Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Töltse meg élettel kertjét örökzöld sövény segítségével!

Nincs is szebb annál, mint mikor a tavasszal virágba boruló kertet, a nyáron zöldellő növényeket, az ősszel termőre forduló fákat, télen pedig a hó alatt pihenő birtokot öleli körül egy gyönyörű, zöld sövény az év minden egyes napján.

Ha Ön is úgy érzi, hogy egy kerítés típus sem fogható az örökzöld cserjék látványához, esetleg belső térhatárolót álmodott meg a birtokára, akkor most a legjobb helyen jár. Bemutatom Önnek a legjobb sövénynek való örökzöld növényeket!

Milyen érvek szólnak az örökzöld sövény mellett?

A kerítésként vagy térhatárolóként ültetett sövények rendszeres és megfelelő karbantartás mellett nem csak sokkal hangulatosabbak mint egy egyszerű kerítés, de praktikusabbak is. Egy cserjékkel szegélyezett kert egyszerűen sokkal zöldebb és élettel telibb, nem beszélve arról, hogy a különböző fajták eltérő pozitívumokkal rendelkeznek. Van olyan növény, mely termésével kápráztat el, míg létezik olyan is, amely hangszigetelőként is funkciónál.

A sövénynek nem feltétlen kell csupa zöldnek lennie

A sövénynek való növények minden kertbe megkötés nélkül ajánlhatóak, esztétikai és védelmi célokkal is bevethetőek. Nem beszélve arról, hogy míg egy kerítésen át lehet mászni, addig egy sövényen keresztül esélye sincs az illetékteleneknek feltűnésmentesen bejutni, ráadásul az Ön otthonát is elrejti a kíváncsi szemek elől.

Hogy ültessek sövényt?

A sövény ültetéséhez először mindenképpen egy árkot szükséges ásni, így nem csak egyszerűbb lesz a cserjék elhelyezése, de ezzel az egyenes elrendezés is biztosítható. Érdemes már előző nap kiásni a 30-40 cm mély árkot, melynek szélessége ideális esetben kb. 30 cm, tehát nagyjából másfél ásónyom mélységben kell gondolkozni.

Az árkot az ültetés előtti este fontos jól felengedni vízzel, így biztosított a növény számára a nyirkos, iszapos közeg. Másnap még a cserjék elhelyezése előtt az árok aljára érdemes tenni egy kis szarvasmarha trágyát a tápanyagdús talaj érdekében.

Innentől kezdve pedig jöhet az ültetés. Arra érdemes odafigyelni, hogy a földlabda teteje legyen síkban a talajszinttel, tehát ne kerüljön túl mélyre a növény, de szabadon se maradjanak a gyökerei. Így biztos lehet abban, hogy éveken keresztül gyönyörködhet az örökzöld kerítésében.

Korábban ültettem néhány fagyalt sövény gyanánt, melynek a folyamatát az alábbi videóban megtekintheti.

Milyen cserjék alkalmasak növénynek?

A sövénynek leginkább alkalmas cserjék a sűrű, tömött ágrendszerű, fényes, apró levelű, örökzöld cserjék, melynek az egyik típusa a puszpáng, amelyből csoda szép természetes kerítés hozható létre. Azonban amennyiben nem rendelkezik a szükséges növényvédelmi kapacitással a puszpángmoly ellen, abban az esetben inkább válassza ezt a növényt kitűnően helyettesítő Tiszafát.

Utóbbiak széles habitusú, sötétzöld lombozatú, kiválóan alakítható cserjék, melyek akár gömb formára is nyírhatók.

A puszpángot helyettesítő tiszafákkal korábban már foglalkoztam, az alábbi videóban részletesen is beszélek róluk.

Szintén népszerű a sövénynek alkalmas növények között a fagyal, amely 3-4 m magasra nő, virágai feltűnőek, termése pedig télen is az ágakon marad. Számos különböző fajtája van, melyek között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

Tudom, hogy a rendelés előtt mindig nehezen dönt az ember, így az alábbi videóban megmutatom Önnek, hogy is néznek ki a fagyalok a kertészetemben.

Amennyiben valami különlegeset szeretne, remek választás a borbolya is, amely közepes növekedési eréllyel rendelkező cserje, vörös levelekkel, melyek sárgával szegélyezettek. A Leylandi Ciprus kitűnő hangszigetelő - ha út menti, zajos helyen él, akkor érdemes megfontolni ennek a növénynek a telepítését. Mivel gyorsan nő, ezért nagyon hamar hihetetlen mértékben képes csökkenti a zajszennyezést, hogy Ön nyugodtan élvezhesse kertje nyugalmát.

Ha többet szeretne tudni erről a növényről, az alábbi videóra kattintva megteheti.

Természetesen mindezek mellett még számos különböző, sövénynek alkalmas növény létezik, melyeket megtekinthet kínálatomban ide kattintva.

Hogy érdemes gondozni az örökzöld kerítést?

A helyzet az, hogy minden cserje igényei eltérőek, így fontos alaposan megismerni a sövénynek választott növényt. Így megtudhatja, mennyi vizet és milyen talajt igényel, valamint a megfelelő időszakban elvégzett metszéssel vagy nyírással kapcsolatban is tájékozódhat.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: sövény növények