Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tulipa humilis Violacea - Botanikai tulipán

2.490 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/csomag
A hagyma körmérete: 6 cm
Virágszín: lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom
Termék címkék:
tulipán virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Tulipa humilis Violacea - Botanikai tulipán főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el.

A ’Violacea’ egy botanikai tulipán, melyet apró termet és gazdag virágzás jellemez. Virágai kehely formájúak, majd a virágzás előrehaladtával csillag alakban szétterülnek. A virág alapszíne rózsaszín, a virág közepén, teljes virágzásban sárgán díszített.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, de vannak olyan fajok, melyek az alapfajra hasonlítanak, így a botanikai tulipánok közé tartoznak, mint például a ’Violacea’ is.

Társítása során a sárga-piros, tőle nem sokkal nagyobb termetű Tulipa chrysantha fajjal, valamint a világos színeket képviselő ’Concerto’ és ’Purissima’ fosteriana tulipánokkal ültessük vegyesen. Ezek hátterébe válasszunk hófehér ’Carnegie’ jácintot, valamint csokros ’Minnow’ nárciszt vagy e helyett törpe nárciszokból álló vegyes összeállítást.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa chrysantha
Tulipa ’Concerto’
Tulipa ’Purissima’
Hyacinthus ’Carnegie’
Narcissus ’Minnow’
Nárcisz törpe színkeverék

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-20 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Március - Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók