Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Utcafronti faültetés

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 27. 17:18:40

Tavasszal nem csupán a kertekbe kerülnek új növények, sokan a ház, épület előtti földsávokat is beültetik, a leggyakrabban fákkal. Az utcafronti faültetésnek azonban veszélyei, buktatói is akadnak, melyekkel nem árt tisztában lenni.

Fontos tudni, hogy minden közterületre ültetett fa automatikusan a helyi önkormányzat tulajdonába kerül, így ha a növény később zavaróvá válik, például takarja a kilátást, vagy gyökereivel kárt tesz a járdában, csak hivatalos engedéllyel lehet majd kivágni, melyet nem mindig ad meg az erre jogosult jegyző. Az sem mindegy, milyen fajtát választunk, egyes fák termésükkel vonzzák a galambokat, vagy a méheket, míg más fafajok nagymennyiségű termést, vagy levelet hullatnak, mellyel munkát adnak a lakóknak. Vannak olyan invazív fajták, melyek közterületi telepítése tilos (például a fehér akác, az amerikai kőris, a mirigyes bálványfa, vagy a zöld juhar), ha ilyenek kerülnek a ház elé, akkor bírság is kiróható! Ajánlott továbbá tudakozódni a kiszemelt fa majdani méretéről, lombozatának típusáról, törésre való hajlamáról, így elkerülhetőek a kellemetlenségek. 

Tartalomhoz tartozó címkék: utcafronti növények ültetése