Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Wisteria floribunda 'Nishiki' – Lilaakác

8.990 Ft
Méret
60/80 cm

(ejtsd: visztéria floribunda)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Wisteria floribunda 'Nishiki' – Lilaakác főbb jellemző

 

Habitus: A lilaakác ’Nishiki’ fajtája egy fás szárú, csavarodottan kúszó, lombhullató cserje, amely optimális feltételek esetén akár 10-12 méter magasságig is felkúszhat.

A levelei páratlanul szárnyaltak, közép-, vagy világoszöld színűek, ezen márványozott világoszöld és krémfehér foltok láthatók. A ’nishiki’ kifejezés a japán nyelvben azt jelenti: ’hímzett’, amely a levél foltos jellegére utal.

Virág: Tavasz végén és nyár elején hozza liláskék, pillangós virágait, amelyek hosszú, laza, akár 30-40 cm hosszú fürtökbe tömörülnek és omlanak le a hajtásokról. A virágokból barna hüvelytermések képződnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban- és humuszban gazdag enyhén savanyú vagy semleges talaj ideális a számára. A túl meszes talajban növekedése vontatottá válik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, kisebb árnyékolást elvisel, de ekkor kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, fiatalon és tartós szárazság idején rendszeres öntözést igényel, ennek hiányában korán vénül.

Gondozás: A növény magyar klíma alatt fiatalon fagyérzékeny, ezért érdemes takarni. Nyár végén és tél végén is érdemes visszametszeni hajtásait, hogy gazdagabb elágazásra és virágtömeg képzésre bírjuk. 

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Nishiki’ lilaakác egy különleges, liláskék virágszínű fajta, amely 10-12 méter magasra is felkúszhat.

Hatalmas virágzatai nyár elején díszítenek. Alkalmazhatjuk erős támaszrendszerre futtatva, vagy kerítések, pergolák, teraszok befuttatására, de képezheti társítások tarka hátterét is.

Amennyiben társítja, ültesse elé a ’White Queen Elizabeth’ fehér grandiflora-floribunda rózsát, amelynek virágzása megelőzi a lilaakácét és illik a fehér-tarka leveleihez. Mellé válassza a ’Silver Anniversary’ fehér színű, ezüst levelű nyáriorgonát és a kisteremtű ’Petite Red’ kínai selyemmirtuszt, amelynek piros várágai a nyár második felében díszlenek.

A cserjék elé érdemes aromás hajtású évelőket ültetnie. Ajánlom az ’Arp’ rozmaringot, a különösen ezüstös levelű ’Berggarten’ kövér orvosi zsályát, a szegélyen pedig finoman illatozhat a kakukkfű.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'White Queen Elizabeth' - fehér vagy fehér keverék virágágyi grandiflora - floribunda rózsa
Buddleia davidii 'Silver Anniversary' – Fehér színű nyáriorgona
Lagerstroemia indica 'Petite Red' – Kínai selyemmirtusz
Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' – Sudárzsálya
Rosmarinus officinalis 'Arp' – Rozmaring
Salvia officinalis 'Berggarten' - Kövér orvosi zsálya
Thymus vulgaris - Kakukkfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-12 m
Kifejlett szélesség: 3-5 m
Ültetési tőtáv: 5-8 m
Virágzási idő: Május – Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, évelő ágyak háttérnövénye

 

Védett tartalom

Paraméterek

Virágszín: liláskék
Virágzási idő: tavasztól-nyárig