Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tűztövis sövény ültetése

Miért válasszam a tűztövist?

A tűztövis (Pyracantha coccinea) az egyik legelterjedtebb cserjeféle a hazai kertekben, ennek oka, hogy egész évben magas díszítőértékkel bír.

Telepíthető védvonalat képező sövényként, vagy akár szoliter növényként is a kert belső részeire, de remekül mutat az utcafronton is, emellett közterületi növénydekorációként is sokszor alkalmazzák parkokban, fasorok mellett vagy kopárabb betonozott terek szegélyeinél.

Mellette szól, hogy kimondottan ellenálló fajta, gondozása egyszerű, kártevői alig ismertek, szárazságtűrő képessége kiváló, és a városi körülményeket is jól tűri, így társasházi előkertek, panelépületek közti földterületek, utcai zöld sávok színesítésére is alkalmas.

Milyen növény a tűztövis?

Termését nagyon szeretik a madarak, így aki madárbarát kert kialakításán gondolkodik, feltétlen vegye számításba ezt a cserjét. Ősszel jelennek meg messziről virító bogyói,  aztán később, a tél folyamán még a bokorra rakódott hó alól is virítanak a szépséges fürtök, így a hűvösebb évszakokban is magad díszítőértékkel rendelkezik.

Lombozatát nem veszti el ősszel, ez a növény ún. télizöld, ami azt jelenti, hogy lombozatát lecseréli ugyan, de ez fokozatosan történik meg tavaszig, így télen sem kopaszodik fel, díszítőértékét egész évben megtartja.

Nem igényel gyakori törődést, ráadásul az évenkénti metszése könnyen, szakértelem nélkül is elvégezhető. Mivel jól tolerálja az alakító metszést, így könnyen és állagromlás nélkül hozhatunk létre belőle nekünk tetsző és kertünkbe illő formát.

A tűztövis termése mérgező - Erre ügyeljünk a telepítés előtt!

Megtévesztő lehet, hogy a madarak szívesen csipegetik a bogyókat, azonban a szárnyasokra a színes termés nem jelent veszélyt, emberre azonban ártalmas. Ezért ne engedje a gyerekeket a tűztövis közelében játszani, vagy a bogyóit szedegetni!

Nem csupán a tűztövis termése, hanem a tüskéi is veszélyt jelenthetnek. Természetesen a szúrós, tüskés sövény kiváló az illetéktelen látogatók távol tartására, de a kertben játszó gyerekekre adott esetben veszélyes lehet, sőt, a tűztövis gondozása közben húzzunk a kezünkre erősebb anyagból készült védőkesztyűt is.

A tűztövis család minden tagjára vonatkoznak ezek a figyelmeztetések, így bármilyen tűztövis fajta kerül az Ön kertjébe, az óvatosság feltétlen indokolt!

Kertészetemben gyönyörű tűztövisfajták közül választhat, melyeket megtekinthet erre a linkre kattintva!

A tűztövis ültetése

A tűztövis sövény ültetése nem bonyolult folyamat, de kevés előkészületet igényel a folyamat. Egy, a cserjeültetéseknél szokásos előkészítés mindenképpen szükséges lesz. Ez két elemből áll, az egyik a mélyre ható, átforgató ásás, a másik az alapos gyommentesítés.

Sövény ültetésekor rendszerint több, akár tucatnyi tövet ültetünk egyszerre, ezért célszerű egy megfelelő hosszúságú, legalább 60 centi széles és ugyanilyen mély árkot előre kiásni, majd ezt részben feltölteni a kivett föld és trágya keverékével.

Az árok azért jobb a különálló ültetőgödrök sorozatánál, mert így az egyenes cserjesor könnyebben beállítható, valamint az egyes tövek közötti távolság is pontosan szabályozható munka közben.

Szükség esetén pedig a töveket utánrendezhetjük, hogy szép egyenes sorban álljanak, de ez a fázis akár el is hagyható, mivel a növények egy-két év alatt általában kinövik a kisebb egyenetlenségeket a sorban.

Behelyezéskor a föld visszahelyezése során legalább 2-3 alkalommal tenyérrel, talppal óvatosan tömörítsük a közeget, hogy a csemeték szilárdan, egyenesen tudjanak ülni az új helyükön.

Beültetés után egy alapos indító öntözésre van szükség, ilyenkor ne spóroljunk a vízzel, tövenként 15-20 litert is adagolhatunk. Ezzel maga az ültetés le is zárult, Önnek egyelőre nem lesz más teendője.

Fontos kitétel az ültetési hely is, mert bár ez a cserjeféle roppant életerős és ellenálló, vannak körülmények, amiket jobban kedvel. Talajminőség tekintetében nem válogat, az átlagos kerti föld megfelelő a számára, melyet ültetés előtt vagy közben érett komposzttal gazdagíthatunk.

Tekintse meg a gyakorlatban a tűztövis ültetését:

A félárnyékos fekvést is eltűri, de szép és gazdag termést, vagyis magas díszítőértéket elsősorban napos területre ültetve produkál.

Az ültetési távolságra visszatérve, célszerű 60-100 centiméterenként ültetni a növényeket, attól függően, hogy mennyire sűrű, átjárhatatlan falat szeretne elérni. Terebélyes, nagy sövénnyé tudnak fejlődni, éppen ezért sokszor biztonsági kerítésként is telepítik a tűztövist.

A tűztövis magassága metszéssel, a sövény nyírásával állítható be, akár embermagasságúra is növeszthető, ha például a hatékony védelem a cél.

