ’Kesselringii’)

Nagyon különleges somféle, mivel bár a fehér somok csoportjának tagja, vesszői mégis vöröses fekete színűek, lombja pedig mélybordó, szinte fekete. Igen elegáns látványt nyújt a kertben.

Feketevesszőjű som

Narancssárga vesszőjű som (Veresgyűrű som - Cornus sanguinea 'Midwinter Fire')

Ez a somféle izzó, narancssárga-vörös-napsárga vesszőivel hívja fel magára a figyelmet. igazán különleges látvány, egész évben nagy díszítőértékkel bír.

Tekintse meg, hogyan néz ki a 'Midwinter Fire' fajta az alábbi videómban:

Ugye, Ön is úgy gondolja, hogy a somok világa színekkel teli világ? Próbálja meg kertjében a nevelésüket. Sok örömet fognak Önnek adni. 

Ha szívesen nevelne kertjében somot, akkor kattintson erre a linkre és tekintse meg kertészetem széles választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!