Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tulipán kollekció (lila)

4.090 Ft

Csomagolt mennyiség: 18 db/tasak
A hagyma körmérete: 11-12 cm
Virágszín: lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Tulipán kollekció (lila) főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Ez a lila színkeverék három tulipánfajta lenyűgöző kombinációja.

A triumph sötét lila ’Negrita’ és a lila-fehér, szintén triumph ’Shirley’, valamint a rojtos szélű, csodás színátmenetével díszítő ’Cummins’ fajtákból válogatott különleges kollekció. Ezeknek a fajtáknak közös tulajdonsága, hogy kései virágzásúak (április-május).

A levelei szélesek, épszélűek, közepesen zöldek, kissé ezüstös felületűek. A növények kifejlett magassága 40-60 cm.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat. A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha.

A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor becsengetnek az iskolákban, ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk és a különböző árnyalatokból álló kollekciók is egyre gyakoribbak.

Ez a lila kollekció már önmagában telepítve is megállja helyét a kertben, de társításba is helyezhetjük. Válasszuk előterébe a fehér ’Carnegie’ és a sötét rózsaszín ’Jan Bos’ jácint fajtákat, melyek nem csak megjelenésükkel, de illatukkal is elvarázsolnak.

A lila árnyalatokat kiemelve válasszunk a ’Conterto’ fehér fosteriana és a ’Spring Green’ viridiflora tulipánokat, melyek letisztult színvilágukkal tökéletes kiegészítői az összeállításunknak.

A kései virágzású tulipánokat váltó ’Frans Hals’ nőszirmot a tulipánhagymák közé ültetve nyáron díszítő növénnyel bővül az összeállításunk.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Jácint 'Carnegie'
Hyacinthus ’Jan Bos’
Fosteriana tulipán 'Concerto'
Viridiflora tulipán 'Spring Green'
Iris hollandica ’Frans Hals’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 12-18 cm
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom