Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Pretty Pink' – Kerti hortenzia

6.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Pretty Pink' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei sötétzöldek, oválisok, fűrészes szélűek. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok lapított félgömb alakúak, nagyméretűek. A virágzat harsány rózsaszín színekben pompázik, és csakis meddő virágokból áll. A virágok tömött virágzatokat képeznek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így megelőzve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás. A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést, csupán az elhalt ágak eltávolítását.

A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük. A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk.

Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását, így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Pretty Pink’ egy maximum 1,5 méter magasra növő kerti hortenzia fajta, mely egész nyáron át örvendeztet minket igazán különleges rózsaszínű, meddő virágokkal teli lapított gömb virágzatával. A fajta kiválóan társítható habitusa, mérete és virágszíne miatt is. Ha társítani kívánja, akkor tegye meg ezt más hortenziafajtákkal vagy fajokkal!

Ajánlom a fehér virágzatokkal rendelkező kúszó hortenziát, mely egy stabil támaszrendszer mellett képezheti a társítás hátterét. Előtte kapjon helyet a ’Pretty Pink’ fajta, amelyet egészítsen ki a fehér virágú ’Sheep Cloud’ alacsony termetű, cserjés hortenziával.

A kúszó hortenzia előtt kapjon helyet a virginiai veronika ’Fascination’ fajtája, amely magasabb termetével, de nem hivalkodóan töri meg kissé a hortenziák egyeduralmát, és szépen átvezeti a kíváncsi szemeket az ágyás elülső részében helyet foglaló évelőkre.

A cserjecsoport előtt kapjon helyet a piros virágszínű kerti tollbuga (’Fanal’), amely nagyszerű összképet termet a fehér bőrlevéllel (’Silberlicht’). Az ágyásszegélyre ültessen közepes rezgőfüvet (’Limouzi’) és a japán kövérke ’Green Carpet’ fajtáját.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea petiolaris - Kúszó hortenzia
Hydrangea arborescens 'Sheep Cloud' – Cserjés hortenzia
Veronicastrum virginicum 'Fascination' - Virginiai veronika
Astilbe 'Fanal' - Kerti tollbuga (piros)
Bergenia 'Silberlicht' - Fehér bőrlevél
Briza media 'Limouzi' - Közepes rezgőfű
Pachysandra terminalis 'Green Carpet' - Japán kövérke

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom