Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Torma, nem csak húsvétra

Megyeri Szabolcs

A torma rendszerint csak húsvét táján jut eszünkbe, pedig az év minden szakában egészséges és ízletes zöldségféle. A háztáji tormatermesztés kicsit nehezebb, mint az átlagos zöldségnevelés, de megéri a fáradság. A torma dugványról szaporítható, vagyis ültetésre alkalmas gyökereit "vetjük" a földbe, a művelet kora tavasztól május elejéig aktuális. Ültetéshez a legideálisabbak a kisujjnyi vastagságú, és bő arasznyi hosszú példányok, de az ennél kicsit vékonyabb, rövidebb darabok is megteszik. A gyökéren található sarjrügyeket le kell vágni, hogy ne az oldalhajtások növekedjenek.

A torma gyökere hosszú, ezért a legelterjedtebb módszer a bakhátas termesztés. A bakhát egy hosszanti földhalom, amit a kertben ásással, lapátolással kell létrehozni. Egy nagyjából harminc centiméter magas töltést kell építeni, aminek a teteje körülbelül húsz centi széles sík felülettel rendelkezik, azonban a gyökér a talajszint alá is terjeszkedni fog, így a földgerinc kialakítása előtt egy mélyre hatoló, átforgató ásást is meg kell ejteni. A torma magas tápanyagigénye miatt ajánlott az alapos trágyázás is. A torma érzékeny a talaj minőségére, a legjobb termés humuszos, laza öntéstalajokon várható, sem a túl száraz, sem a pangóvizes területek nem ideálisak. Kötött, nyirkos földben hamar elfásodik a gyökér, íze túl csípőssé válik. A napsütötte helyeket kedveli, vízigénye magas, folyamatos öntözést kíván.

Tipp: a tormát ne ültessük oda, ahol később mást szeretnénk termeszteni, mert gyökérmaradványai jövőre kihajthatnak!

Az előkészített bakhátba 20-25 centiméterenként fúrjunk egy lyukat, ebbe helyezzük a gyökereket, és végezzük el az első beöntözést. Bő egy hónap múlva kibújnak az első hajtások, ekkor érdemes egy szűk arasznyi magasan kibontani a földhalmot, és a gyenge oldalgyökereket, rügyeket ledörzsölni, majd visszatakarni a növényt. Ezt a nyár derekán még egyszer meg kell majd tenni. Fontos a gyakori gyommentesítés, és a folyamatos vízellátás, a gyakori öntözés nem maradhat el. Több sor torma esetén praktikus a bordák közti völgyet is nedvesíteni. A betakarítás ideje késő ősszel érkezik el, a torma kiváló fagyállósága miatt még télen is szedhetünk fel belőle. Fontos tudni, hogy a torma évelő növény, így hiába takarítjuk be a terményt ősszel, tavasszal várhatóan újra növekedésnek indulnak a földben maradt gyökérdarabok, vagyis a torma makacs vendég a kertben, ha egyszer betelepítettük, csak nehézségek árán, mély csákányozással távolítható el. 

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta