Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Iris hollandica 'Frans Hals' - Holland írisz (lila/sárga)

1.790 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 7/8 cm
Virágszín: sárga/lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig és augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat tél végétől nyár elejéig, és nyár végétől ősz végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Iris hollandica 'Frans Hals' - Holland írisz (lila/sárga) főbb jellemző

 

Jellemzői: A holland íriszek (Irix x hollandica) hosszú virágzati száraikon megjelenő nagyméretű virágok a júniusi kertek egyedi megjelenésű hagymás növényei. A virágzás előtt megjelenő hosszú, szálas levelei sötétzöld színűek, tapintásra érdes felületűek.

A kertészeti változatok között a szín- és a virágforma is változatos, azonban magasságuk jellemzően 0,5- 0,6 méter között alakul. A ’Frans Hals’ egy közepes termetű íriszfajta, amelyre egy enyhe sárga-kék cirmosság jellemző.

A virágok felső szirmai nagyon kellemes halvány liláskék színűek, az alsó szirmok jellegzetes sárgásbarna színűek és kiszélesedett csúcsúak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Az íriszek karcsú termetüknek, mutatós virágaiknak, alacsony igényeiknek köszönhetően igen elterjedtek a hazai kertekben. A ’Frans Hals’ egy igazán egyedi megjelenésű íriszfajta, ugyanis kissé cirmos és módosult szirmai miatt igen különleges.

Magas termetéből fakadóan (50-60 cm) viszont érdemes a társítás hátulsó részén elhelyezni. A fajtát egészítse ki a fehér ’White van Vliet’ fajtával, hiszen a fehér szín még inkább előtérbe hozza a fajta színeit.

Az íriszek előtt kapjanak helyet az áprilisi virágzású nárciszok, a társítást pedig zárja le a ’Blue Spike’ fürtös gyöngyikével, amelynek lombja is díszítőértékkel bír.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Iris hollandica ’White van Vliet’
Iris hollandica ’Purple Sensation’
Narcissus ’Ice Follies’
Narcissus ’Tete a Tete’
Muscari armeniacum ’Blue Spike’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 8-12 cm
Virágzási idő: Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: kék
Virágzási idő: nyáron

Videók