Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rosa 'Lovely Fairy' – Alacsony, rózsaszínű polyantha rózsa

3.190 Ft
Kiszerelés
2 literes kertészeti konténerben

(ejtsd: róza)

Szállítási méret: 10-20 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rosa 'Lovely Fairy' – Alacsony, rózsaszínű polyantha rózsa főbb jellemző

 

Jellemzői: A polyantha rózsák közös jellemzője, hogy kompakt növekedésűek, középmagasak, így jellemzően 50-60 centiméter magasságot nem haladják meg. Ezért virágágyakba ültetve és parkrózsaként is jól használhatóak, kisebb kertekbe is elhelyezhetők.

A kompaktabb méret ellenére viszont igen gazdag virágzás jellemző rájuk, mely hosszú időn át tart, gyakran az első fagyokig. A betegségekkel szemben nagy ellenállóságot mutatnak és télállóságuk kis kiváló.

A ’Lovely Fairy’ a Fairy fajtacsoport egyik tagja, melynek magassága 50-70 cm. Bokros, felfelé törő növekedésű. A virágai 6 cm átmérőjűek, rózsaszínűek, és félteltek, csokrosan fejlődnek a hajtásvégeken.

A virág alakja kissé lapított. A fajta jól remontál. Vesszői átlagosan tüskézettek. Nem érzékeny betegségekre és -18°C-ig télálló. Konténeres ültetésre, talajtakarásra is alkalmazható.

Virágzási idő: Június-Augusztus

Talaj- és tápanyagigény: Jó szerkezetű, pangó vízre nem hajlamos talaj ideális a számára. Ha pangó víz nem károsítja a legtöbb talajtípuson sikerrel nevelhetők. Nagy tápanyagigényű növény.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Naponta legalább 5-6 óra megvilágítást igényel.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözése csak szélsőségesen száraz időjárás esetén szükséges.

Gondozás: A polianta és a polianta hibrid rózsák nagy előnye, hogy nagyon alacsony igényűek, csak kevés metszést kívánnak. A metszés során elég, ha az előző évi virágok maradványait távolítjuk el, itt gyenge metszést alkalmazzunk.

Ha erős metszést alkalmazunk, akkor a rózsatő csak nagyon kevés virágot fog hozni, és megnő a kiugró hajtások száma is, amely tönkreteszi a fajták díszítőértékét, emellett a növény egészségi állapota is meggyengül.

Társítás: A rózsák társítása fontos szerepet tölt be a kert arculatának meghatározásában, ennek oka az, hogy a rózsák jellemzően későn hajtanak ki, majd ezt követően nem folyamatosan, hanem kisebb-nagyobb időközönként hoznak virágot.

Ezekben a virág nélküli időszakokban kap fontos szerepet a megfelelő társításuk, mely során olyan növényekkel kombináljuk őket, amelyek a rózsák kihajtása, virágzása előtt és után díszítenek.

A ’Lovely Fairy’ élénk színeinek, rengeteg virágának köszönhetően remekül mutat konténerben és társításban egyaránt. Amennyiben társítja, ültesse a kertrész hátulsó részére az intenzív színű, nyár második felében virágzó ’Tonto’ kínai selyemmirtuszt, amely elé ajánlom az ’Aphrodite’ mályva színű mályvacserjét, amely a nyár utolsó szakaszában és szeptemberben virágzik. Itt helyet kaphat az örökzöld zabfű is (’Saphirstrudel’).

A társítás középső sávjába ültesse a ’Lovely Fairy’ rózsát, amely mellé válassza a vöröslő sásliliomot, amely a nyár egyik ékessége lehet a rózsa mellett. Ahhoz, hogy a kertrész elülső részén is helyet kapjon a rózsa, ültesse ide a hófehér ’Bianco’ mini-törpe rózsát, valamint a fehér színt kiemelő, a rózsával hasonló időben virágzó, sötét liláskék ’Blauhügel’ ligeti zsályát.

Társításra javasolt növényfajták:

Lagerstroemia 'Tonto' – Kínai selyemmirtusz
Hibiscus syriacus 'Aphrodite' – Mályva színű mályvacserje
Helictotrichon sempervirens 'Saphirsprudel' - Örökzöld zabfű
Hemerocallis fulva - Vöröslő sásliliom
Rosa 'Bianco' - fehér törpe - mini rózsa
Salvia nemorosa 'Blauhügel' - Ligeti zsálya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ültetési tőtáv: 30-50 cm
Virágzási idő: Június - Augusztus
Tápanyagigény: Nagy tápanyagigényű
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű

Felhasználási terület: évelő- és cserjeágyások növénye, szoliter, háttérnövény

 

Védett tartalom

Paraméterek

Magasság: 50-60 cm
Másodvirágzás: van
Virágméret: M (4-7cm)
Virágszín: rózsaszín