Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Bambusz a kertben

Általános tudnivalók

A bambuszok elegánsak, szépségesek, kecsesek, és rendkívül változatosak. A bambusz a legyőzhetetlenség szimbóluma a keleti kultúrákban. A bambuszok egyszikű növények, a pázsitfűfélék (Graminae) családjába tartoznak. Örökzöldek. Fajok szerint a szár színe különböző, egymástól eltérő.

Keskenylevelű bokorbambusz

Kelet-, és Dél- Ázsia országaiban a bambuszok nemcsak dísznövények, hanem haszonnövények is. Íráshordozók, papíralapanyagok, élelmiszerek (bambuszrügy), építkezési anyagok, és használati tárgyak, dísztárgyak, hangszerek alapanyagai. A bambuszok közül a kelet- ázsiai fajok a mérsékelt éghajlaton is remekül fejlődnek, télállóak.

Európában, és hazánkban is egyre több faiskolában szerezhetők be különböző bambuszfajok, és különleges bambuszfajták. Egy bambuszliget, vagy bambuszsövény pompázatos látvány. Kertünkbe keleties hangulatot varázsol.

Ültethetők szoliternek is, vagy rézsűmegkötőnek, talajtakarónak, illetve tetőkertekbe. A konténeres és cserepes bambuszok is gyönyörűen mutatnak akár teraszon, akár erkélyen. Bambusz telepítése A bambuszok különleges növények, sok fajtájuk ritkaságnak számít.

Fragesia jiuzhaigou

Ha Önnek sikerül bambusztőre szert tennie, a telepítésekor fontos lesz pár dolgot figyelembe venni:

1. A megfelelő hely kiválasztása

• Fontos tudnia, hogy a bambusz, amit telepíteni szeretne kertjébe, mérsékelt övről származó faj- e, télálló-e?

• Ha télálló faj, még akkor is ügyelnie kell arra, hogy kertjében védett területre, déli, vagy délkeleti területre telepítse.

• Célszerű fagy- és szélvédett helyet választania. Figyelembe kell vennie a bambuszfaj fény-, csapadék-, pára- és tápanyagigényét is.

• A bambusz leginkább a semleges kémhatású talajt kedveli.

• Tápanyagigényes növény.

Fragesia obelisk

2. Bambusz ültetése

• Biztosítson növényének megfelelő nagyságú területet!

• A konténerből a növényt teljes, ép földlabdával emelje ki!

• Az ültetőgödör kétszer olyan nagy legyen, mint a tő mérete, és kétszer olyan mély, mint a földlabda magassága!

• Az ültetőgödör aljára 10-15 cm rétegben szervestrágyát kell tenni, majd rá 10 cm vastag földréteget.

• Ezután helyezze a növényt az ültetőgödör közepére! Arra ügyeljen,hogy a földlabda kicsit kerüljön mélyebbre, mint az eredeti talajszint!

• A tő körüli részt földdel töltse fel!

• Ezután alakítsa ki a víz megtartásához szükséges tányért!

• A bambusztövet alaposan öntözze be!

Phyllostachys bambusoides 'Castillon'

Bambuszból sövény

A bambuszok fűfélék, igényeik és megjelenésük fajonként eltérő. Ha Ön sövényt szeretne létesíteni bambuszból, mindenképp vegye figyelembe a következő tanácsokat:

• Kertjének védett, déli, vagy délkeleti részére telepítse!

• Vegye figyelembe a bambuszfaj fény, csapadék, pára- és tápanyagigényét!

• Mivel a bambuszok föld alatt kúszó rizómájukkal minden irányba, és nagyon gyorsan terjednek, mindenképp biztosítson elegendő helyet növényeinek!

• Mivel agresszívan tud terjedni, és nem ismer telekhatárt, már az ültetéskor létesítsen gyökércsapdát!

• A gyökércsapdát készítheti úgy, hogy azon a területen, ahol meg szeretné akadályozni a bambusz terjedését, ásson egy közepesen mély árkot, bélelje ki ellenálló geotextíliával, majd az árkot töltse fel földdel! Gyökércsapdaként használhat műanyag lemezeket, és betont is.

• A növények ültetési tőtávolsága fajonként eltérő, kb. 1-2 m.

