Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Zantedeschia - Kála (fehér)

2.090 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 1 db/tasak
A rizóma körmérete: 14/16 cm
Virágszín: fehér

Tavasszal ültethető kála rizómáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a rizómákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Zantedeschia - Kála (fehér) főbb jellemző

 

Jellemzői: A kála Dél-Afrikából származó, évelő gumós dísznövény. Habitusa felfelé törő, magassága 40-60 cm között változik. Levelei szélesek, tojásdadok vagy lándzsa alakúak, gyakran fehéren pettyezettek. Torzsavirágzata van, melyet erős virágzati száron fejleszt.

A torzsavirágzatot körülvevő fehér fellevél igen mutatós. Gumója nem télálló, ezért az első őszi fagyok előtt a gumók felszedése szükséges. Teleltetése fagymentes helyen történjen!

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, árnyékos kertrészeken, gyenge fényviszonyok mellett nem virágzik, növekedése vontatottá válik.

Vízigény: A hagymás, gumós, rizómás növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük.

Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj esetén a hagymák, gumók, hagymagumók vagy rizómák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. Nem fagytűrő, a téli időszak előtt a hagymák felszedése szükséges.

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A kálák a kert hosszú időn keresztül díszítő gumós évelő dísznövényei, amelyek konténerben is tarthatók, de társításban is könnyen elhelyezhetők. Mutatós lombjuk és színes felleveleik miatt igen kedveltek.

Amennyiben társítja, a fehér szín mellé válassza a sötétebb színeket képviselő ’Violet’ fajtájú kálát, és a hasonló színvilágú vajszínű csillaghagymát, amely mögött kapjon helyet az illatos, hasonló színvilágú tubarózsa.

A kertrész magasabb fajokkal teli foltjai kiegészíthetők a csillagfürtökkel és a fehér pókliliommal is.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Zantedeschia Violet – Kála
Triteleia hyacintha – Vajszínű csillaghagyma
Polianthes tuberosa – Tubarózsa
Lupinus – Csillagfürt hibrid
Hymenocallis festalis - Pókliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Május-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: fehér
Virágzási idő: tavasszal

Videók