Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tőzegáfonya termesztése

A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) Magyarországon védett faj, a tőzegmoha lápok növénye. Természetesen a kertészetemből vásárolható tőzegáfonyát szabadon ültetheti kertjébe, így Önnek sem kell nélkülöznie ezt a megjelenésében és termését tekintve is különleges gyümölcstermőt! A tőzegáfonya széleskörű elterjedtségének talán az gátja, hogy ez a bogyós gyümölcs egyedi talajigénnyel rendelkezik, így nem lehet bárhova telepíteni csak úgy.

A tőzegáfonya a savanyú talajt kedveli, csak ilyen típusú közegben fejlődik kielégítően és fordul bőségesen termőre. Leginkább az okoz gondot, hogy hazánkban kevés a savanyú kémhatású talaj, -főleg Nyugat- Magyarországon találunk e növényfaj igényeinek megfelelő területeket, de az átlagos kerti viszonyok között általánosságban a talaj PH-értéke nem megfelelő a tőzegáfonya számára. A tőzegáfonya ugyanis 4,2- 5,2 pH értékű (savanyú kémhatású) talajokon termeszthető sikeresen, és fontos azt is tudni, hogy az optimális körülmények között szerepel a hűvös, párás, de napos elhelyezkedés is!

Ezért nagyon fontos, hogy a tőzegáfonya telepítése előtt talajvizsgálatot végezzen, és amennyiben a mért PH érték nem megfelelő, akcióba kell lépni! Aggodalomra semmi ok, speciális savanyú talaj adagolásával, vagy ugyanezen talaj dézsába helyezésével és dézsás ültetéssel a tőzegáfonya különleges talajigénye könnyedén kielégíthető!

Tőzegáfonya vásárlás

A tőzegáfonya hatása a szervezetre

1. Festékanyagai antocianinok, melyeknek antioxidáns hatásuk van. Ezáltal védik a sejteket a károsító hatásoktól.

2. Magas a C-vitamin és ásványi anyag tartalma. Mindezek által betegség megelőző és gyógyító hatása jelentős. A magas kálium és antocianin tartalma miatt szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében használható. Kiváló immunerősítő. Gátolja a baktériumok elszaporodását, így különösen húgyúti fertőzések megelőzésében, illetve kiegészítő kezelésként van jelentősége.

Az amerikai tőzegáfonya

Az amerikai tőzegáfonya ( Vaccinium macrocarpon ) a hangafélék (Ericaceae) családjábatartozik. Hazánkban nem honos, Észak-Amerika keleti részén gyakori. Alacsony, 10-15cm magas törpecserje. Örökzöld növény,földön kúszó indái 2 m hosszúak is lehetnek. Bogyótermése piros színű, sárga foltokkal. A többi áfonyafajhoz hasonlóan az amerikai tőzegáfonya is savanyú  talajt, és hűvös termőhelyet kedvel.

Vízigényes növény. Gyümölcsként frissen is fogyasztható, illetve ivólevet, aszalványt, sűrítményt, vagy gyümölcsteát készítenek belőle.  Magas antioxidáns tartalma és antibakteriális hatása miatt gyógyhatása is jelentős. Immunrendszer-erősítő, és gyulladások megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére szolgál.

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További cikkeimet a blogomban olvashatja.