Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Legyen gyönyörű zöld a kertje a tél közepén is!

Ön mit lát, amikor kinéz az ablakon így a tél közepén?

Mikor felteszem ezt a kérdést valakinek, akkor alapvetően kétféle tipikus választ szoktam kapni. Az egyik, mikor valaki azt feleli, hogy csak sivárságot, sötétséget és latyakot lát, esetleg hófedte, kopár ágakat. Általában azt is hangsúlyozzák ilyenkor, hogy télen semmi értelme a kertes háznak, hiszen csak a nyűg van vele. Ebben az esetben egy ilyen kertben jó eséllyel nincsenek olyan örökzöldek, amelyek egész évben élettel töltik meg a kertet.

A másik válasz az, hogy szép zöld tájat lát valaki, sőt, sok esetben még a hóval borított ágak romantikáját is kiemelik. Ilyenkor biztos lehetek abban, hogy ezen a birtokon legalább egyféle örökzöld biztosan helyet kapott.

Télen csodálatos és izgalmas színfoltot képez a japán szentfa

Télen csodálatos és izgalmas színfoltot képez a japán szentfa

Ez ilyenkor télen kifejezetten fontos, hiszen az ember lelkének mindig szüksége van egy kis élettel teli zöld színre, amit megcsodálhat, amikor kilép a kertjébe. Hiszen bár a növények nagy része ilyenkor „téli álmot alszik”, van néhány olyan örökzöld, amelyek a hó alatt is remekül érzik magukat.

Akár már egy ilyen cserje elültetésével is egészen már arcát ismerheti meg a saját kertjének, amikor beköszöntenek a mínuszok. Megmutatom, melyek ezek közül a kedvenceim!

Valójában nincs olyan kert, ahol ne lenne helye valamilyen örökzöld növénynek. Ugyanis a hideg időszakban, amikor az addig élettel teli birtok téli álomba merül, a mindig teljes szépségükben pompázó cserjék és fák megmelengetik az ember szívét a legzordabb napokon is.

Tudjuk, hogy a tavasz és a nyár az illatos virágoké és a zamatos gyümölcsöké, az ősz a színes faleveleké, ám a telet olyan sokan mostohán kezelik ebből a szempontból. Ám nem kell ennek így lennie!

Mikor valaki azt mondja, szeretne valamilyen örökzöldet ültetni a kertjébe, a legtöbb embernek automatikusan a tuják vagy a fenyőfélék ugranak be. Ez természetesen nem probléma, fontos tudnia azonban, hogy Magyarországon ennél sokkal gazdagabb az örökzöldek választéka, melyek közül mindegyik remekül érzi majd magát a kertjében.

A puszpáng kiválóan formázható örökzöld

A puszpáng kiválóan formázható örökzöld

Engedje meg, hogy bemutassam Önnek az angol kertek hangulatát idéző puszpángot, az ezerarcú borókát, az igazi ritkaságnak számító japán szentfát, valamint az elegáns megjelenésű babérmeggyet, amelyek közül legalább egy fajtába biztosan beleszeret majd.

Puszpáng (buxus)

Puszpángok ültetésével akár egy angol kertben is érezheti magát a tél közepén! Az örökzöld puszpáng, vagyis a buxus nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kerti cserje évtizedek óta, hiszen tartása egyszerű, gondozása pedig a kezdő kertbarátoknak sem jelent kihívást.

Felhasználhatósága ugyanakkor roppant széleskörű, lehet dézsás növény, álmodhat belőle sövényt vagy akár lehet belőle zöld szoliter a kert központi területein is. Ugyanakkor a buxus telepíthető temetői sírokra, vagy akár dekoratív sziklakertekbe is. Mindez csak a fantáziáján múlik.

A puszpángokról bővebben ebben a videóban mesélek Önnek!

