Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Top Brass' – Illatos bazsarózsa

10.990 Ft
Kiszerelés
3 literes
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 2-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

A 'Top Brass' fajtát az amerikai Carl G. Klehm, a neves bazsarózsa nemesítő hozta létre a Paeonia lactiflora 'Charlie’s White' és egy ismeretlen magonc keresztezésével. 1968-ban került bemutatásra.

Habitus: kb. 80-90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban nyíló nagy, féltelt, illatos virágainak külső, széles szirmai elefántcsontfehérek, a középső, búbos sziromcsoport világos rózsaszín és kanárisárga. A virágzás előrehaladtával a szirmok egyre több rózsaszín és sárga árnyalatot vesznek fel. Vidám, de egyben kifinomult a megjelenése.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébb talajokat is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, sárga vagy lila színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, de társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

A ’Top Brass’ virágai egyszerre feltűnőek, kissé bohémak, ugyanakkor a krémes színeknek köszönhetően finomak, romantikusak. Emiatt kiváló alapot adhat látványosabb, vidám társításoknak, de lágyabb, regényesebb kertrészekbe is remekül beleillik.

Utóbbi esetben válasszuk hátterébe a krémes narancssárga, barack és fehér színű, telt virágokkal pompázó 'Ghislaine de Féligonde' történelmi futó-kúszó rózsát, mellé pedig a krémes - rózsaszín 'Callies Memory' és a krémsárga ’Garden Treasure’ itoh bazsarózsákat.

Eléjük telepítsük a kifinomult, enyhén fodros, lilásrózsaszín, halvány rózsaszín szirmú, sárgás-vöröses torkú 'Dance Ballerina Dance' szibériai nőszirmot és a sárga ’Chandelier’ csillagfürtöt.

A szegélyrégiót a féltelt, lágy rózsaszín, krémes árnyalatú virágait gazdagon hozó ’Tempo Rose’ gyömbérgyökér és a telt, illatos, világos rózsaszín ’Pike’s Pink’ tollas szegfű csoportjaival alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Ghislaine de Féligonde' - sárga - történelmi - rambler, futó - kúszó rózsa
Paeonia itoh 'Callies Memory' – Itoh bazsarózsa
Paeonia itoh 'Garden Treasure' – Itoh bazsarózsa
Iris sibirica 'Dance Ballerina Dance' – Szibériai nőszirom
Lupinus 'Chandelier' – Csillagfürt (sárga)
Geum 'Tempo Rose' – Gyömbérgyökér
Dianthus plumarius 'Pike's Pink' - Tollas szegfű (rózsaszín, telt, illatos) 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 80-90 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm 
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes 

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: fehér
Virágzási idő: tavasztól-nyárig