Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Vaccinium corymbosum 'Little Blue Wonder' – Balkon Áfonya

5.690 Ft

Kiszerelés: 17 cm átmérőjű cserépben egy palánta (10-20 cm magas)
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Vaccinium corymbosum 'Little Blue Wonder' – Balkon Áfonya főbb jellemző

 

Jellemzői: Az áfonyák (Vaccinium) a hanga félék családjába tartozó nemzetség. Közös tulajdonságuk, hogy savas kémhatású talajokon, párásabb környezetben fejlődnek a legszebben.

Az áfonya fajták jellemzően öntermékenyek, de másik fajta telepítésével nagyobb termésbiztonság érhető el. A termés magas C-vitamin és béta-karotin tartalma miatt látásjavítóként terjedt el a népi gyógyászatban.

A ’Little Blue Wonder’ egy kifejezetten kompakt növekedésű fajta, melynek magassága 40-60 cm között alakul, így tökéletes balkon áfonya fajta, de szabadföldbe is telepíthető. Korán termőre fordul, az első terméseket már július elején szüretelhetjük.

Nagy előnye, hogy már az az évi vesszőkön is terem. A bogyók kisméretűek, élénk kék színűek, kissé hamvasak. Az ízanyagai a vadgyümölcsökre emlékeztetők. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas.

Érésidő: Július - Szeptember

Talajigény: Savanyú, tápanyagban gazdag, kiszáradásra nem hajlamos talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: A termésérés időszakában napos vagy félárnyékos fekvés az ideális a számára, ezért ilyen helyre telepítsük. Tűző naptól óvjuk.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de sekélyen gyökerezik, ezért talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Párásabb környezetet kedveli, ezért talajtakarással segíthetjük a fejlődését.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az áfonya a legtöbb hazai talajtípuson nem marad meg, ezért ültetőgödröt (sz×m, 50×50 cm) kell készíteni úgy, hogy azt kibéleljük geotextíliával, majd tőzeges, érett marhatrágyás földkeverékkel töltjük fel, ezzel biztosítjuk a megfelelő kémhatást és szerkezetet a növényünk számára.

Ügyeljünk arra, hogy a csapadék és a környező eredeti talajtípus miatt egy idő után pótolni kell a földkeveréket vagy talajsavanyító tápoldatot kell használnunk.

A ’Little Blue Wonder’ fajta esetében a cserepes vagy konténeres termesztés javasolt, méretéből kifolyólag. Ebben az esetben is savanyú földkeveréket használunk, de azt  nagyméretű cserépbe, dézsába töltjük és ide telepítjük a növényt.

Így könnyen biztosíthatjuk számára az ideális körülményeket. Öntözése lágy vízzel vagy esővízzel történjen. Mivel sekélyen gyökerező növény, így a talaj felső rétegét óvjuk a kiszáradástól talajtakarással, így megakadályozva a levélzet elvesztését.

A megfelelő körülmények biztosítása mellett fontos, de egyszerű feladat a metszés, mely során az elöregedett, gyenge vagy egymáson túlzottan átnyúló hajtásokat kivághatjuk. Ha tőhajtások is megjelennek maximum 5-6 darabot hagyjunk meg a legerősebbek közül, így kiegyensúlyozott termést biztosíthatunk.

Kártevők, betegségek: Monília, lisztharmat, szürkepenész, levélfoltosság, vessző nekrózis

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Sor- és tőtávolság: Konténeres/cserepes nevelésre ajánlott fajta
Termésérés: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás

 

Védett tartalom