Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Yucca rostrata – Csőröstokú pálmaliliom

6.490 Ft

(ejtsd: jukka rosztráta)

Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: - tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a csőröstokú pálmaliliom az amerikai egyesült államokbeli Texas délnyugati (Big Bend), ill. Mexikó északi részének (Chihuahua és Coahuila államokban) félsivatagos területein, sziklás lejtőkön, kanyonokban, síkságokon őshonos.

Habitus: kb. 1,8-4,5 m magas, lassú növekedésű, idővel vaskos törzset nevel, amit az elszáradt levelek fednek, szálas, puha borítást képezve rajta. A szíjszerű, 1-1,5 cm széles, a vége felé fokozatosan keskenyedő, hegyes csúcsban végződő, kb. 60 cm hosszú, mereven hajlékony, fogazott szélű, enyhén viaszos, szürkés-kékeszöld levelei gömbszerű, dús, több száz levélből álló rozettát alkotnak.

Virág: a lombozat fölé emelkedő, kb. 1 m-es, sárga-narancssárga virágzati száron, május-júniusban hozza krémfehér színű, húsos, akár 10-12 cm-es, liliomszerű virágokból álló bugavirágzatát.

Talajigény: laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, száraz, meszes, köves talajon fejlődik szépen.

Fényigény: nagy, napos fekvésű helyre ültessük.

Vízigény: kicsi. A telepítést követően rendszeresen öntözzük, de a pangó víztől óvjuk. Később rendkívül jó szárazságtűrő, csak a nyári, aszályos időszakban igényel némi vízutánpótlást.

Gondozás: könnyen nevelhető. Télállósága igen jó, akár -18°C fokig fagytűrő. A törzsét borító száraz levelek eltávolíthatóak, de ha szeretnénk fokozni a téli védelmet érdemesebb fent hagyni őket. Amennyiben mégis lemetszenénk, ügyeljünk arra, hogy a levélalapig történjen és ne sértsük meg a törzset.

Társítás és elhelyezés a kertben: sokan vélekednek úgy, hogy a csőröstokú pálmaliliom a legszebb jukka, ami megjelenésével egzotikus, vadnyugati hangulatot áraszt.

Kiválóan használható szoliterként vagy csoportosan ültetve, sziklakertbe, különböző kerttípusokba és dézsában nevelve is.

Természetesen társíthatjuk is, lehetőleg olyan növényeket választva mellé, amelyek között idővel fókuszponti szerepet kaphat és harmonikusan illeszkedik közéjük. Mint például a sötétzöld, kard alakú, merev levelű kerti pálmaliliom és a sásra emlékeztető lombozatú, narancssárga virágú ’Poco Orange’, valamint a kezdetben halványzöld, majd fehérre halványuló virágú ’Green Jade’ fáklyaliliomok.

Az összeállításba jól beilleszthető a laza bokrával lágyságot, apró, sárga ernyős virágaival élénkséget sugárzó pusztai kutyatej. A szegélyrégióba a ’Black Dragon’ sötétlila, szinte fekete, fűszerű, kissé bókoló levelű, rózsaszín virágjával is díszítő kígyószakállt telepítsük.

Társításra javasolt növényfajták:

Yucca filamentosa - Kerti pálmaliliom
Kniphofia 'Poco Orange' – Fáklyaliliom
Kniphofia 'Green Jade' – Fáklyaliliom

Euphorbia seguieriana subsp. niciciana - Pusztai kutyatej
Ophiopogon 'Black Dragon' – Kígyószakáll

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1,8-4,5 m
Kifejlett szélesség: 1,2-3 m
Ültetési tőtáv: 3 m
Virágzás: május - június
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi
Lombhullató: nem

Felhasználási terület: szoliter, ágyásszegély, csoportos ültetés, dézsanövény, sziklakert, mediterrán kert, trópusi kert, xeriscape kert

Védett tartalom