Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rosa hybrida 'Dark Red' – Rózsa

2.290 Ft
Menny.:db

Szállítási magasság: évszaktól függően 20-70 cm magas
Kiszerelés: 1,5-3 literes kertészeti konténerben
Ültethető: február végétől november végéig

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rosa hybrida 'Dark Red' – Rózsa főbb jellemző

 

Jellemzői: A talajtakaró rózsák alacsony termetűek, kifejlett magasságuk ritkán haladja meg a 40 centimétert, viszont nagyobb területet lefednek terülő habitusuk és ágrendszerük miatt. Ágrendszerük filigrán, vékony ágakon apró levelek díszlenek.

Cserépben, balkonládában is nevelhetőek, hiszen gyökérzetük nem túl nagy, viszont az apró termet ellenére ezek a fajták a szabadban érzik jól magukat. A ’Dark Red’ egy patio/polyantha rózsa, így a többi fajtához képest magasabb. Virágai élénk piros színűek, sziromkörrel rendelkeznek.

A virág csésze formájú, a szirmok két oldalt visszahajlók. A fajta hosszú virágzási idejű nyár elejétől egészen a fagyokig folyamatosan hozza a virágokat.

Virágzási idő: Júniustól - Októberig

Talaj- és tápanyagigény: Jó szerkezetű, pangó vízre nem hajlamos talaj ideális a számára. Ha pangó víz nem károsítja, a legtöbb talajtípuson sikerrel nevelhetők. Nagy tápanyagigényű növény.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Naponta legalább 5-6 óra megvilágítást igényel.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözése csak szélsőségesen száraz időjárás esetén szükséges.

Gondozás: Gondozásuk az évközbeni öntözésből, tápanyag kijuttatásból, valamint a metszésből áll. A metszés ideje tavasszal lombfakadás előtt, vagy ősszel a lombhullást követően van. Ekkor néhány centiméteres magasságig visszametszhetjük a vesszőket, ugyanis az ez után fejlődő új hatásokon hoz majd virágot.

Ha cserépben neveljük, akkor a szabadban teleltessük, a cserepet vigyük szélvédett helyre és burkoljuk be, a földre szórjunk mulcsot, így elkerülhető, hogy a gyökerek átfagyjanak és a növény elpusztuljon.

Társítás: A rózsák társítása fontos szerepet tölt be a kert arculatának meghatározásában, ennek oka az, hogy a rózsák jellemzően későn hajtanak ki, majd ezt követően nem folyamatosan, hanem kisebb-nagyobb időközönként hoznak virágot.

Ezekben a virág nélküli időszakokban kap fontos szerepet a megfelelő társításuk, mely során olyan növényekkel kombináljuk őket, amelyek a rózsák kihajtása, virágzása előtt és után díszítenek. A ’Dark Red’ fajta piros virágszíne miatt egyedülálló hatást nyújt a kertben, melyet társítása során sem szabad elnyomni.

Jó társnövényei a szerelemvirágok, például az érdekes, tarkalevelű ’Tinkerbell’ fajta, valamint a kerti nőszirom fajták is, ezek közül válasszuk a rózsa hátterébe a sárga színű ’Sunday Sunshine’ fajtát.

Szintén a háttérbe, ezeken kívül telepítsünk fehér virágszínű évelőket, mint például a telt virágú ’Jupiter White’ szarkalábat, a laza, felhőszerű habitusú ’Snowflake’ fátyolvirágot és a talajtakaró habitusú, formás levelű ’Album’ alacsony gólyaorrot. A társítás hátterébe fehér, illetve sárga virágú teahibrid rózsákat is elhelyezhetünk.

Társításra javasolt növényfajták:

Agapanthus 'Tinkerbell' – Csíkos levelű szerelemvirág
Iris germanica 'Sunday Sunshine' - Kerti nőszirom
Delphinium 'Jupiter White' – Szarkaláb
Gypsophila paniculata 'Snowflake' – Fátyolvirág
Geranium sanguineum 'Album' - Alacsony gólyaorr

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,3-0,8 m
Ültetési tőtáv: 0,6 - 0,9 m
Virágzási idő: Június - Szeptember
Tápanyagigény: Nagy tápanyagigényű
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű

Felhasználási terület: virágágyak, rózsakertek, vegyes társítások, előkertek, falak, kerítések elé, alacsony szegély, talajtakarás

 

Védett tartalom