A puszpáng remek választás azoknak, akik egy könnyen nevelhető, egész évben, még a zord télen is rikítóan zöld növényt szeretnének a kertjükbe. A buxus növekedési üteme ugyan lassú, de nagyméretűre cseperedik, valamint metszéssel könnyen kordában tartható, a kívánt méretre alakítható.

A teljes puszpáng kínálatomat ide kattintva tekintheti meg.

A puszpángmolyok

A puszpángok kapcsán nagyon fontos beszélni a fő ellenségéről is, amelyek a puszpángmolyok. Ez a kártevő Magyarországon csupán néhány éve jelent meg és egyenesen a Távol–Keletről érkezett hazánkba a puszpáng tulajdonosok legnagyobb bánatára. Sopron környékén fedezték fel először még 2011-ben, azóta pedig már a Balaton környékén, valamint a fővárosban és néhol még a keleti országrészben is megjelentek ezek a különös károkozók.

A jó hír az, hogy egyre hatékonyabban tudunk ellenük védekezni, viszont nagyon fontos az alaposság és az odafigyelés. A lárváik zöldek és fekete csíkok vannak rajtuk, mindössze 4 cm hosszúak, így először igen nehéz megtalálni a rejtőzködő, kukacra hasonlító kis lényeket. A bábozódást is a növényen végzik, a levelek hátoldalán, elrejtőzve a kíváncsi szemek elől. Így a legtöbben csak akkor fedezik fel, amikor már lepkeként járják a kertekben levő buxusokat.

A lepkék egyébként kifejezetten szépek, szárnyaik fehérek, szegélyük barna, ez a színkombináció pedig selyemfényben tündököl. Kinézetük azonban megtévesztő, ugyanis eszméletlen károkat tudnak okozni ott, ahol egyszer megtelepedtek.

A rossz hír az, hogy ahova egyszer „beköltöztek”, ott egy évben három generáció is megjelenik, szóval ha találkozik egy lepkével vagy lát egy lárvát, jó eséllyel nem az egyetlen és utolsó egyedet látta.

A puszpángmoly kifejlett állapotban

A puszpángmoly kifejlett állapotban

A megelőzés nem egyszerű, hiszen csak akkor tudja elejét venni a pusztításnak, ha időben felfedezi a lárvákat. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha gyakran átnézi a buxusok leveleit.

Amennyiben felfedezte a jelenlétüket, érdemes minél előbb cselekednie. Nyugalom, nem kell kivágni az egész cserjét, erre csak egészen extrém esetben kell sort keríteni. A legideálisabb megoldás a metszés, melynek során egyszerűen el kell távolítania a megfelelő részeket, megszabadulva ezzel a kártevőktől.

Ha a károkozás nagyobb annál, hogy egy metszőollóval meg lehessen tőle szabadulni, akkor jöhet a B terv, mégpedig a rovarirtó szerek használata. Ehhez szüksége lesz egy nagynyomású permetezőre, melynek segítségével a puszpáng legbelső részeire is bejuttatható a szer. Ellenkező esetben hiába minden fáradozás, hiszen ha akár egy lárva is meglapul az ágak között, akkor elvesztette a csatát.

Ő ugyanis tovább rongálja a cserjét, sőt, szaporodni is fog. A megfelelő rovarirtó szer kiválasztása előtt érdemes minél jobban utánaolvasni a részleteknek vagy egyeztetni egy szakemberrel, hiszen Ön csak a puszpángmolyoktól szeretne megszabadulni, a többi élőlényt nem kell támadás alá venni a károkozók miatt.

Ide kattintva még többet olvashat a puszpángmolyok elleni védekezésről.

Boróka

A boróka a kert bármely részében jól mutat A legtöbben a boróka kapcsán a különböző különleges lekvárokra és likőrökre, valamint a vadételekre asszociálnak, azonban fontos tudnia, hogy egyrészt mindez csak bizonyos fajták esetében jellemző, ráadásul nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy egy csoda szép dísznövényt is tisztelhetünk a borókában.

Számos eltérő fajtája ismeretes, melyek mindegyike remekül mutat a kertben, másrészt pedig, ha megmutatom Önnek, milyen alacsony a boróka gondozási igénye, akkor azonnal bele fog szeretni ebbe az örökzöldbe.

A boróka fajtái

Mivel ennek a növénynek a sokféle különböző fajtája mind eltérő küllemmel örvendeztetik meg a kertbarátot, biztosan Ön is megtalálja majd közöttük a megfelelőt, amely tökéletesen mutat a birtokán. Nem véletlenül nevezik olyan sokan ezerarcúnak ezt a növényt! Ha elolvassa, melyik fajtára mi jellemző, rögtön érteni fogja az okát.

A borókák igen változatosan alkalmazhatók a kertben

A borókák igen változatosan alkalmazhatók a kertben

Kezdjük is a sort rögtön az Ír oszlopos borókával, amely például 3-5 méter magasra nő meg, szélessége viszont mindössze 20-25 centiméter. Így ha kevés hely van a kertjében, akkor is bátran elültetheti ezt a fajtát.

A Kínai boróka viszont egy közepes növekedési erélyű, szabályos kúp alakú örökzöld. Ezüstös-zöld tűlevelei egész évben megőrzik színüket.

A Piramis alakú kínai boróka akár 6-7 méter magasra is megnövő, kissé szúrós, ám nagyon dekoratív örökzöld. A mohazöld levelek között megjelenő hamvaskék tobozbogyók pedig igazán különlegessé teszik.

A Kék terülő henyeboróka kifejezetten kis méretű, maximum 30 centiméterre nő meg, viszont a szélessége akár 1,5 méter is lehet. Ez a növény lassú növekedésű, boltozatosan elterülő örökzöld, melynek hamvaskék pikkelylevelei télen lilásra színeződnek.

Az Óarany terülő boróka sárgászöld pikkelyleveleivel veszi le az embert a lábáról. Végleges magassága 1,5 méter, azonban széltében akár a 2,5 métert is elérheti.

A Zöld terülő boróka kifejezetten gyors növekedésű örökzöld fajta, amely akár 3 méter magasra is megnőhet. Pikkelylevelei egész évben smaragdzöld színűek, melyeknek eleganciáját tovább növelik hamvaskék bogyói.

A Kék törpe terülő himalájai boróka szintén igen közkedvelt, ugyanis nagyon különleges a megjelenése. Lassan növekszik, tömött egységet hoz létre, magassága és szélessége pedig egyaránt 0,5 méteres. A levelei szúrósak, melyek a nyári időszakban ezüstösek, télire lila árnyalatot kapnak.

A Terülő nehézszagú boróka esetén ne ijessze meg az elnevezés, nem arról van szó, hogy kertjében kellemetlen szag lesz, ha elülteti ezt a növényt. Mindössze arról van szó, hogy sötétzöld színű pikkelylevelei megdörzsölve kellemetlen szagúak. Cserébe viszont igazán dekoratív növény.

A Keskeny kínai jegenyeboróka gyönyörű sötétzöld színű és akár 8-10 méter magasra is megnőhet. Érdekes oszlopos formája nagyon mutatós és szépen illeszkedik növénycsoportokba, de szoliterként is nyugodtan ültetheti.

Természetesen mindez nem a teljes választék, ide kattintva online kertészetemben alaposabban megismerheti a boróka különböző fajtáit.

Növényvédelem a boróka kapcsán

A legtöbb boróka fajta kifejezetten igénytelen. Az egyetlen dolog, amire fontos odafigyelni, az a növényvédelem. A tél folyamán ugyanis a különböző kártevők és kórokozók a növény kérgén próbálnak meg áttelelni, ám mindez megelőzhető egy november végén esedékes lemosó permetezéssel.

A fagyok miatt ugyan nem kell tartani a boróka esetében, azonban a hó súlya miatt annál inkább, ugyanis a rátelepedő hó szétnyomhatja az alakuló hajtásokat, sőt, ágak is törhetnek le miatta, ezzel pedig igen nagy és tartós károkat okozhat. Éppen ezért érdemes összekötni az ágait, így megóvhatja a téli csapadéktól.

Ennek a növénynek az esetében nem szükséges a metszés. Abban az esetben, ha sövényt szeretne kialakítani belőle, évente két–három alkalommal alakító nyírást célszerű beiktatni.

A boróka gyógyhatása

A népi gyógyászat valódi gyógyírként emlegeti a borókát, különösen a téli megfázós időszakban. A helyzet az, hogy a megérett tobozcserjéknek igen magas az illóolaj tartalma, valamint számos vitamin és ásványi anyag is kinyerhető belőle. Izzasztó hatása mellett remek nyákoldó, görcsoldó, valamint szélhajtó hatású is, ám vese- és epebetegségek esetén is sikerrel alkalmazható kiegészítő kezelésként.

Egy kertből sem hiányozhat egy ilyen talajtakaró

Egy kertből sem hiányozhat egy ilyen talajtakaró

Fontos tudnia, hogy nem minden borókafajta termése ehető! Mindenképpen járjon utána, mielőtt hozzáfogna a szürethez!

Egy igazi különlegesség, a japán szentfa!

A japán szentfa hazánkban kevéssé ismert, de őshazájában, Japánban kifejezett kultusz övezi, népszerűsége évszázadok óta töretlen a távol-keleti országban. Ez nem véletlen, hiszen valóban egy egészen elképesztő, mondhatni „bizarr” növényről van szó.

Bár most az örökzöldek között kapott helyet, ez ne tévessze meg, ugyanis teljesen kifejlett korában vöröses színben pompáznak a leomló ágai. Ez a cserjeféle elsősorban könnyed, légies megjelenésével, laza ágrendszerével, és főképpen káprázatos őszi lombszínével csábítja majd el az egzotikumokat kedvelő kertbarátot. Noha lényeges leszögezni, hogy valaki vagy nagyon kedveli ezt a típust, vagy hallani sem akar róla.

Egyébként a saját kertemben is van egy japán szentfa elültetve, így jómagam is a kedvelői közé tartozom. A szentfa hatalmas előnye, hogy a színhiányos, komor téli időszakban feltűnően dekorál leveleivel és messziről virító piros termésével.

Egy kertrész csak örökzöldekből! A téli hónapok színtelen jelzője okafogyottá válik.

Egy kertrész csak örökzöldekből! A téli hónapok színtelen jelzője okafogyottá válik.

Magassága mindössze 1-1,5 méter, így kompakt termetével remek dísze lehet előkerteknek, utcafronti ágyásoknak, de persze a fő alkalmazási területe a kert központi részein lévő ágyások színesítése. Noha hagyományos sövényként nem igazán vethető be, a kerítés mellett hosszanti sorban ültetve pompás látványt fog nyújtani.

A szentfa mérsékelten télálló, védett fekvésben azonban gond nélkül áttelel, ápolása pedig nem kíván speciális feladatokat. Kertészetemben a szentfa alapfaja mellett egyéb izgalmas színváltozatokat is talál, így az eleve különleges szentfa még exkluzívabb változatait is beszerezheti.

Ide kattintva megismerheti a különböző fajtákat.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, miként festenek a kertészetemből rendelhető példányok.

Babérmeggy sövényként és szoliterként is megállja a helyét a kertekben

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, mely elrejti a birtokát a kíváncsi szemek elől, az a babérmeggy. Számos pozitív tulajdonságának köszönhetően biztos vagyok abban, hogy nagyon hamar beleszeret ebbe az elegáns, ugyanakkor visszafogott és praktikus díszcserjébe.

Az utcafrontok és a nagyobb telkek jó barátja a babérmeggy, amely az örökzöld díszcserjéknek azt a fajtáját képviseli, melyek remekül alakíthatóak ízlés szerint.

