Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Izgalmas tudnivalók a vadcitromról

A hobbikertészek gyakran keresnek valamilyen különlegességet, olyan szokatlan dísznövényt vagy gyümölcstermőt, mely a kert igazi éke lehet, ugyanakkor tartása, nevelése mégsem jelent nagy kihívást.
 
Amennyiben Ön is ilyesféle növényt keres, akkor ajánlom Önnek a vadcitromot (Poncirus trifoliata), melynek előnye, hogy egyszerre barátságosan ismerős és izgalmasan egzotikus! A vadcitrom, főleg mikor termést is hozott, hasonló valamennyire a citromfához, amit régóta divat otthon nevelni, a vadcitrom azonban jól ismert társánál érdekesebb megjelenésű, ráadásul kifejezetten ritka kerti növény, ezért például remek társalgás indító téma lehet kertbarát ismerősök, szomszédok között!

Vadcitrom bokor

A vadcitrom nem véletlenül kapta a nevét, termése nagyon hasonlít a savanykás mediterrán gyümölcshöz, ám egyéb tulajdonságaiban jelentősen eltér attól, bár az igaz, hogy távoli rokonság fellelhető közöttük.

A vadcitrom egy sajátságos megjelenésű 2-3 méter magasra megnövő díszcserje, egyediségét többek közt méretes tüskéi adják, így rögtön adódik is egy felhasználási terület, védelmi célokra is bevethető, például a telekhatárnál, vagy az utcafronti kertrész egy kevésbé belátható szakaszán.

Az alábbi videómban bemutatom a vadcitromot:

A vadcitromot különösen vonzóvá teheti könnyű nevelhetősége, ugyanis igényei alacsonyak, tűrőképessége ellenben nagy. A vadcitrom a honi klímán teljesen télálló, természetesen az azévi friss ültetést érdemes az első egy-két télen, főleg a hidegebb hetek előtt takarással óvni, később azonban fagykárokkal nem kell számolni.

Talajigénye egyszerű, az átlagos kerti földben szépen fejlődik, speciális elvárásokat nem támaszt a közeggel szemben. Vízigénye közepes, ugyanakkor jól tolerálja az aszályosabb időszakokban esetlegesen kimaradó öntözéseket, tehát egy hosszabb nyaralás alatt beálló kánikula nem fog végezni vele.

Rendelje meg az ültetéshez szükséges, kiváló minőségű virágföldet kertészetemből!

Betegségei, kártevői alig ismertek, növényvédelmi feladatokkal nagy eséllyel egyáltalán nem kell számolni a vadcitrom esetében, ezért bátortalan vagy kezdő hobbikertészeknek is ideális választás!

Vadcitrom növény

Nyilván mostanra már felmerült Önben a kérdés, hogy ha már ennyiszer hasonlítottam a vadcitromot jól ismert rokonához, akkor vajon ennek is ehető-e a termése? A válasz egyszerre igen és nem!

A vadcitrom ősszel beérő termése a héj kivételével fogyasztható, tehát ehető, az egészségre teljesen ártalmatlan gyümölcs, ugyanakkor a sima citromnál is jóval savanyúbb, élvezeti értéke alacsony, kivéve persze, ha Ön kedveli a jócskán savanyú ízeket!

A Magnolia szinte együtt virágzik tavasszal a vadcitrommal. együtt is igen kellemes látványt nyújtanak. Ebben a cikkemben megismerheti a Magnolia-kat is közelebbről!

A szürethez kapcsolódó jó tanács, hogy érdemes a leszedett vadcitromokat bő két hétig utóérlelni, így lédúsabb lesz a gyümölcs. A vadcitromból elsősorban fanyar, frissítő üdítőital készülhet, de gyümölcsként nem igazán jelentős, így ha Ön ezt a citrusfélét választja, elsősorban izgalmas dísznövényként tekintsen rá!

Vadcitrom rendelhető kertészetemből!

