Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Callicarpa dichotoma 'Issai' - Kínai lilabogyó

2.490 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: kallikarpa)

Szállítási méret: 20-40 cm magas 
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
2.490 Ft
20 - 40 cm
Menny.:
2.890 Ft
40 - 60 cm
Menny.:
3.490 Ft
60 - 120 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Callicarpa dichotoma 'Issai' - Kínai lilabogyó főbb jellemző

 

Habitus: 100-150 cm magasra növő, terebélyes, ívesen lehajló hajtásrendszerű, lombhullató cserje. Dísze a lombhullás után egészen télig a vesszőkön maradó apró, gyöngyszerű, élénklila, bogyószerű termése, amely a hajtásokon csomókban díszít a vesszők teljes hosszán és már októberben színessé válik.

A levelei ősszel rózsaszínes pirosra színeződnek.

Virág: Virága nem túl feltűnő, de tetszetős lilás rózsaszín, amely június végén vagy júliusban nyílik és ezekből a virágokból fejlődik  ki őszre a csomókban álló élénklila termés.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Fényigényes cserje, napos helyet kíván. Félárnyékos-árnyékos helyen lényegesen kevesebb termést hoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja.

Gondozás: A kínai lilabogyó virágát és termését az az évi vesszőkön hozza, ezért érdemes tél végén vagy kora tavasszal alaposan megmetszeni, hogy bokrosabb habitus elérésére, több termés nevelésére serkentsük a növényt.

Társítás és elhelyezés a kertben: Ívesen lehajló hajtásai, lila, apró, gyöngyszerű termései és szép őszi lombszíne miatt szoliterként is gyönyörűen mutat, de társításban is elhelyezhető. A babérsom ’Crotonifolia’ fajtája tetszetős, tömött hátteret adhat az ’Issai’ fajtának , ezért ezt a fajtát ültessük az ágyás hátsó részére.

Fényes, tarka levelei kiemelik az őszi és téli lila bogyókat. Az ’Issai’ mellett helyet kaphat az itoh bazsarózsa ’Hilary’ fajtája, amely nyár eleji virágzásával kiegészíti az ’Issai’ rózsaszín és lila virágait. Ha szeretnénk megnyújtani a kertrész virágtengerét, ültessünk kínai szellőrózsát (’Praecox’).

Az őszi rózsaszín, elegáns színek szinte egybeérnek a kínai lilabogyó bogyószíneződésének időszakával. A szellőrózsa előtt kapjon helyet a díszhagyma, amely tavszi-nyár eleji lila virágszíneivel és hatalmas fejecskevirágzatával már egészen korán a kertrészre vonzza a tekintetet.

Az ágyás elülső részén kapjon helyet a dúsan virágzó svéd madárbirs (’Coral Beauty’), amelynek piros termései igen élénkké teszik ezt az ágyásrészt. Ezzel a társítással egy minden évszakban színgazdag kertrész lehet az Öné.

Társításra javasolt növényfajták:

Aucuba japonica 'Crotonifolia' - Babérsom
Paeonia itoh 'Hilary' – Itoh bazsarózsa
Anemone hupehensis 'Praecox' – Őszi szellőrózsa, kínai szellőrózsa
Cotoneaster x suecicus 'Coral Beauty' - Dúsan virágzó svéd madárbirs
Allium senescens - Díszhagyma

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-150 cm
Kifejlett szélesség: 80-100 cm
Ültetési tőtáv: 80 cm
Virágzási idő: Június-Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom