Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tűztövis sövény ültetése

Miért ültessünk tűztövist?

Tűztövis előnyei

A tűztövis (Pyracantha coccinea) az egyik legelterjedtebb cserjeféle a honi kertekben, aminek oka, hogy egész évben magas díszítőértékkel bír, telepíthető védvonalat képező sövényként, vagy akár szoliter növényként is, a kert belsőbb részeire, de remekül mutat az utcafronton is! Ellenálló fajta, gondozása egyszerű, kártevői alig ismertek, szárazságtűrő képessége kiváló, és a városi körülményeket is jól tűri, így társasházi előkertek, panelépületek közti földterületek, utcai zöld sávok színesítésére is alkalmas.

Tudta? Habár örökzöld cserjeként tekintünk rá, azonban valójában inkább télizöld -  tél végén - kora tavasszal egyszerre cseréli le a lombját szinte észrevétlenül 

Ősszel kiváló madárcsalogató, és később még a hó alól is virítanak a szépséges fürtök, nem is beszélve arról, hogy a téli szürke-barna árnyalatok között mennyire vidám hangulatú egy-egy rikító tűztövis folt! Ára mérsékelt, így jó választás lehet parlagi területekre, a házak előtti üres sávok kitöltésére, ahol az a cél, hogy folyamatosan zöldelljen valami, ami nem igényel gyakori törődést. Az évenkénti metszés könnyen, szakértelem nélkül is elvégezhető.

tűztövis sövény ültetése

A tűztövis ültetése

A tűztövis sövény ültetése nem bonyolult folyamat, de kevés előkészületet igényel a folyamat - egy szokásos, mély, átforgató, talajlazítás ajánlott, amit célszerű egybekötni egy alapos gyommentesítéssel is. Sövény ültetésekor rendszerint több, akár tucatnyi tövet ültetünk egyszerre, ezért célszerű egy megfelelő hosszúságú, legalább 60 centi széles és mély árkot előre kiásni, majd ezt részben feltölteni a kivett föld és trágya keverékével, melybe először belehelyezzük a növényeket, majd beállítjuk a tőtávolságot. Szükség esetén lehet a töveket utánrendezni, hogy szép egyenes sorban legyenek, de ez a fázis akár el is hagyható, mivel a növények egy-két év alatt kinövik a kisebb egyenetlenségeket a sorban. Beültetés után egy alapos öntözésre van szükség és ezen kívül Önnek nincs más teendője.

Szabadgyökerű változatát ősszel ajánlott ültetni, konténeres formában viszont a fagyok kivételével bármikor telepíthető.

Egyéves Tűztövis sor utcafronti körülmények között

Egyéves Tűztövis sor utcafronti körülmények között A tavaly telepített télizöld sövény a szárazság és a viszontagságos utcafronti körülmények ellenére is szépen begyökeresedett és növekedésnek indult!

Célszerű 60-100 centiméterenként ültetni őket, attól függően, hogy mennyire sűrű, átjárhatatlan falat szeretne elérni. Mivel terebélyes, nagy sövénnyé tudnak fejlődni, éppen ezért sokszor biztonsági kerítésként is telepítik a tűztövist. A tűztövis magassága metszéssel, a sövény nyírásával állítható be, akár embermagasságúra is növeszthető, ha például a hatékony védelem a cél. A tűztövis tövises növény, néhányan tartanak tőle szúrós mivolta miatt, de épp emiatt lesz belőle áthatolhatatlan biztonsági védvonal, így kiváló választás kerítés mellé, vagy a kert hátsó, távolabbi határára telepíteni. A tűztövis gondozása közben a tüskék miatt húzzunk védőkesztyűt, és ne engedjük a kisebb gyerekeket a növény közvetlen közelében játszani.

Tekintse meg a gyakorlatban a tűztövis ültetését:

A tűztövis ápolása

Amennyiben ősszel ültet, akkor fontos, hogy a már behelyezett növényeket takarással óvja a hamarosan elérkező fagyoktól. Mulcsként a fakéreg a legpraktikusabb, és kifejezetten jól mutat a fiatal növények tövénél. Sokan úgy tartják, hogy az ősszel ültetett növényeket tavaszig nem is kell öntözni, azonban ez nem helyes. Az ültetést követő alapos beöntözés után se hagyjuk magukra a fiatal tűztövis töveket, egészen a tartós fagyok beálltáig rendszeresen juttassunk ki számukra vizet, hogy segítsük a begyökeresedést. A tűztövis metszését évközben többször is elvégezhetjük, attól függően, hogy milyen céllal tennénk.

A fenti képen egy olyan tűztövis látható, mely elszáradt, állapota leromlott, ám a gazdája nem vágta ki, hanem kreatív módon újrahasznosította! A képen egy pesti lakótelep utcafrontján látható, hogy a növényeket ápoló kertész, aki egyben művész is, milyen hangulatos látványelemet alakított ki a tűztövisből, már csak pár nyers szikladarab kellene az igazi mediterrán látképhez! Gratulálok a ház kertészének, aki tudtommal egy idős bácsi!

A sövénynek ültetett cserjesort alakítani is szükséges, hogy szép formáját megtartsa. Az alakító metszésre elvirágzás után vagy ősszel is sort keríthet. Amennyiben szeretne a színes bogyókban gyönyörködni, úgy ne metssze cserjéjét túl gyakran, mert virágot és termést csak az idősebb hajtásokon hoz.

Ebben a videóban megmutatom, hogy kell metszeni a tűztövist, hogy a legjobb formáját nyújthassa

A nyár elején, júniusban, és az ősz végén, október-november tájékán metsszük meg a növényt, ha dúsabb, tömöttebb cserjesort szeretnénk. Ilyenkor az ágakat visszavágva új hajtások növekedését indíthatjuk el, hogy a tűztövis szebb, dúsabb lehessen. A tűztövis magasságának beállítását és alakító formázását legjobb, ha kora tavasszal, márciusban végezzük el, ebben az időszakban „faraghatjuk” a kívánt magasságra és formára növényünket.

Itt találja a tűztövisről szóló videóimat

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További cikkeimet a Blogomban olvashatja.

Szeretne tűztövist rendelni? Nézze meg kínálatomat

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje sövény növények