Külön kiemelendő érdekessége ennek a növénynek, hogy míg sok díszcserje feltűnő színeivel, virágaival vagy különleges termésével hódít, addig a babérmeggy varázsa az egyszerűségében és a feltűnésmentes, természetes megjelenésben rejlik, hiszen a külsőségek helyett sokkal inkább a funkcionalitásával hódít Ahova elülteti, ott megjelenik a harmónia és a természetesség.

Ráadásul mivel örökzöld, egész évben ékesíti a kertet vagy az utcafrontot, ami által még a téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít, mert nem kopaszodik fel.

A babérmeggy egyszerűségében rejlik nagyszerűsége

A babérmeggy egyszerűségében rejlik nagyszerűsége

Mikor az elültetett csemeték felnőnek, könnyen formára nyírhatók, így egy egységes, homogén zöld fal álmodható meg belőle.

Amennyiben jelenleg nem ültetne sövényt, viszont a babérmeggy megtetszett Önnek, van egy jó hírem. Ez az örökzöld ugyanis szoliternövénynek is tökéletes választás, hiszen önállóan is képes díszíteni a kertet szétterülő, méretes bokor formájában.

A babérmeggy fajtái

A babérmeggynek számtalan típusa létezik, melyek között mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt akár magasra növő, akár alacsony termetű cserjét keres.

A Caucasica Babérmeggy például egy igen erőteljesen felfele törekvő örökzöld cserje, amely akár 3-5 méter magasra is megnőhet, míg a Kleopátra babérmeggy friss hajtásaival kápráztat el, amelyek vörös színben pompáznak.

A Novita babérmeggy fajta szintén népszerű fajta, hiszen ha az első „fiatal” éveit megérte, gyakorlatilag 100%, hogy életben marad, bárhova is ültette a Kárpát–medencében.

A különlegességek közé tartozik még a Törpe babérmeggy is, amely teljesen kifejlett korában sem lesz magasabb 1 méternél. Ez a sűrű ágrendszerrel rendelkező örökzöld cserje rövid hajtásokkal, ízközökkel, valamint kicsi, matt, zöld színű levelekkel rendelkezik. Kiemelendő, hogy ez az egyik leggazdagabban virágzó és termő babérmeggy fajta. Fontos, hogy fagytól védett helyre ültesse és kerülje a meszes talajt. Alacsony nyíratlan sövénynek, temetőbe sírokra ajánlom ültetni.

Viszont ha magasabb növényre vágyik, akkor a magas törzsű babérmeggy lesz az Ön számára ideális választás. Gyorsan növekszik, kifejlett korában olyan, akár egy kisebb fácska. Levelei nagy méretűek, lándzsásak és fényes zöldek.

A babérmeggy ültetése

Amikor valaki ilyen növényt rendel tőlem, igyekszem rábeszélni a földlabdás változatra. Ennek az oka az, hogy a megfelelő időben kitermelt és elültetett babérmeggyek sokkal vitálisabbak, így gyorsabb a növekedésük is. Tehát ha ősszel vagy tavasszal szeretne babérmeggyet ültetni a kertjébe, mindenképpen a földlabdás kiszerelést javaslom.

Ha szeretne többet megtudni az ültetés menetéről, az alábbi videóból tájékozódhat!

Ide kattintva online kertészetem teljes babérmeggy kínálatát megtekintheti.

Milyen helyekre érdemes örökzöld növényeket ültetni?

Ahogy a fentiekből is kitűnt, az örökzöldek számos különböző funkciót tölthetnek be a kertjében. Most kiemelem ezek közül a legnépszerűbbeket.

Szegélyként, térelválasztóként

A kisebb termetű vagy oszlopos növekedésű növényeket bátran ültetheti szegélyként, hiszen egy kerten át vezető járda mellé, egy lépcsősort övezve vagy a teraszt „bekeretezve” egészen új atmoszférát teremthet a birtokán. Nem beszélve arról, ha például szeretné egy kicsit elválasztani egymástól az előkertet és a hátsó traktust, tökéletes választás egy sor örökzöld ültetése.