A vadcitrom a nyár folyamán szaporítható, magvetéssel vagy dugványozással, de aki nem tud szerezni egy erre alkalmas példányt, egyszerűen meg is vásárolhatja konténeres kiszerelésben. Azt ajánlom, hogy legelső példányként mindig előnevelt, konténeres csemetét szerezzen be, majd ha megtetszett Önnek a növény, akkor a következő években már erről a példányról, házilag is szaporíthatja azt.

Ezen a linken számos más, különleges cserjét is tud rendelni, többek közütt a vadcitromot is!

A konténeres vadcitromok mindig életerős, gondosan nevelt növények, melyek begyökerezési aránya kiültetéskor közel 100%!

A konténeres vadcitrom csemeték tavasztól késő őszig ültethetők a kertbe, de ez a növény nagyobb dézsában is nevelhető, hogy például egy mediterrán hangulatú terasz, vagy növényekkel megszépített balkon ékessége legyen. A vadcitrom virágzása tavasszal esedékes, a méretes, feltűnően fehér virágok mutatósak, illatuk azonban gyenge.

vadcitrom bokor a kertben

Az ültetés folyamata a megszokott, a konténer méreténél másfélszer-kétszer nagyobb ültetőgödröt szükséges kiásni, melynek az aljára földdel kevert szervestrágyát/komposztot kell elhelyezni 20-30 cm vastagon. Erre kerüljön egy vékony földréteg (hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyaggal). 

Itt olvashat bővebben is a megfelelő ültetőgödör elkészítéséről!

A konténerből kivett földlabdás gyökérzetet helyezzük be a gödörbe, a magasságot állítsuk be úgy, hogy a földlabda teteje a talaj szintjében legyen. Halmozzuk vissza a földet a gödörbe, közben többször tenyérrel tömörítsük azt. A folyamat végén alaposan öntözzük be a friss ültetést.

A vadcitrom a kert napos, meleg fekvésű területére kerüljön, de legfeljebb félárnyékos kertrészre, a mélyebb árnyékot nem viseli el.

 

Vadcitrom tüske

A vadcitrom erősen tüskés növény, ezért kisgyermekes kertekbe nem ajánlom, vagy csak elkerített területen javasolt a tartása, hogy játék közben a kicsik nehogy megsérthessék magukat vele!

A tüskésség ugyanakkor praktikus lehetőségeket is rejt, a vadcitrom ugyanis jól formázható, metszéssel kitűnően alakítható, így akár hosszanti, hatékonyan védelmező sövény is kialakítható belőle.

Sövénycélú ültetés esetén az egyes töveket egymástól 40-60 centiméteres távolsággal telepítse egy előre kialakított, hosszanti ültetőárokba. Természetesen a dekoratív termésről a sövényszerű kialakításnál sem kell lemondani!

 
Vadcitrom rendelés a Megyeri kertészetből
 
 
Összefoglalva a vadcitrom legfontosabb, legjellemzőbb tulajdonságai:
 
  • Kezdetben lassan, később dinamikusan fejlődik.

  • 2 - 3 méter magasra megnövő, bokros felépítésű igazi növénykülönlegesség, mely kisebb kertekben is bőségesen elfér.

  • Tökéletesen télálló a hazai klímán, nem kell félni a téli károsodásától, legfeljebb az első 1-2 évben kell takarni a tövét a fagyos hetekben!

  • Áprilisban hosszan virágzik, gyönyörű szép látvány a kertben! 

  • Ősz végén érik be a kb. 5 centiméteres, gömb formájú, sárga-narancssárga termés, melynek héja nem ehető, de maga a gyümölcs igen.

  • Kiválóan lehet metszeni-formázni, akár sövény kialakítására is alkalmas!  

  • A vadcitrom terméséből vitaminban nagyon gazdag, érdekes aromájú ital készíthető. 

  • Tüskéssége miatt gondozása figyelmet igényel, gyerekek közelébe nem ajánlott, ugyanakkor kitűnő védvonalat alkot.

A vadcitromot máris megrendelheti kertészetemből, ha IDE KATTINT!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!