Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hedelfingeni óriás szabagyökerű cseresznye gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 15. 16:56:54

A megelőzés legfontosabb része a tavaszi lemosó permetezés. Tavasz elején a fák felületén még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók vannak jelen. Ezek elpusztításával megelőzhetünk később akár komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket.

A kontakt hatású szerek használata a legcélszerűbb. Ezek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon hatnak a kártevőre vagy a kórokozóra.

A felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, mivel a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak így nem is érdemes őket alkalmazni.

Az őszi lemosó permetezés célja szintén a megelőzés. A kórokozók és a kártevők áttelelés céljából a farejtettebb zugait, és repedéseit keresik. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). Ezzel a permetezéssel, ha nem is sikerül megszüntetni a problémát, annyira le tudjuk gyengíteni őket, hogy egy kevésbé hideg tél is képes elpusztítani a kártevőket.

Az őszi lemosó permetezés jelentős hatást csak enyhe telek esetén fejt ki, mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

A permetezéssel azonban nem ér véget a küzdelem, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban, úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni így az avar eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Hedelfingeri óriás szabadgyökerű cseresznyénél lényeges a megfelelő mennyiségű víz kijuttatása. A hazánkban hulló csapadék bár mennyiségileg fedezné a gyümölcs szükségletét, de annak rossz eloszlása miatt azonban szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. A 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás lévén biztosíthatunk elegendő tápanyagot a növények számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa