Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Etched Salmon' – Illatos bazsarózsa

27.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-2 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás:  az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

Az ’Etched Salmon’ fajtát az amerikai Lyman Cousins nemesítette ismerertlen fajták keresztezésével, 1968-ban virágzott először. Roy Klehm jegyeztette be 1981-ben.

Habitus: kb. 80-90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban hozza 15-20 cm átmérőjű, illatos, lágy, krémes lazacrózsaszín, szinte tökéletes formájú szirmokból álló, tömvetelt, rózsához hasonló virágait.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszan tartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös és ezek kombinációiban pompázó színű virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, de társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

Az ’Etched Salmon’-t színei alkalmassá teszik többféle összeállítás kialakítására, legyen az pasztell árnyalatokra épített, harmonikus vagy éppen ellentétes színek használatával létrehozott kontrasztos kombináció.

Utóbbi esetben, ha még hosszan virágzó társítást is szeretnénk, válasszuk mellé az aranysárga 'Friesia®' és a sötétlila 'Wekebtidere' floribunda rózsákat.

A 'Mainacht' ligeti zsálya virágszínével, az 'Icterina' orvosi zsálya sárga-zöld tarka levélzetével, a 'Sunray' nagyfészkű menyecskeszem pedig aranysárga virágaival járul hozzá a kellemes látványhoz.

A halvány rózsaszínű 'Rosenquarz' és a liláskék 'Blue Lapis' törpe őszirózsákkal a szegélyrégióban teremthetjük meg az őszi virágpompát.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Friesia®' - sárga - virágágyi floribunda rózsa
Rosa 'Wekebtidere' - lila - virágágyi grandiflora - floribunda rózsa
Salvia nemorosa 'Mainacht' - Ligeti zsálya
Salvia officinalis 'Icterina' – Orvosi zsálya
Coreopsis grandiflora 'Sunray' – Nagyfészkű menyecskeszem
Aster dumosus 'Rosenquarz' - Világos rózsaszín törpe őszirózsa
Aster dumosus 'Blue Lapis' - Kék törpe őszirózsa

Fontos tudni!                                                                                                         

Kifejlett magasság: 80-90 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen 
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom