Nem sok illatosabb és zamatosabb gyümölcs létezik a baracknál, hiszen ha már csak elsétál egy őszi-vagy kajszibarack fa mellett is összefut az ember szájában a nyál. Akár a nagyobb, lédús őszibarackra, akár az apróbb, ám ízletes sárgabarackra esküszik, a lényeg ugyanaz: valódi ízbomba mind a kettő, igazi nyári csemege, amely számos ásványi anyaggal és vitaminnal járul hozzá a szervezet egészségéhez. És akkor még nem ejtettünk szót az ínycsiklandó levesekről, lekvárokról, befőttekről és süteményekről, amelyek ezekből a gyümölcsökből készülhetnek.
Már időszámításunk előtt is népszerű volt az őszibarack!
Bár eredetileg Perzsiából származtatták ezt a gyümölcsöt, ám írásos bizonyítékok vannak arra, hogy már Kínában is előszeretettel fogyasztották időszámításunk előtt több száz évvel. Európában először Itáliában, majd Franciaországban jelent meg, az 1600-as években Oliver De Serres tizenkét fajtáját különbözteti meg. Ez a gyümölcsfa jellemzően egyébként a kereszténységgel párhuzamosan terjedt el a világban, ugyanis a szerzetesek előszeretettel és igen nagy sikerrel nevelték ezeket a fákat.
1667-ben már harmincnyolc különböző fajtáját tartják számon és már jelen volt Belgiumban, Hollandiában, valamint Németországban is. A XX. százat elején már hazánkban is népszerű volt ez a gyümölcs, olyannyira, hogy a budaörsi őszibarackot még exportálták is különböző országokba. Népszerűségéből a mai napig nem veszített, hiszen számos hazai kert udvarát díszítik ezek a dekoratív fák.
Kertészetemben is számos különböző fajtáját találhatja meg, amelyeket ide kattintva megtekinthet.
Egészséges és ínycsiklandó!
Kiemelendő e zamatos gyümölcs béta karotin, valamint A-és C-vitamin tartalma, amely által jótékony hatása van a látásra, a bőr egészségére és szépségére, és az ideális koleszterinszint megtartására is. Így tulajdonképpen úgy viheti be a szervezetébe ezeket a jótékony hatású ásványi anyagokat és vitaminokat, hogy közben élvezi az őszibarack csodálatos ízét.
A sárgabarack az egyik legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk!
Az eredetileg Ázsiából származó finomságot ma a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsök között tartják számon hazánkban. Mikor annak idején Kínából Örményországon keresztül megérkezett Magyarországra, annyira népszerűvé vált, hogy a II. világháború előtti időszakban az összes megtermelt magyar gyümölcs hatodát tette ki a sárgabarack, ami elképesztő szám.
A kis méretű, szeplős gyümölcsök népszerűsége a mai napig töretlen, ráadásul sok hazai háztartásban befőttek és lekvárok formájában egész télen élvezik a nyár ízeit azok, akik szüret után szorgoskodnak a konyhában. Kertészetem teljes sárgabarack kínálatát ide kattintva tekintheti meg.
Ennek a barackfajtának is számos pozitív élettani hatása van!
Számos országban valódi életelixírként tekinthetnek a kajszibarackra, amely magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően tökéletes kiegészítője a diétás étrendnek is. Magas a C-és A- vitamin tartalma, ráadásul a húsa mellett a magjáról sem szabad elfeledkeznünk.
Rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású, valamit B17 – vitamin tartalma miatt jótékony hatása van a vérnyomásra is, ám érdemes mértékkel fogyasztani.
Mire érdemes figyelni e barackfák gondozása során?
Tulajdonképpen ha megfelelő odafigyeléssel végzi el az ültetést és év közben odafigyel a növényvédelemre, akkor kevés időráfordítással igen gazdagon termő barackfákat tudhat magáénak. Amikor megtalálja az ideális helyet a csemetének, érdemes házikomposztot vagy szerves trágyát használni és nem szabad elfeledkezni az iszapoló öntözésről sem. Ezzel kapcsolatban bővebben ide kattintva olvashat egy korábbi cikkemben.
A fentiek alapján jól látható, hogy alapvetően alacsony igényű fákról van szó, amelyekkel sikerélménye lehet a kevés tapasztalattal rendelkező kertbarátoknak is. Ezek a fák ugyanis a legkisebb törődést is meghálálják.
Amennyiben Ön is kedvet kapott valamelyik barackfa ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!
Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!