Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Van szabadgyökerű cseresznye tudnivalók

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 16. 12:20:00

A Van cseresznye ültetése

A Van szabadgyökerű cseresznye ültetésénél elmondható, hogy érdemes a gyökerek végét metsző ollóval visszametszeni így segítendő a gyökérben az osztódó szövetek szaporodását.

Az ültető gödör kiásása során kitermelt földet többnyire érdemes feljavítani tápanyagokban gazdag földkeverékkel. Amennyiben a talaj jó szerkezetű és tápanyagban gazdag, elegendő lehet az érett szerves trágya használata.
Amennyiben szeretne biztosra menni, hogy a használt földkeverékben nincs semmilyen káros gombás betegség, amely kártékonyan visszavetheti a fa növekedését, ajánlott gombaölő szert használni.

A csemete elhelyezése és beállítása kiemelkedően fontos, ügyeljünk rá hogy:
 - a Van szabadgyökerű cseresznye csemete egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon.
 - ültetési magasság meghatározó pontja a szemzési, oltási hely, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Ezt könnyen felismerhetjük jellegzetes heges felületérő.

Konténeres változat esetében nagyságrendekkel könnyebb dolga lesz!
Egész egyszerűn - lehetőség szerint még azelőtt, hogy megérkezne a növény - ásson egy akkora ültetőgödröt, ami legalább 1,5-2x akkora, mint a konténer (a növény adatlapján találja meg, hogy hány literes konténerben érkezik). Ennek az aljára terítsen el érett trágyát, virágföldet, jó minőségű komposztot, ha szert tud tenni rá. Ha nem, akkor legalább a földet alaposan dolgozza át, hogy minél porhanyósabb legyen. Helyezze be a földlabdát a gödörbe, majd töltse fel földdel. Fontos, hogy a földlabda "teteje" egy síkban legyen a földfelszínnel.

Az ültetés végeztével ne felejtsük el a beiszapoló öntözést! A fiatal frissen ültetett Van cseresznye csemetének sok vízre van szüksége, így ez egy elengedhetetlen folyamat.

 

A Van cseresznye gondozása

A tavaszi lemosó permetezés.

Célja a fák felületén áttelelt, de még inaktív kártevők és kórokozók elpusztítása. Segítségével megelőzhetünk később komoly gondot okozó betegségeket és a kártevők szaporodásának intenzitása is csökkenthető vele.
A tavaszi lemosó permetezéshez ajánlott szerek:
 - Kontakt hatás mechanizmusú réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők.
 - Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül.
Nem érdemes felszívódó szereket használni. Ebben az időszakban a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

Az őszi lemosó permetezés
Célja: megelőzés. A rovarok a petéiket a fa védett helyeire rakják le. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
Fontos elmondani, hogy ennek csak enyhe telek esetén van jelentősége, mivel a kemény fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel.

Avarkezelés: A permetezésekkel azonban nem ér véget a megelőző védekezések listája. Tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar komposztként való felhasználását.(a tűzben is elégnek, megsemmisülnek, ám sok helyen ez már tiltott, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Van cseresznyénél elmondható, hogy a hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

 

A Van cseresznye metszése

A Van cseresznye metszésénél 2 féle alakító metszés áll rendelkezésünkre.

  1. Természetes megoldás, ennél a fa akár 6-8 méteresre is megnőhet, mivel meghagyjuk a középső ú sudárhajtást. Ettől függetlenül az oldal irányú növekedését is szabályozhatjuk. A lombfelület viszont ebben az esetben igen nagy így csak nagyobb telek esetén ajánlom. Mellette szól viszont, hogy érési időben a gyerekek számára, igazi élmény az érett cseresznyék „vadászata”.
  2. Kontrollált méretű megoldás. Ennél a megoldásnál ún. sudárhajtást az alakító metszés során eltávolítjuk. Ennek a megoldásnak az előnye a cseresznyefa a kisebb lombfelületből adódóan, hogy lényegesen kevesebb a ráfordítandó növény és termésvédelmi költség.

Függetlenül a választott koronaformától a Van cseresznye metszése 3 részre bontható:

  1. Alakító metszés. Ennek során tudjuk fentebbiek közül valamelyik korona-formát kialakítani. Természetes megoldás. Ekkor ugyan meghagyjuk a központi sudárhajtást, de a vázágak metszésével kordában tudjuk tartani a fa lombfelületének nagyságát. A vázágakat úgy válasszuk meg, hogy a későbbiekben azok eloszlása határozza majd meg a fa külalakját. Kontrollált méretű megoldás. Ebben az esetben is hasonló módon neveljük a csemeténket, mint a fentebbinél, de az alakító metszés 5. évében a központi hajtást egy gyengébb oldalsó hajtásra cserélünk, megtörve ezzel a növekedési erélyét.
  2. Tavaszi (termés előtti) metszés A Van cseresznyefa csemete az általunk kívánt méreteinek elérése után, igényel egy ún tavaszi alakító metszést. Ennek a metszésnek a lényege, hogy tavasszal, mikor a fa rügyei duzzadni kezdenek, kiszelektáljuk az elöregedett termőképleteket és hajtásokat. Hatása miatt érdemes minden évben érdemes megismételni, mivel a bokrétás termőnyársak hamar elöregednek, és ez kihat a cseresznye beltartalmi értékeire. Ezek a bokrétás termőnyársak azok a kis ágacskák, melyek végén a rügyek állnak.
  3. Fenntartó metszés Célja a fa fiatalon tartása. Ezt a termés időszak után kell végezni, de csak a telepítést követő 5. évtől. A metszés során keletkezett vágási felületek lezárásának céljából mindenképpen célszerű sebkenőcs használata. Ekkor a felület lezárásával megakadályozzuk, hogy a cseresznyefa nedvkeringésébe kórokozók jussanak be.

Idősebb fákon végrehajtandó, metszési feladatok

A 10. évig a korona méretét a vázágak csúcshajtásának visszametszésével tudjuk szabályozni. A legjobban a felső oldali erőteljesebb hajtások jelentik a kihívást, ugyanis ezeket rendszeresen vissza kell metszeni.

Az ezt követő években a korona növekedését érdemes megakadályozni, mivel ekkorra általában eléri a kívánt méretet. Ennek a legjobb módja vezérágak visszavágása egy adott oldalágig.

A metszés eredményeként mindig jócskán rendelkezésre áll majd, friss hajtás így az idősödő termőrészeket, mindig meg tudjuk majd újítani.

Itt tud rendelni Van cseresznyefa csemetéket.

Innen pedig előnevelt változatot tud vásárolni.

További cikkeimet ITT olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa