Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Zamatos barackok egyenesen a kertből!

Nincs ahhoz fogható érzés, mint mikor a nagy nyári melegben egy lédús barackba harapva csillapítjuk a szomjunkat. Különösen akkor, ha a saját kertünkben járva szakítunk le egy zamatos gyümölcsöt a fáról. Ha szeretné, az Ön kertjében is teremhetnek különböző fajta barackok. Megmutatom, mit kell ehhez tennie!

 

Alapvetően két nagyon népszerű barackfajtát különböztetünk meg. Az egyik az őszibarack, a másik pedig a kajszibarack. Azonban ennek a két fafajtának is számtalan különböző verziója létezik, így kiválaszthatja az Ön számára leginkább megfelelőt. Sőt, ha ahhoz van kedve, akár mindegyik fajtából ültethet egyet-egyet a birtokára.

 

 

Mit érdemes tudni a kajszibarack fákról?

 

Sokan a tipikus magyar gyümölcsök között emlegetik, azonban eredetileg  egy távol-keleti gyümölcs a kajszibarack. A tévedést az okozhatja, hogy körülbelül 500 éve van jelen hazánkban ez a gyümölcsfa. Ebből is jól látható, hogy az itteni klíma tökéletesen megfelel ezeknek a fáknak.

 

 

Remekül bírják a fagyot, alacsony gondozási igényűek, így a kezdő kertbarát számára is ideális választás. A permetezésre fontos figyelmet fordítani, a betegségek ugyanis így biztosan elkerülik és zamatos gyümölcsökkel hálálja meg a gondoskodást.

 

Ám ezek a műveletek egyszerűen elsajátíthatók, nem kell tőlük megijedni.

 

 

Milyen fajtái léteznek?

 

A kajszibaracknak számtalan fajtája létezik. A Ceglédi óriás kajszi például kellemes aromájú, rostos, illatos fajta, amely a megfelelő gondoskodást 100 grammos, narancssárga húsú gyümölcsökkel hálálja meg.

 

A Gönci magyar kajszibarack termésének napsütötte oldala piros, igazán zamatos és lédús gyümölcsöt terem.

 

A Ligeti óriás kajszibarack pedig sötét narancssárga, bőlevű, kemény húsú barackokat terem.

 

Az összes fajtát lehetetlen lenne itt bemutatni, így ide kattintva megismerheti a teljes kajszibarack választékunkat!

 

A kajszibaracfa rendelésével kapcsolatban az alábbi videóból tájékozódhat részletesen!

 

 

Mit érdemes tudni az őszibarackfákról?

 

Az őszibarackfa a száraz, kopár területeken is jól érzi magát, de bő termésre leginkább akkor számíthatunk, ha tápanyagban gazdag talajba ültetjük és rendszeresen öntözzük.

 

Annak érdekében, hogy a fát megmentsük a különböző betegségektől, a megfelelő növényvédelemről, a permetezésről és a metszésről is gondoskodni kell.

 

Ezek a műveletek egyszerűen elsajátíthatók, akár a kezdő kertészek is könnyedén megtanulhatják.

 

A gondoskodást a fák gazdag gyümölcsterméssel hálálják meg. Az őszibarack nagyon ízletes leszedve a fáról, viszont tökéletes ínyencség lekvárként, befőttként vagy levesként is.

 

Ez a gyümölcs a benne levő vitaminoknak és tápanyagoknak köszönhetően segít megőrizni a bőr szépségét, valamint a haj és a köröm egészségét. Emellett erősíti a csontokat és a szívet.

 

Ha szeretne többet tudni az őszibarackfák rendelésével kapcsolatban, ebből a videóból megteheti.

 

 

Milyen fajtái léteznek?

 

Számtalan fajtája létezik az őszbarackoknak is. A Suncrest őszibarackfák nagy méretű, kissé lapított gyümölcsöt teremnek, melyeket augusztusban szüretelhetünk. A Vénus nektarin fák lédús, nagyon finom, piros színű magvaváló termést hoznak, míg a Maria Bianca őszibarack kisebb, sárgás gyümölcsöket teremnek.

 

Mivel ezeken kívül még nagyon sok fajtája létezik, érdemes ide kattintva mindegyiket megismerni részletesen.

 

 

Mi a különbség a szabadgyökerű és a konténeres barackfák között?

 

Ha konténeres gyümölcsfát választ, az év bármely napján elültetheti, hiszen egy műanyag edényben szállítva érkezik meg kertjébe a már eleve begyökeresedett csemete.

 

 

Viszont amennyiben a szabadgyökerű megoldás mellett dönt, kizárólag október 20-a és március 20-a között ültetheti el a kertjében, ezek kiszállítását is ekkor végezzük. Ezeknek a fáknak az elültetéséhez érdemes segítséget kérnie, ugyanis könnyen sérülhet a gyökerük.

 

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: kajszibarack őszibarack