Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kerti bútorok házilag!

A kert, főképpen a meleg hónapokban nem csupán a kertészkedés és a növények körüli munka helyszíne, hanem a pihenés, kikapcsolódás színtere is egyben. Ahhoz azonban, hogy kényelmesen el tudjunk helyezkedni, szükségesek lesznek kerti bútorok is, melyeken el lehet üldögélni, heverészni, akár órákon át. A kerti bútorok jellemzően nem túl olcsók, a visszafogott árú egyszerűbb darabok pedig nem igazán szépek, és tartósságuk is korlátozott. Mivel válthatók ki akkor?

 

Kerti bútorok készítése otthon

 

Külföldön évek óta egyre nagyobb divat az úgynevezett DIY mozgalom, ami magyarul annyit tesz: csináld magad (Do It Yourself)! Amennyiben Ön is érez magában némi barkácsszenvedélyt, esetleg van a háznál olyan családtag, vagy a közelben olyan ismerős, aki kapható egy kis kétkezi, kreatív munkára, sajátkezűleg is elkészülhetnek a kerti bútorok, vagy legalábbis egy részük.

A saját készítésű külteri fotelek, padok, asztalok (ésatöbbi) hatalmas előnye, hogy olyan méretben, formában és színben alkothatók meg, ami a legjobban illik a kert világába, vagy ami a legjobban tükrözi a lakók személyiségét. Természetesen az ár is egy jó érv, hiszen a saját ácsolású bútorok szinte minden esetben kedvezőbben jönnek ki anyagilag, mint a bolti társaik, talán csak a legolcsóbb műanyag termékek versenyezhetnek velük pénzben, de ez utóbbiak sosem igazán szépek.

 

Kerti bútorok készítése házilag

 

Az első tipp egy igazán mutatós kerti fotel, melyet a fenti képen láthat! Ennek alapanyaga egyszerű építési gerenda, mely akár használt állapotában is felhasználható némi felületkezelés, csiszolás után. Az elkészítéshez nem kell sok idő, mivel igen egyszerű részekből áll, bonyolult vagy összetett munkafázisokat nem tartalmaz. A fotel összeszerelése nagyrészt erős csavarokkal történik, valamint némi ragasztóanyag szükséges az összeállításhoz. 

A fotel kényelmét a párnázat adja, ezt bolti párnákkal vagy akár otthon varrott, bélelt ülőkével is meg lehet oldani. Érdemes a párnákat erős, lehetőleg vízhatlan anyagból megvarrni, hiszen így időjárás állók lesznek! A fotelt több rétegben felhordott vékony lazúrral szükséges kezelni, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

 

Kerti bútor készítés

 

A következő tipp egy kerti kiülő, más nevén filagória készítése. A filagória mellett szól, hogy minden körülmények között stabil árnyékot ad, és még az esőtől is véd, így a kerti tartózkodás szezonját jelentősen kitolja! A látványos kerti építmény váza  15x15-ös gerendákból épül, a sarkokon átlapolásos csapolással és szegezve.

 

Kerti filagória készítése.

 

A tető  deszka borítású majd erre kátránypapír szigetelés kerül, végül pedig zsindely borítást kap, ám ez utóbbi kiváltható hagyományos cseréppel vagy palával is, esetleg átlátszó plexivel, foncsorozott üveggel a fényár érdekében. A váz oszlopai között korlát lett kialakítva, a korlát alatti rész pedig apácarács díszítést kapott. A kiülő padlózata 5 cm vastag pallókból készült. Az összes felhasznált faanyagot az összeépítés előtt érdemes felületkezelni, hogy a téli időjárás se rontsa az állagát! 

 

Kerti kiülő készítése házilag

 

A kerti hintaágy sokak kedvence, és nem csak a gyerekeké! Az igaz, hogy a kisebbek rajonganak hagyományosan a hintákért, azonban egy nagyobb méretű, elfekvésre, szunyókálásra is alkalmas ringatózó hintaágy a felnőtteknek is bizonyára roppant vonzó. A hintaágy is az egyszerűbb műtárgyak közé tartozik, megépítése csupán átlagos kézügyességet igényel, a megfelelő faanyag beszerzése és méretre vágása után az összeállítás már igazán nem nehéz. A kész hintaágy rögzíthető masszív faághoz, vagy direkt erre a célra felállított erős állványzathoz. 

 

Kerti hintaágy készítése

 

Az igazán tartós hintaágyak elsősorban vörösfenyőből készülnek, és ajánlott már az összeszerelés előtt felületkezelésben részesíteni a léceket, deszkákat, lehetőleg sötét színű vékonylazúrral vagy sötét fafestékkel. A sötét színben több a pigment, ez védi meg a fát az UV sugárzástól, így a hinta éveken keresztül megőrizheti szépségét, és utána is csak egy újrafestést fog igényelni! 

 

Kerti hintaágy készítése házilag!

 

Természetesen ezek csupán felvillantott ötletek, a házi készítésű kerti bútorok tárháza gyakorlatilag végtelen, hiszen az alkotók teljesen szabadon bánhatnak a méretekkel, formákkal vagy éppen a színekkel! Ha Ön még nem gyakorlott az ilyen típusú hobbiasztalos munkálatokban, bátran kérje ki tapasztaltabb rokona, ismerőse tanácsát, vagy kérje segítségét, az első egy-két alkalom után aztán már Ön is bátrabban fogja kezelni a szerszámokat, alapanyagokat. Nem kell feltétlenül szaküzletben vásárolni, jó ötlet lehet olykor a régebbi, használt kerti bútorok felújítása, átalakítása is, ilyen módon is lehet időt és pénzt spórolni.

Ha pedig kerti bútorainak, ülőgarnitúráinak árnyékos zugot alakítana ki, hívja segítségül a növényvilágot! Kertészeti webáruházamban a lelkes barkácsolók olyan gyorsan fejlődő, rövid idő alatt érdemi árnyékot adó fák közül válogathatnak, melyek ültetésével igazán meghitt, pihentető, természetes hatású szegletek alakíthatók ki!

A cikkhez nagy segítséget jelentett a Hobbiasztalos blog több anyaga is.

 

Kertészetem gyorsan árnyékot adó fáit IDE KATTINTVA érheti el!

 

Tetszett Önnek a cikk? Akkor nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ajánlja barátainak, ismerőseinek!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti bútorok