Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Althaea officinalis – Orvosi ziliz

3.990 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 11x11 cm-es cserépben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Althaea officinalis – Orvosi ziliz főbb jellemző

 

Jellemzők: Az orvosi ziliz a mályvafélék családjába tartozó, magasra növő évelő dísz- és gyógynövény. Hazánkban őshonos. A levelek hónaljában nyíló virágai halvány rózsaszínek vagy fehérek.

Gyógyászati célra a fehér húsú, vaskos gyökérzet (radix althaeae), szárított leveleit (folia althaeae) és szárított virágait (flores althaeae) használják fel. A gyökeret tavasszal vagy ősszel kell kiásni, míg a virágot a teljes kinyílást követően. Gyógyhatásait tekintve felső légúti panaszok esetén használatos gyógynövény.

Talajigény: Kötött agyag talajokon jól fejlődik. De humuszban gazdag üde, nedves talaj ideális a számára. Normál kerti talajon is gyorsan fejlődik megfelelő öntözés mellett.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Enyhe árnyékolást elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, száraz időszakokban öntözést igényel.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldi termesztésre alkalmas növény, mely gyógy- és fűszernövényként és dísznövényként is felhasználható. Rendszeres öntözést igényel, talaját na hagyjuk teljesen kiszáradni.

A virágzatot július-agusztusban, a gyökeret tavasszal a kihajtás kezdetén vagy ősszel a lombhullást követően áshatjuk ki.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Hosszan tartó száraz nyarakon lisztharmat fertőzés megjelenhet a növényen, illetve levéltetvek károsíthatják. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Nagy
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 100-150 cm
Ajánlott sortáv: 60-70 cm
Ajánlott tőtáv: 60-70 cm
Virágzási idő: Július - Augusztus
Szedhető: Virágot július-augusztusban a virágzás kezdetén, gyökér: késő ősszel szedhető fel

 

Védett tartalom