A tűztövis tövises növény, néhányan tartanak tőle szúrós mivolta miatt, de épp emiatt lesz belőle áthatolhatatlan biztonsági védvonal, így kiváló választás kerítés mellé, vagy a kert hátsó, távolabbi határára telepíteni.

A tűztövis gondozása közben a tüskék miatt húzzon védőkesztyűt, és ne engedje a gyerekeket a növény közvetlen közelében játszani, illetve kisgyermekes kertekben fontolja meg az ültetését.

A tűztövis jellemzően két fajta kiszerelésben kapható, az egyik a szabadgyökerű, a másik a konténeres (földlabdás). A szabadgyökerű változatok árban kedvezőbbek, csoportos, nagyobb tőszámű ültetéshez így ezek megfelelőbbek, ám ezt a típust csak az ősz második felében, esetleg a tavasz első heteiben lehet ültetni, máskor nem!

A konténeres csemeték az igazán hideg téli hetek kivételével az év bármely szakaszába ültethetők, akár még nyáron is. Ezek kicsit drágábbak, de begyökeresedési arányuk jobb, kezelhetőségük könnyebb, és ültetésük is egyszerűbb feladat.

Beültetés után is gondoskodjunk a növényről!

Amennyiben Ön ősszel ültet, akkor fontos, hogy a már behelyezett növényeket takarással óvja a hamarosan elérkező fagyoktól. Mulcsként a fakéreg a legpraktikusabb, mert ez remek hőszigetelő, ráadásul kifejezetten jól mutat a fiatal növények tövénél.

Sokan úgy tartják, hogy az ősszel ültetett növényeket tavaszig nem is kell öntözni, azonban ez nem helyes.

Az ültetést követő alapos beöntözés után se hagyjuk magukra a fiatal tűztövis töveket, egészen a tartós fagyok beálltáig rendszeresen juttassunk ki számukra vizet, hogy segítsük a begyökeresedést.

Ne feledje, hogy télizöld növény, vagyis télen is vegetál, akárcsak az örökzöldfélék, így ilyenkor is szüksége van nedvességre. A tűztövis metszését évközben többször is elvégezheti, attól függően, hogy milyen céllal tenné azt.

 

A nyár elején, júniusban, és az ősz végén, október-november tájékán metssze meg a növényt, ha dúsabb, tömöttebb cserjesort szeretne. Ilyenkor az ágakat visszavágva új hajtások növekedését indíthatja el, hogy a tűztövis szebb, dúsabb lehessen.

A tűztövis magasságának beállítását és alakító formázását legjobb, ha kora tavasszal, márciusban végzi el, ebben az időszakban „faraghatja” a kívánt magasságra és formára növényünket.

A tavaszi visszavágást, formára alakítást követően a későbbiekben, késő tavasszal és nyáron is megigazíthatja sövényét, hogy az ideális alakjában tündököljön. Az alakító metszésre elvirágzás után vagy ősszel is sort keríthet.

Amennyiben szeretne a színes bogyókban gyönyörködni, úgy ne metssze cserjéjét túl gyakran, mert az virágot és termést csak az idősebb hajtásokon hoz, ezért a radikális visszavágás a termés elmaradásával járhat. 

Ebben a videóban megmutatom, hogy kell metszeni a tűztövist, hogy a legjobb formáját nyújthassa:

A tűztövis növényvédelme

A tűztövis növényvédelmi feladatokat jellemzően nem ad a gazdájának, hiszen kifejezetten ellenálló, problémamentes növény. Előfordulhat rajta ritkán ún. tűztövis gubacsatka, mely egy rovarkártevő. Ténykedését a leveleken megjelenő vörös foltok jelzik, valamint a levelek fonákján apró, fekete gubacsokat hagy.

Kártétele nem jelentős, a növény életét nem veszélyezteti, általában nem is szoktak védekezni ellene, a cserjében nem tesz érdemi kárt.

A másik előforduló probléma a spiloceás varasodás lehet, ami egy növénybetegség, a tűztövis esetében a termés elfeketedésével, aszalódásával jár, egyes leveken pedig kerek barnás foltokat okoz. Megjelenése elsősorban párásabb nyári hetekben várható.

A varasodás szintén nem egy jelentős gond, az érintett hajtások, szárak eltávolításával máris orvosolható a probléma, ritkábban nagyobb arányú a betegség elterjedése a növényen, ilyenkor kémiai védekezés (permetezés) is szóba jöhet, megfelelő permetszert bármelyik gazdaboltban tudnak ajánlani az érdeklődőknek.

Az öntözés tekintetében jó hír, hogy a tűztövis szárazságtűrése kiváló, még az aszályosabb időszakokat is jól tolerálja, nem véletlen, hogy közterületeken gyakran alkalmazzák. Ennek ellenére a kerti példányokat ritkább időközönként részesítse kiegészítő öntözésben, illetve a forró, száraz nyári hetekben néha juttasson ki vizet a tövekhez.

Ne feledje, hogy az ültetést követő hetekben intenzívebben szükséges öntözni a friss telepítést!

Ha a cikkem alapján ön is szimpatizál a tűztövissel, akkor bátran szerezze be, mert kiváló növény lehet az Ön kertjében is!

Kertészetemben sokféle tűztövis közül választhat, melyet megtekinthet erre a linkre kattintva!

Ha tetszett Önnek a cikk, kérem, nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat ismerőseivel, barátaival!

További kertészeti témájú cikkeimet IDE KATTINTVA olvashatja el!