Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia hybrid 'Flame' – Bazsarózsa

4.690 Ft
Kiszerelés
3 literes
Menny.:db

(ejtsd: peónia hibrid)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 2-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
4.290 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bazsarózsák zömmel Kelet-Ázsia területein őshonos, hosszú élettartamú évelők.

A 'Flame' fajtát 1939-ben mutatta be az amerikai Lyman D. Glasscock, aki a Paeonia lactiflora és a Paeonia officinalis 'Sunbeam' keresztezésével hozta létre.

Habitus: kb. 60-80 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban nyílnak szimpla, csésze formájú, közepes vagy nagyméretű, illatos virágai. A széles, tüzes karmazsinvörös, fényes szirmokkal, az enyhe narancssárga árnyalattal, az aranysárga porzókkal olyanok, mint a nagy lángok.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de szűrt árnyékos fekvésbe is telepíthető.

Vízigény: közepes. A pangó vizet nem szereti, jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös és ezek kombinációiban pompázó színű virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

A 'Flame' tüzes virágszínével kiválóan alkalmas arra, hogy egy látványos, élénk színeket felvonultató, kellemes hangulatú összeállítást hozzunk létre a felhasználásával. Ehhez válasszuk hátterébe a széles, dús bokrú, fénylő, sötét kárminpiros virágait bőségesen bontó ’Eva Rathke’ rózsaloncot, mellé pedig a féltelt, barackos-lazacrózsaszín, kellemes illatú virágokat hozó, beszédes nevű ’Singing in the Rain’ itoh bazsarózsát.

Eléjük ültessük a teltvirágú, fehér ’White Barlow’ és a rubinpiros ’Ruby Port’ haranglábakat, valamint a nosztalgikus megjelenésű, igen gazdagon virágzó, cseresznyepiros ’Cherry Girl®' floribunda rózsát és a sötétzöld lombú, fehér virágú ’Crystal Peak White’ füzérajkat

Végül, a szegélyrégióba a lágy rózsaszín virágú alacsony gólyaorrot és a sötétbordó ’Black Beauty’ tűzesőt telepítsük.

Társításra javasolt növényfajták:

Weigela florida 'Eva Rathke' – Rózsalonc
Paeonia 'Singing in the Rain' – Itoh bazsarózsa
Aquilegia vulgaris 'White Barlow' – Harangláb
Aquilegia vulgaris 'Ruby Port'- Harangláb
Rosa 'Cherry Girl®' - piros - virágágyi floribunda rózsa
Physostegia virginiana 'Chrystal Peak White' – Füzérajak

Geranium sanguineum var. striatum – Alacsony gólyaorr
Heuchera 'Black Beauty' – Tűzeső

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: piros
Virágzási idő: tavasztól-nyárig