• A konténerből a növényt teljes, ép földlabdával emelje ki! • Az ültetőgödör kétszer olyan nagy legyen, mint a tő mérete, és kétszer olyan mély, mint a földlabda magassága!

• Az ültetőgödör aljára 10-15 cm rétegben szervestrágyát kell tenni, majd rá 10 cm vastag földréteget.

• Ezután helyezze a növényt az ültetőgödör közepére! Arra ügyeljen, hogy a földlabda kicsit kerüljön mélyebbre, mint az eredeti talajszint!

• A tő körüli részt földdel töltse fel!

• Eztán alakítsa ki a víz megtartásához szükséges tányért!

• A bambusztöveket alaposan öntözze be!

Sövénynek kiválóan használható bambuszfaj a Phyllostachys bissetii, mivel kiváló téltűrő, és lombozata egész télen mély sötétzöld.

Pleioblastus auricomus

A bambusz gondozása

Az ápolási, gondozási munkák a következők: öntözés, trágyázás, téli talajtakarás, tisztítóvágás. Ezek a munkák idény jellegűek az év folyamán, így könnyen el fogja tudni végezni őket.

Mire kell figyelni a bambusz trágyázása során?

A trágyázással bambuszainak a megfelelő tápanyagellátást, és a talajszerkezetet tudja biztosítani. A bambuszok nagyon tápanyagigényes növények, emiatt fontos figyelmet szentelni ennek. A növény ültetésekor végezze az első trágyázást, illetve a növény körül még egy-két évig trágyázza ásás segítségével! Később a kialakult rizómarendszer miatt már ásással nem fogja tudni a szervestrágyát a talajba juttatni.

A bambuszok nitrogénigényes növények, ezt mindenképp vegye figyelembe! Kétévente trágyázza bambuszait! Az ősz a legmegfelelőbb időszak trágyázás szempontjából, mert ilyenkor a trágya a csapadékkal bemosódik a talajba.

Sasa bambusz

Hogyan öntözzük a bambuszt?

A bambuszok a vizet is kedvelik. Mivel az ázsiai kontinensről származnak, ezért a "vizet is kedvelik" talán nem fejezi ki eléggé ezt. Fontos tudni, hogy ha nem kapnak elég vizet, levelük összesodródik, majd lehull, emiatt bőséges öntözést igényelnek annak érdekében, hogy teljes pompájukban csodálhassa őket. Melegben, erős napsütésben csak a talajt szabad öntözni.

A bambusz tisztítása

A bambuszok ápolási, gondozási teendői közé tartozik a tisztítás is. Erre körülbelül akkor kerül majd sor, mikor az Ön bambuszai már elérik az 5 éves kort. Ne várja ki, míg a szárak 6-8 éves korukban elpusztulnak! Az idős, fakó, sérült szárakat el kell távolítania a fiatal szárak közül. A tisztító vágást ősszel, vagy télen végezze!

Pleiblastus chino sp.

A bambusz metszése

Ha Ön bambuszt telepít kertjébe, több évre előre kell gondolkodni. Azzal is számolnia kell, hogy a bambuszállomány évek során egyre sűrűbb lesz. A bambusz metszése, ritkítása elengedhetetlen ápolási munka. Az idősödő szárak mellett fiatalok nőnek. A bambusz szára 6-8 évig él, viszont jó, ha tudja, hogy 5-6 éves kor után már hiába leveles a szár, a rizómákba már nem juttat a levelükben készült táplálékból.

Tehát: 5-6 éves korú szárakat már mindenképpen ki kell vágni a fiatal hajtások közül. Azzal, hogy a bambuszt kiritkítja, azt is el tudja érni, hogy a fiatal hajtások megfelelő mennyiségű fényt kapjanak, valamint hogy szellős legyen az állomány, így elejét tudja venni a különféle gombás fertőzéseknek is. Az idős szárak eltávolítását tisztító vágásnak nevezik.

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem gazdag bambuszkínálatát!

A tisztító vágást (ritkítást) ősszel, vagy télen végezze! Az új hajtások is fejlesztenek oldalágakat, melyeket bizonyos magasságban már előnyös lemetszeni, mivel így szellősebb lesz a bambuszállomány, és a szárak szépsége is jobban érvényesül.

Bambusznád szaporítása

Kertjébe telepített egy tő bambuszt, és szaporítani szeretné? A bambusznád szaporításának legegyszerűbb módja az ivartalan szaportás. Több típusa is van:

• Sarjleválasztás az anyatőről: Ásóval rizómaköteggel rendelkező sarjat kell leválasztani (földlabdával együtt), majd konténerbe kell ültetni. Célszerű visszavágni a növényt, hogy az új hajtásokat erősítse.

• Rizómáról hajtatás: Ilyenkor egy hosszabb rizómát kell feldarabolni. Nehézsége, hogy erre csak a 3 éves rizómák alkalmasak, és tapasztalat szükséges a megfelelő korú kiválasztásához. A 3 éves rizómát 15- 20 cm- es darabokra kell felvágni, majd ezután konténerezni. Ügyeljen rá, hogy a rügycsúcsok ültetéskor felfelé álljanak! Több éves nevelést igényel a konténerbe ültetett növény.

A rettegett bambuszgyökér

Ismerjük meg a rettegett gyökérrendszert, ami miatt annyian félnek a kertjükbe ültetni a bambuszokat!

A bambusz föld alatti hajtásrendszerét gyöktörzsnek (rizómának) nevezzük. Ezek föld alatti módosult szárak. Ezen található a bambusz gyökérzete. A bambusz rizómája behálózza a talajt. A gyöktörzsek sokfelé elágaznak. A bambuszok gyökerei a rizómák szárcsomóiból (nóduszaiból) fejlődnek ki. A bambuszt tápanyaggal, ásványi anyagokkal és vízzel látják el.

A gyöktörzsek háromféle csoportba sorolhatók növekedési sajátosságaik szerint:

1. Hosszú,vékony rizóma, mely nagy távolságokra kúszik. Monopodiális rizómának nevezzük.

• Hidegtűrő, mérsékelt övi fajok tartoznak ebbe a csoportba.

• A szárcsomókon lévő rügyekből szárak is fejlődnek, nemcsak gyöktörzsek.

• Nagyobb helyet igényelnek a kertben.

2. Rövid, vastag rizóma, mely felfelé fordul. Szimpodiális rizómának nevezzük.

• A szártagjai rövidek, a szárcsomókon található rügyekből újabb rizómák fejlődnek ki.

• E bambuszok térigénye kicsi, és mégis óriási tövek nevelhetők belőlük.

3. Minden gyökértörzsnek van egy meghosszabbodott gyökértörzsnyaka (rizómanyak).

• A föld feletti hajtások csoportos elrendeződésűek, de egymástól távolabb helyezkednek el.

A bambuszrizómák, és gyökerek óriási szövedékkel szövik át a talajt. A bambusz nagyon életképes növény. Már az ültetésénél előrelátónak kell lenni, ha nem akarjuk saját kertünket és esetleg akár a szomszéd kertjét is tönkretenni. A bambusz nem ismer se kerítést, se telekhatárt, agresszívan terjed, ha nem fékezzük.

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem gazdag bambuszkínálatát!

Legjobb, ha már ültetéskor gyökércsapdába ültetjük!

Ez azt jelenti, hogy már ültetéskor egy közepesen mély árkot ásunk köré, ezt kibéleljük nagyon erős, ellenálló geotextíliával, és ezután az árkot feltöltjük földdel. Drágább, de nagyon biztonságos megoldás, ha a növényt műanyag lemezzel, illetve beton, vagy terméskőfallal határoljuk el. Viszont a bambusz olyan gyönyörű növény, hogy érdemes megoldani terjedésének korlátozását.

Nézze meg az alábbi videómat, amelyben bemutatom a bambusz ültetését gyökércsapdával!

A bambusz kiirtása

Mit tud Ön tenni, ha nem volt eléggé elővigyázatos ültetéskor, és szétterjedt kertjében, vagy esetleg kertjének határain is túl? Vagy, ha ki szeretné irtani bambuszállományát? Nem lesz könnyű feladata...

• Próbálkozhat a rizómák kiásásával, ami nagyon nagy munka, mert a kis rizómadarabokat is fel kell szedni, és eltávolítani.

• Létezik-e "bambusz gyomirtó"? Totális hatású gyomirtó szerek közül válasszon!

• A totális hatású, ezáltal bambuszra is ható gyomirtó szerek felhasználhatók a bambusz irtására, de ezt a gyomirtó szeres kezelést sem elég egyszer elvégezni, hanem időnként meg kell majd ismételnie.

Téli fagyvédelem

Egyes különleges bambuszfajták kivételével a legtöbb bambusz télálló, ami annyit tesz, hogy jellemzően -15 Celsius fokig károsodás nélkül tolerálják a hideget. A legtöbb fajta egészen -25, akár -30 Celsius fokig életben marad, ám ilyen extrém hidegben már károsodhatnak a szárak és a levelek, de aggodalomra semmi ok, a fagykárt szenvedett példányok is újra kihajtanak tavasszal, így legfeljebb az addigi magasságukból, dússágukból veszítenek időlegesen.

Bambuszt az előkertbe? Miért is ne? Meg is mutatom a videómban, hogyan néz ez ki:

A kertészetemből megvásárolható bambuszok tehát bírni fogják a magyar teleket, hiszen -30 Celsius fok alá roppant ritkán süllyed a hőmérő higanyszála. Tudni kell, hogy a fiatal bambuszok télállósága még gyengébb, mint a már kifejlett példányoké, ezért a friss telepítést az első 1-2 évben nem árt a hideg hónapokban takarással óvni. Erre a legcélszerűbb, ha szalmát, fűrészport, aprítékot, faforgácsot, kéregőrleményt használ.

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem gazdag bambuszkínálatát!

További praktika, hogy a tavaszi ültetésű bambusz már az ültetés évében szerez bizonyos télállóságot, hiszen nyáron gyorsan növekedhet, erősödhet. Ugyanakkor az őszi bambusz ültetés is kockázatmentes, a nyarat követő ültetés esetében alapos iszapolással telepítse bambusz növényét, valamint alkalmazzon a rózsáknál megszokott téli takarást! A téli károsodást leginkább az okozza, hogy a bambusz nem tud a fagyott talajból elég vizet felvenni. "Fagyvédelem" az is, ha fagymentes napokon bőségesen beöntözzük a bambuszok tövét.

A bambusz növényvédelme

Szerencsére nálunk a bambuszokat eredeti élőhelyükön károsító rovarok nem élnek, ugyanakkor a bambusz számára kedvezőtlen területeken takácsatkák, levéltetvek viszont megtámadhatják. Ellenük atkaölő szerekkel, és levéltetűölő szerekkel védekezhet.

A bambusz gyökereit, föld alatti hajtásait a pajorok, és lótücskök kedvelik. Talajfertőtlenítő szerekkel védekezhet. Mezei egerek, pockok ellen mérgek, füstölő szerek, és egerésző macska a leghatásosabb védekezés. 

Bambusz fajták

"Bambusz fajták "-on általában bambusz nemzetségeket és bambusz fajokat szoktak érteni a mindennapok szóhasználatában.

A bambuszokat két nagy csoportra oszthatjuk:

• hidegtűrő nemzetségekre és fajokra és

• trópusi nemzetségekre és fajokra

Mivel hazánk éghajlati adottságai nem teszik lehetővé, hogy a szabadban trópusi bambuszfajokat neveljünk, így trópusi fajok e helyen nem kerülnek ismertetésre.

A hidegtűrő bambuszok azonban hazánk teleit is kiválóan bírják. Ezek közül a főbb nemzetségek a következők:

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem gazdag bambuszkínálatát!

Arundinaria

• Az ide tartozó bambuszok kis-, és középmagas fajok, magasságuk 1-8 méter között mozog.

• Szubtrópusi vagy trópusi fajok, de a mérsékelt övi teleket is jól viselik.

• Félárnyék, illetve árnyékkedvelők.

• Nóduszonként 3-6 ágat fejlesztenek.

• A levélhüvelyeik tartósan megmaradnak.

Arundianaria

Bashania

• Hazai gyűjteményekben a Bashania fargesi található meg.

• Magassága 6-8 méter, nagyon ritka faj.

