Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Zöldleveles kerítések

Megyeri Szabolcs

Január vége felé még korai belevágni a kerti munkálatokba, az ásónak és a gereblyének még pihenniük kell pár hétig, arra azonban kiváló időszak a tél második fele, hogy az esetleg esedékes tavaszi kertrenováláson, felújításokon elgondolkodjunk. Nagyszerű ötlet például a kopottas, csúnya kerítést lecserélni (vagy elfedni) olyan élő birtokhatárolóra, ami a kertet kívülről és belülről szemlélve egyaránt megszépíti.

A sövényeknek számos előnyük van. Egyfelől dekoratívak, másfelől kiválóan eltakarják a kíváncsi szemek elől a benti területet. Szintén kiemelendő a sövények biztonsági szerepe, ugyanis egy sűrű, magas, adott esetben tüskés zöld fal szinte áthatolhatatlanná teszi a birtokhatárt.  Egy alacsonyabb sövény a kerítés elé, vagy egy ablak alá telepítve szintén hatékony védvonalat jelent, és a tájidegen elemeket, vagy épp a ház csúfabb részeit is elfedi. Sövényből nagy a választék, ám a vásárlás előtt érdemes tájékozódni. A különbségek elsősorban a vízigényben, és a megkívánt talajtípusban rejlenek. A növekedés mértéke elhanyagolható szempont, mert metszéssel a kívánt méretre igazítható szinte az összes fajta. Amennyiben télen is díszlő sövényt szeretnénk, érdemes a lomblevelű örökzöldek közül válogatni. Kedvelt fajta a tűztövis (Pyracantha), ez egy örökzöld cserje, nyírt és nyíratlan sövény is készülhet belőle ráadásul több színváltozata is kapható. Szintén télálló, és kifejezetten igénytelen a júliaborbolya (Berberis julianae), ami ellenállósága miatt ritkábban gondozott kertekbe is ajánlható. A fagyal (Ligustrum) is gyakori birtokhatároló növény. Levelei még novemberben is díszlenek, de ezek nem télizöldek, az erősebb fagyok után lehullanak. A nyírott sövények között örök sláger a buxus, vagy más néven puszpáng (Buxus sempervirens), mely jól tűri a metszést, nagyszerűen formázható. Télizöld növény, levelei tavasszal megújulnak, de télen is díszlenek. A lombhullató fajták közé tartozik a mezei juhar (Acer campestre), mely télen ugyan kopár, lombos állapotában viszont nagyon szép, szélesre nő, ezért nagy kertekbe, utcafrontokra is ajánlható. A sövények gondozása nem jelent több munkát, mint a hagyományos kerítések karbantartása. Az örökzöld sövényeket évente egy-két alkalommal kell metszeni, a lombos változatokat rendszerint többször. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok