Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tulipán 'Shirley'

2.290 Ft

Csomagolt mennyiség: 7 db /csomag
A hagyma körmérete : 12/+ cm
Virágszín: fehér-lilás-rózsaszín

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Tulipán 'Shirley' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Ez egyik ezek közül a Triumph-hibridek csoportja. A Triumph tulipánokat igen nagy arányban termesztik, származásukat tekintve pedig az egyszerű virágú korai, valamint a Darwin-hibridek keresztezésével hozták létre őket.

A Triumph-tulipánok közös jellemzője, hogy hosszú virágzási idővel rendelkeznek, a virágok pedig nem terülnek szét teljes virágzásban sem. A virágforma kissé szögletes, kúpos. A ’Shirley’ tulipán ennek a csoportnak egy nagyszerű képviselője.

Magassága átlagos (40-50 cm). Színváltós, ugyanis a fiatal lepellevelek a kinyílást követően fehérek, lila sziromszegéllyel, majd a virágzás előrehaladtával a virág sötétedik, és csaknem egyszínű bíborlilává válik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van aki minden évben felszedi, van aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a Triumph-hibrid, amelyre jellemző a hosszú virágzási idő, valamint az erős szár, és a szögletes, kissé kúpos virágforma.

A csoport képviselője a ’Shirley’, amely egy 40-50 cm magasságot elérő fajta, amelynek egyik különlegessége a színváltás. A fiatal virágok fehérek, egy kis lila színnel, sávokkal, majd a virágzás előrehaladtával a szín sötétül, és teljesen bíborlilává válik.

A társításnál ezt figyelembe véve érdemes lila és fehér színű tulipánokkal kiegészíteni, így a virágok fiatal és idős korukban is illeszkednek más tulipánfajtákhoz.

Az összeültetést egészítse ki a nárciszokkal, mint a ’Dutch Master’, vagy az ’Orange Juice’, valamint válassza melléjük a narancsárgás ’Gipsy Queen’ és a fehér ’Carnegie’ jácintokat.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Flaming Flag’
Tulipa ’Purple Prince’
Tulipa ’Hotpants’
Narcissus ’Dutch Master’
Narcissus ’Orange Juice’
Hyacinthus ’Gipsy Queen’
Hyacinthus ’Carnegie’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-50 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, balkonláda, évelőkert

 

Védett tartalom