• A szárhüvelyek világosbarnák, szőrösek.

Bashania sp.

Fargesia

• Élőhelyük Nyugat- és Dél-Kína.

• Közepes méretű bambuszok.

• Magasságuk 1,5-3 méter.

• Levélzetük keskeny, kicsi, lehajló.

• Száruk vékony.

• Kecses habitusúak.

Fragesia nitida 'Black Pearl'

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem gazdag bambuszkínálatát!

Himanobambusa

• Japánból származnak.

• Maximális magasságuk 2-3 méter.

• Általában gyűjteményekben fellelhető fajok tartoznak ebbe a nemzetségbe.

Himanobambusa sp.

Phyllostachys

• Eredeti élőhelyük Ázsia.

• A hazánkban termeszthető bambuszfajok nagy része e nemzetségbe tartozik.

• Szárcsomónként két ág fejlődik.

• Leveleik kis-, és középméretűek.

• Közepes- és nagyméretű fajok tartoznak e nemzetségbe.

• Rizómáik általában monopodiálisak.

• A szárhüvelyek lehullanak az ágképződés megindulásakor.

• Virágzatuk füzér, összetett füzér, vagy fürtvirágzat.

Phyllostachys sp.

Sasa

• Élőhelyük Japán.

• Alacsony bambuszfajok tartoznak ide, 2-3 méter magasak.

• Száruk vékony.

• Nagyon sok fajuk között sok a csíkos, vagy tarka levelű változat.

Sasa veitchii

A rejtélyes fekete bambusz

A kertészetemben kapható fekete bambusz az arany középutat képviseli, sudár termetével domináns jelenség, ugyanakkor metszéssel a kívánt magasságra igazítható. A tőlem megrendelt bambusz hatalmas előnye, hogy azt Ön 150-200 centiméteres méretben kapja kézhez, ezért a ez a fekete bambusz ültetés után azonnal magas dekorációs értéket fog képviselni, vagyis nem kell éveket várnia, míg bambusza értékelhető méretűvé fejlődik, hiszen azonnal az ültetést követően már figyelemfelkeltő, embermagasságú növényként pompázik.

Nézze meg a videómban, milyen különleges a fekete bambusz!

A fekete, egészen sötét árnyalatú kerti növények ritkák, így a fekete bambusz valóban újszerű kombinációkra ad lehetőséget, Ön ültetheti csoportosan, szigetként telepítve, hosszanti irányban sövényként vagy elegáns térhatárolóként, és merész, szokatlan színtársításokat is kialakíthat, a feketéhez többek közt remekül passzolnak a piros, sárga, vagy éppen a rózsaszín virágok, dísznövények.

Fekete bambusz

Egy pár érdekes tény a bambuszokról

  • A bambusz fő tápanyagot raktározó szerve a rizóma. Mindez a tápanyagmennyiség tavasszal használódik fel, a szárak gyors kifejlesztésekor. A bambusznövény egyik évben a szárakat, másik évben a gyöktörzseket fejleszti. A szárak a rizóma szárcsomóin jelennek meg, először apró rügyek formájában, s így növekednek pár éven keresztül. Ezután törnek elő gyors ütemben a talajból. Rövid, vastag, kúp alakúak, rügyhüvely veszi őket körbe.
  • Kihajtás után kb. egy hónap múlva nagyon gyorsan érik el végleges méretüket.
  • Egy nap alatt akár 25-30 centimétert is képesek nőni, de van olyan faj, ami több, mint 1 métert nő egyetlen nap leforgása alatt. Növekedésének üteme éjjel gyorsabb, mint nappal.
  • A gyöktörzs típusa meghatározza a föld feletti szárak összképét. A hosszú, vékony, nagy távolságokra kúszó rizómájú (monopodiális rizóma) fajok erdőszerű összképet hoznak létre. A rövid, vastag, felfelé forduló rizómájú fajok (szimpodiális rizóma) bokorszerű látványt nyújtanak.

Ennyi fért bele ebbe a cikkembe, bár az tény, hogy sokszor ennyit is lehetne még írni ezekről az egzotikus növényekről, a csodás bambuszokról.

IDE KATTINTVA megtekintheti kertészetem gazdag bambuszkínálatát!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!