Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A délvirág ültetése

A délvirág az egyik legszebb talajtakaró évelő növény, melyet természetesen sokrétűen alkalmazva egyéb célokkal is ültethetünk, például sziklakerti növényként, rézsűnövényként, de akár síremlékekre is telepíthetjük, hogy méltó növényi dekorációja legyen az emlékhelynek. Virágzata káprázatos színekkel dobja fel virágládáját, balkonját, teraszát, de akár az utcafrontot is.

A kertben gyorsan képes terjedni, összefüggő növénytakarót képez, így hathatósan kiszorítja a gyomokat, lombozata alatt nem élnek meg a gazfélék, így ültetésével homogén, rendezett képet nyújtó, pázsitosan összefüggő növényszőnyeget képezhetünk. Praktikus lehet ritkábban használt, műveletlenebb kertrészekben is.

Képes a szűk résekben, az épített elemek közti terekben is megtelepedni, így nagyon hasznos, ha a kertben a járdák, szegélyek közti részek szűkek, szabálytalan alakúak.

A délvirág ültetése

Majdnem az egész évben aktuális, csupán a hideg téli hónapokban kell várni a telepítésével. Talajigénye nem összetett, az átlagos kerti föld jellemzően megfelelő, csupán arra kell ügyelni, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű, inkább száraz típus legyen, a gyökerei ugyanis a pangó víz hatására berothadhatnak. A nedves közeget homokkal javíthatjuk fel a délvirág telepítéséhez. Tőtávolsága könnyen beállítható, ha szem előtt tarjuk, hogy egy négyzetméterre 5-7 tő ültetése javasolt.

A növény fényigénye magas, kedveli a teljes napsütést, ezért a kert napsütötte, fényes, melegebb területeire ültessük. Enyhe félárnyékban, ritkább lombú fák alatt is megél, így ebben az esetben is jó megoldást jelenthet.

Gondozása egyebekben nem jelent nagy kihívást, növényvédelmi feladatokkal nem kell számolnunk. Életben tartani szinte gyerekjáték, jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik egy vadvirágos hangulatot árasztó, kedves megjelenésű évelőre vágynak! A délvirág vízigénye közepes, pozsgás leveleiben jól képes tárolni a nedvességet, ezért hosszabb száraz időszakokat is átvészel. Öntözésénél ügyeljünk arra, hogy ne képezzünk hosszan megmaradó tócsákat a növény alatt! Fagytűrő képessége közepes, hideg téli hetekben érdemes a töveket lombhulladékkal, mulccsal takarni, hogy megóvjuk a fagyoktól.

A délvirág ára mérsékelt, így gazdaságos alternatívát jelent mind talajtakaró, mind pedig dísznövényként.

Amennyiben tetszett a cikk, kérem nyomjon egy Like-ot

Nézze meg további bejegyzéseimet is a Blogomban