Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Weigela 'Rumba' – Rózsalonc

4.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: vejgéla)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-70 cm magas
Kiszerelés: 0,5-2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Weigela 'Rumba' – Rózsalonc főbb jellemző

 

Habitus: Gazdagon elágazó, sűrű, bókoló ágrendszerű, kis- vagy közepes teremtű lombhullató cserje. Levelei oválisak, középzöldek és közepes méretűek, az ágakon átellenesen helyezkednek el, ősszel bordós árnyalatot kapnak.

Virág: Rózsaszínű, kissé lilásan futtatott tölcséres virágai május közepétől június végéig nagy tömegben nyílnak. Augusztusban gyakran történik egy gyérebb másodvirágzás is.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban- és humuszban gazdag enyhén savanyú vagy semleges talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, kisebb árnyékolást elvisel, de ekkor kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, ennek hiányában korán vénül.

Gondozás: A virágzást követően formára alakítható, ha túlnőtt bármilyen irányban. A fiatalítást 3 időintervallumban végezhető, ha hanyagoltuk a metszést.

Ebben az esetben az ágak harmadát metsszük vissza, fokozatosan haladva először a belső ágakkal kezdve és innen kifelé haladva. Egyszerre ne az összes ágat metsszük vissza, adjunk időt magunknak és a növényünket is!

Társítás és elhelyezés a kertben: A rózsaloncok igen változatos növénycsoport, hiszen méretük, virágszínük és leveleik színe egyaránt a végtelenbe nyúlik. Ráadásul gondozásuk egyszerű és könnyen kivitelezhető, ha tudjuk biztosítani a rendszeres vízellátást.

Alkalmazhatja szoliterként és társításban is. Amennyiben társítja a ’Rumba’ fajtát, akkor ajánlom élénkzöld és egyéb színekben gazdag cserjékkel társítani.

Ültesse az ’Erecta’ oszlopos japán borbolyát laza sövényként a kertrész hátulsó részére, ezzel élénkzöld alapot adva az összeültetésnek. Hogy ez ne legyen túl egyhangú, egészítse ki a sövényt a 'Red Column' pirosbogyójú tűztövissel, amely télen is élénk színfoltot képez.

Ezekhez a színekhez ajánlom a ’Reverend Traub’ narancsos, meleg sárga árnyalatú sásliliomot, amely a nyári kert ékessége. Ezt a fajtát egészítse ki a szintén nyári virágzású ’Ice Queen’ fáklyaliliommal. Mellettük kapjon helyet a ’Rumba’ rózsalonc is.

A társítás elülső részére ajánlom a fehér ’White Swan’ teahibrid rózsát, amelynek fővirágzása összeér a mellette helyet foglaló sötét rózsaszín ’Rumba’ virágázásával’, ezáltal nagyszerű kontrasztot képeznek.

A társítás szegélynövényeiként alkalmazza a 'Rubinzwerg' napfényvirágot és a ’Kobold’ élénkzöld levelű, törpe, gömb borbolyát, amely az ’Erecta’ fajtával keretet ad a kertrésznek.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Erecta' – Oszlopos japán borbolya
Pyracantha x 'Red Column' - Pirosbogyójú tűztövis
Hemerocallis 'Reverend Traub' - Narancsos, meleg sárga árnyalatú sásliliom
Kniphofia 'Ice Queen' – Fáklyaliliom
Rosa 'White Swan' - fehér teahibrid rózsa
Helenium 'Rubinzwerg' – Napfényvirág
Berberis thunbergii 'Kobold' – Zöld levelű törpe gömb borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8-1,2 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 1-1,2 m
Virágzási idő: Május – Június
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, szegély, jelzősövény

 

Védett tartalom

Videók