Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tulipa tarda - Kétszínű tulipán

1.890 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/csomag
A hagyma körmérete: 8/+ cm
Virágszín: fehér-sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom
Termék címkék:
tulipán virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Tulipa tarda - Kétszínű tulipán főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el.

A Tulipa tarda egy botanikai tulipán, mely Közép-Ázsiából származik. Megjelenését tekintve egy alacsony termetű, fényes zöld levélzetű hagymás évelő. A sárga virágai zöld bimbóból nyílnak. A virágalak kehelyre emlékeztető, mely teljesen kinyílva csillagformát mutat.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger.
Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, de vannak olyan fajok, melyek szinte változatlanul maradtak fenn, ilyen például a sárga virágú Tulipa tarda is.

Társítása során más botanikai tulipánokkal vegyesen telepítve különleges hatást érhetünk el a kertben, de a hozzá képest nagyobb termetű fosteriana tulipánok is tökéletes társnövényei.

A tulipánok hátterébe különböző típusú nárciszokat is ültethetünk, így például a sárga ’Tete a Tete’ fajtát vagy a nagy virágú ’Flower Record’-ot.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa chrysantha
Tulipa ’Concerto’
Tulipa humilis Violacea
Narcissus ’Tete a Tete’
Narcissus ’Flower Record’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-15 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók