Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Weigela florida 'Kosteri Variegata' - Kosteri tarka levelű rózsalonc

3.490 Ft
Menny.:db

(ejtsd: vejgéla florida)

Kiszállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Weigela florida 'Kosteri Variegata' - Kosteri tarka levelű rózsalonc főbb jellemző

 

Habitus: Közepes vagy nagyobb termetű, lekerekített formájú, gazdagon elágazó, sűrű, bokros habitusú lombhullató cserje. Levelei oválisak, középzöld színűek, de a levelek szegélye krémfehér. A hajtások felfelé törők.

Virág: Krém-rózsaszín árnyalatú, de igazodva a lomb játékosságához, a nyílás során egyszerre vannak jelen a kissé sötétebb színű és a szinte fehér virágok. A virágalak tölcséres, a virágzás ideje tavasz végétől június végéig, július elejéig tart.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban- és humuszban gazdag enyhén savanyú vagy semleges talaj ideális a számára. Viszonylag jól tűri az agyagosabb talajviszonyokat is.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, kisebb árnyékolást elvisel, de ekkor kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, ennek hiányában korán vénül.

Gondozás: A virágzást követően formára alakítható, ha túlnőtt bármilyen irányban. A fiatalítás 3 időintervallumban végezhető, ha hanyagoltuk a metszést.

Ebben az esetben az ágak harmadát metsszük vissza, fokozatosan haladva először a belső ágakkal kezdve és innen kifelé haladva. Egyszerre ne az összes ágat metsszük vissza, adjunk időt magunknak és a növényünket is!

Társítás és elhelyezés a kertben: A rózsaloncok igen változatos növénycsoport, hiszen méretük, virágszínük és leveleik színe egyaránt a végtelenbe nyúlik. Ráadásul gondozásuk egyszerű és könnyen kivitelezhető, ha tudjuk biztosítani a rendszeres vízellátást.

A ’Kosteri Variegata’ egy közepes vagy nagyobb termetű rózsalonc, melynek báját a különböző árnyalatú, krém-rózsaszín virágok és a krémfehér-zöld lombozat együttes jelenléte adja meg.

A színek játékossága miatt szoliterként is nagyszerűen mutat, de társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben ültesse a társítás hátulsó részére a drámai hatású, jól bokrosodó ’Diabolo’ vöröslevelű hólyagvesszőt, amely mellé ültesse a ’Kosteri Variegata’ rózsaloncot.

Ezzel kiváló kontrasztot teremthet meg. Ezt a vérvörös ribiszke 'King Edward VII' kiegészítheti, és harmóniát teremthet a társítás hátulsó részén. Előttük kapjon helyet a közepes termetű, téglavörös színekkel teli ’Eva Rathke’ rózsalonc, így az összeültetés középső részén is megjelenhet a faj.

A kertrész kiegészíthető fényes, szinte göndör levelekkel teli kereklevelű japán fagyal ’Rotundifolium’ fajtájával. A társítás elülső része legyen az évelőké, így a ’Blaustrumpf’ liláskék méhbalzsammal és a fehér ’Silver Princess’ margarétával, amelyek a nyár későbbi szakaszaiban veszik át a főszerepet a kertben.

Társításra javasolt növényfajták:

Physocarpus opulifolius 'Diabolo' - Vöröslevelű hólyagvessző
Ribes sanguineum 'King Edward VII' – Vérvörös ribiszke
Weigela florida 'Eva Rathke' – Téglapiros virágú rózsalonc
Ligustrum japonicum 'Rotundifolium' – Kereklevelű japán fagyal
Monarda dydima 'Blaustrumpf' - Liláskék méhbalzsam
Leucanthemum superbum 'Silver Princess' – Margaréta

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Május – Július
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye

 

Védett tartalom

Videók