Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Colchicum autumnale 'Album' - Őszi kikerics

2.390 Ft
Kiszerelés
hagymás
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

Csomagolt mennyiség: 1 db/tasak
A hagyma körmérete: 13/+ cm
Virágszín: fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

A Colchicum autumnale 'Album' - Őszi kikerics főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Album’ a természetben megtalálható rózsaszín alapfaj nemesített változata. A hazánkban is megtalálható kikerics fajhoz viszonyítva levelei keskenyebbek, színük sötétzöld, és nem elhajlók, hanem inkább felállók.

Levelei tavasszal jelennek meg, majd fokozatosan nyár végére visszahúzódnak, majd a virágzás ideje alatt már egyáltalán nem láthatók. A méretét tekintve 10-15 cm magas virágzásakor, így egy alacsony termetű növény.

Virágai az alapfajhoz képest kisebbek, fehér bimbóból nyílnak és teljes virágzáskor is fehér színűek. A porzók feltűnőek, aranysárga színűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A kikericsfélék (Colchicum) hazánk természetes élőhelyein is képviseltetik magukat, azonban virágzási időben és színben a kertészeti változatok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az ’Album’ fajta szeptember és október között tartó virágzásával alkalmas arra, hogy a nyári- és az őszi kert közötti átmenet egyik feltűnő növénye legyen, ez igaz a nagyobb termetű ’Giant’ fajtára is, melynek akár előterébe is ültethetjük.

A nyáron virágzó hagymások után jó kiegészítője az őszi kertnek, virágzásban előzik az ázsiai hibrid liliomok, valamint a különböző díszhagymák, így ezek után megjelenő jellegzetes virágformája üdítőleg hat társításainkra.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Colchicum ’Giant’
Lilium ’Whistler’
Lilium ’Yellow’
Anemone ’Sylphide’
Allium chrystophii - Léggömbhagyma

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 15-25 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Szeptember - Október
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: őszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: fehér
Virágzási idő: ősszel
Ültetési idő július-augusztus
Ültetési mélység 10-15 cm
Virágmagasság kertben 15-25 cm

Videók