Sövényként

Joggal vetődik fel sokakban a kérdés, hogy mégis mit adhat egy örökzöld sövény egy klasszikus fából vagy vasból készült kerítéssel szemben. Nos a helyzet az, hogy számos ilyen tulajdonságot tudok felsorolni. Először is fontos kiemelni, hogy a kerítésként, vagy térhatárolóként ültetett sövények rendszeres és megfelelő karbantartás mellett nem csak sokkal hangulatosabbak, mint egy egyszerű kerítés, de praktikusabbak és biztonságosabbak is.

Egy díszcserjékkel szegélyezett birtok ugyanis egészen másféle hangulatot kelt, közelebb érezheti magát a természethez és élettel telibbé teheti a környezetét. A babérmeggy minden kertbe remek választás mind esztétikai, mind pedig védelmi szempontból. Hiszen míg egy kerítésen egy ügyesebb tolvaj gond nélkül át tud mászni, addig egy sövényen keresztül esélye sincs az illetékteleneknek feltűnésmentesen bejutni.

Ráadásul ideális gondozás esetén nincsenek az ágak között rések, tehát nem kell aggódnia a kíváncsi tekintetek miatt sem.

Ebben a videóban például egy babérmeggy sövény ültetésének menetét mutatom be Önnek.

Szoliterként

Mivel a fenti növények mindegyike önmagában, egyedül állva is gyönyörű, bátran ültetheti szoliterként is. Ez azt jelenti, hogy ha egyetlen példányt vásárol a kedvenc örökzöldjéből, azzal is remekül feldobhatja az előkertet vagy akár az utcafrontot is.

Árnyékolóként

A terebélyesebb, magasabb növények a fentiek mellett remek árnyékoló funkciót is betölthetnek, hiszen ha van egy olyan rész a birtokán, ahova szeretné, ha kevésbé sütne be a nap, akkor ezt egy ilyen praktikus, esztétikus megoldással hamar orvosolhatja.

Nagyon fontos információ, hogy a babérmeggyek, a puszpángok, valamint a japán szentfák minden része mérgező, ha a szervezetbe kerül, így ha kisgyermek van a családban vagy kutya, macska él a kertben, mindenképpen olyan helyet kell találni ezeknek a cserjéknek, amelyek mellett biztonságosan járhat kelhet a család minden tagja.

Mivel a picik, akik még most fedezik fel a világot maguk körül, gyakran nem tudják felmérni a helyzetet és sokszor előfordul, hogy a szájukba veszik azt, ami a kezük ügyébe kerül, fontos odafigyelni arra is, milyen növények vannak a kertben. Természetesen nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy a pici ki sem teheti a lábát a házból, viszont fontos az elővigyázatosság.

Ide kattintva bővebben is olvashat a témával kapcsolatban.

Kinek érdemes ilyen örökzöldet ültetni?

Ha van egy kertje, akkor majdhogynem kötelező legalább egy ilyen növényt ültetnie. Nyáron és tavasszal úgy tűnhet, annyira nem hiányzik az összképből, de higgye el, amikor télen egyre korábban sötétedik és adott esetben hó sem esik, az ember lelkének szüksége van arra, hogy lásson valami élettel telit és esztétikusat, amikor kinéz az ablakon.

Az örökzöld növényeket azoknak ajánlom, akik azt szeretnék, hogy kertjükben legyenek olyan növények, melyek egész évben dekorálnak lombozatukkal, így a szomorkásabb őszi, vagy a rideg téli hetekben is lesz a kertben élénkzöld, életteli vegetáció, sőt, külön öröm, ha olyan típusú növényeket is választ, amelyek színes forgataggá változtatják a kertet még a szomorú őszi időszakban is.

Ha pedig a kert élettel teli és boldog, a kertbarát sem tehet másként.

Amennyiben Ön is kedvet kapott valamelyik örökzöld fajta ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!