Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Weigela florida 'All Summer Red' (syn.: ’Crimson Kisses’, 'Slingco 1’) - Folyton-nyíló rózsalonc

5.990 Ft

(ejtsd: vejgéla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-4 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a rózsalonc Észak-Kínában, Japánban és Koreában őshonos lombhullató cserje.

Az ’All Summer Red’ fajtát Gijsbertus Verhoef nemesítette Hazerswoude-ban (Hollandia) a Weigela florida 'Evita' és a Weigela florida 'Red Prince' fajták keresztezésével 2005-ben. A létrejött utódok közül 2007-ben szelektálta kompakt növekedése, élénkzöld lombozata és piros virágszíne alapján az ’All Summer Red’-et.

Habitus: kb. 0,8-1 m magas, közepes növekedési erélyű, gazdagon elágazó, dús, bókoló hajtásrendszerű. Lombozatát középzöld - fiatalon némi vörössel árnyalt - átellenesen álló, 5-8 cm hosszú, elliptikus, kihegyezett végű, finoman fűrészes szélű, ősszel narancssárgára színeződő levelek alkotják.

Virág: májustól októberig, ill. akár a fagyokig nyílnak hosszú, tölcsér alakú, kárminpiros, látványos fehér bibéjű virágai. A virágzás nyár közepéig igen intenzív, később mérsékeltebb.

Talajigény: laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban- és humuszban gazdag, üde, enyhén savanyú vagy semleges talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, napos helyet kedvel, bár kisebb árnyékolást elvisel, de ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: nagy, rendszeres öntözést igényel, ennek hiányában korán elvénül.

Gondozás: könnyen nevelhető, a virágzást követően formázhatjuk, aminek során az ágakat feléig vagy harmadáig vágjuk vissza. A későbbi virágzás érdekében ne metsszük meg az összes ágat.

Társítás és elhelyezés a kertben: a rózsaloncok méretük, leveleik és virágaik színét tekintve igen változatosak, miként felhasználásuk is, ezért a legnépszerűbb virágos cserjék közé tartoznak. Gazdagon bontva, festőien szép virágaikat bármely kerttípusba színt és látványt visznek. Ültethetjük őket szoliterként, cserjecsoportban, évelő ágyak hátterébe, a kisebb fajtákat pedig, akár konténerben, dézsában is nevelhetjük a teraszon vagy erkélyen.

Az 'All Summer Red’ középzöld levelei szép kontrasztot alkotnak a piros virágokkal, így önállóan is kiváló fókuszpont lehet, de egy hosszan díszítő, erősebb színekre épülő társítás elemévé is tehetjük. Ehhez a háttérbe ültessük a telt, fehér - bimbósan rózsaszín -, illatos virágait tavasszal bontó 'Krasawitsa Moskvy' orgonát és az élénk rózsaszín, rojtos virágú ’Tonto’ kínai selyemmirtuszt.

Előttük kapjon helyet az igazi színkavalkádot megjelenítő, narancssárga, lila és kék színekben pompázó 'Flower Power' nyáriorgona.

A lonc előterébe a rózsaszín, intenzíven illatozó 'Ingrid Stenzig' és a vörös, finoman illatos ’Fekete István’ rózsák kerüljenek.

Végül a szegélyrégiót a telt, sötétpiros virágú ’Amabile Plenum’ napvirággal alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Syringa vulgaris 'Krasawitsa Moskvy' - Rózsaszínes fehér orgona
Lagerstroemia indica x fauriei 'Tonto' – Kínai selyemmirtusz
Buddleia weyeriana 'Flower Power'® - Kékes-lilás virágú nyáriorgona
Rosa 'Ingrid Stenzig' - rózsaszín - virágágyi polianta rózsa
Rosa 'Fekete István' - vörös - törpe - mini rózsa

Helianthemum 'Amabile Plenum' ('Rubin') - Napvirág (sötétpiros, telt) 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,8-1 m
Kifejlett szélesség: 0,7 m
Ültetési tőtáv: 0,7-1 m
Virágzási idő: május – október
Méhlegelő: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: nagy
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: szoliter, cserjecsoport, sövény, évelőágyak háttérnövénye, konténer, vidéki kert, mediterrán kert, keleti kert

Védett tartalom

Videók