Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A Jonagold almafa ültetése

2017. 12. 25. 17:02:00

Már a Jonagold almafa megrendelése előtt ajánlott felkészülni az ültetésre, hogy a kiszállított almafa csemete időben a helyére kerülhessen. Az előkészület első fő lépése az ültetőgödör kialakítása. A Jonagold almafa ültetőgödrének akkorának kell lennie, hogy a fa gyökérzete lazán elférjen benne, vagyis nem szükséges túlméretezett lyukat ásni. A Jonagold alma tápanyagigénye átlagos, de ültetés előtt mindenképp ajánlott az ültetőgödör alját komposzttal vagy trágyával kibélelni, ám arra figyeljen, hogy a tápanyagot vékony földréteggel vonja be, a tápanyag ugyanis a gyökerekkel közvetlenül nem érintkezhet!

 

Jonagold almafa csemete rendelése a Megyeri kertészetből

 

Abban az esetben, ha a talaj erősen fertőzött kártevőkkel, talajfertőtlenítőszert is bevethet, és az almafa gyökérzetét is mártogathatja talajfertőtlenítővel kevert iszapos masszába. A megrendelt Jonagold almafát a kiszállítást követően fél-egy napra állítsa egy vödör vízbe, hogy jól felszívhassa magát, ezután kezdődhet az ültetés gyakorlati része. A Jonagold almafa csemete gyökérzetét ültetéskor nem szükséges metszeni, csak a sérült, törött, elhalt gyökérrészeket kell eltávolítani. Az almafa elültetésekor a magasságot úgy állítsa be, hogy a gyökérzet ne bukkanjon a felszínre, de a szemzési hely a föld alá kerüljön! A legjobb, ha a gödörbe állított almafa csemetére lassan elkezdi visszaszórni a földet (ha lehet, akkor rétegenként ugyanabban a sorrendben, ahogy kitermelte), és közben időnként óvatosan tapossa körbe a törzset, hogy lássa a valós földréteg magasságot, mert ilyenkor még korrigálhat pár centit felfele, vagy lefele.

Az almafa ültetés végeztével ne feledkezzen meg a kötelező alapos beöntözésről, melyet a következő napokban még többször ismételjen meg. A Jonagold almafa vízigénye az ültetést követő időszakban az átlagosnál magasabb, ezért bőven lássa el nedvességgel almafa csemetéjét! Sokan félnek attól, hogy a frissen elültetett almafa csemete az első időszakban még gyenge, és kidőlhet, ám ettől nem kell tartania! Az almafa karózása, támasztékozása csak akkor lenne szükséges, ha teljesen csupasz, koronázat nélküli almafát telepítene.

 

Rendelje meg kertészetemből Jonagold facsemetéjét IDE KATTINTVA!

Tartalomhoz tartozó címkék: almafa