Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tökéletes sövényt szeretne? A tiszafa az ideális választás!

A tiszafa nem egyszerűen egy növény, amelyből gyönyörű, formázható sövényt varázsolhat a kertjébe. Sokkal több annál. A történelem egy darabja, legendák ihletője, kertek hangulatának megalapozója, melyet sokoldalú felhasználhatósága még inkább különlegessé tesz.

Engedje meg, hogy bemutassam Önnek a tiszafát!

Álmodhat belőle sövényt, felhasználhatja belső térhatárolóként, de ha szeretné, lehet egy alacsony díszfája vagy egy méretes tiszafája is a kertben. Mindehhez pedig nem kell több különböző fajtájú növényt rendelnie. Ugyanis mindezt kihozhatja egyedül a tiszafából!

Most akkor díszfa vagy sövény?

Mikor azt mondom tiszafa, akkor egy olyan különleges örökzöldről beszélek, amely számos különböző módon használható fel a kert különböző részein. Tehát a fenti kérdésre a válasz az, hogy mindkettő, sőt, ennél sokkal több. A tiszafa lombozata átlagon felül dekoratív, a fenyők tűleveleinél lágyabb, barátságosabb megjelenésű zöld levélzet harmonikus, megnyugtató látvány, a piros bogyótermés pedig vidám, tarka képet kölcsönöz a növénynek. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy kis termetű, nyírt díszfa, tíz méter feletti magasságú látványos fa, talajtakaró növény, vagy éppen formázott sövény is válhat belőle.

Tökéletesen alkalmas szoliter növénynek is, hiszen már egyedül állva is sokat dob a kert esztétikáján. A tiszafa terülő változataival hatékonyan fedhetőek el a parlagi, használatok kívüli kertrészek, melyek így elegáns, ápolt látványt nyújtanak majd! Tovább fokozza a kert élettel teli atmoszféráját, ha egy komplett sövényt álmodik meg belőle, hiszen nem kifejezetten alkalmas arra, hogy elrejtse birtokát a kíváncsi szemek elől, de ízlésének megfelelően formára is nyírhatja azt.

Legendák a tiszafáról

Mivel már évszázadokkal ezelőtt is ismerték ezt a fafajtát, a különböző időszakokban és kultúrákban más – más hiedelmeket és legendákat kapcsoltak hozzá. Bizonyos kultúrákban például az örök életet jelképezte, ugyanis nem csak örökzöld, de igen hosszú életű növényről is van szó. A tiszafa jelen volt már a kelták idejében is, de a keresztények vallásában is fontos jelképpé vált, hiszen az élet körfogásának szimbólumaként tartották számon. A boszorkányokkal is összekötötték annak idején, olyannyira, hogy Shakespeare a Machbet című művében a „Tiszafa szúrós tüskéjét” is felhasználja varázslatához.

Egy régi ír ballada pedig például arról mesél, hogy egy halott szerelmespárt a tiszafa segítségével szerettek volna távol tartani egymástól a másvilágon, azonban a felhasznált nyársak kihajtottak, fává nőttek és összeölelkeztek a sírok felett. Ki gondolná, hogy elfér ennyi misztikum egy növény múltjában?

Az igaz, hogy mérgező a tiszafa?

Igen, ez nem csak legenda, a szervezetbe kerülve bizony mind a levelei, mind pedig a termése mérgezőek. Ez általában kisgyermekes családoknál, valamint kutya – vagy macskagazdiknál szokott dilemmát okozni, hiszen kizárólag elfogyasztva okozhat gondokat.

Viszont ha meg tudja oldani, hogy ne történjenek balesetek és sem a világot éppen felfedező kisember, sem pedig az érdeklődő kedvencek ne férhessenek hozzá a fához és ne ehessenek belőle, akkor hosszú időre biztosíthatja magának a gyönyörű, élettel teli, zöld környezetet.

Tiszafa vagy puszpáng?

Ha informálódott már itt – ott az ideális sövénynek való növényről, akkor biztosan látta már, milyen sokan ajánlják a puszpángokat is erre a célra.

A helyzet az, hogy valóban tökéletesek erre a különböző buxusok, viszont kizárólag abban az esetben, ha tudja biztosítani a megfelelő növényvédelmet a puszpángmolyok ellen. Ezek a kártevők ugyanis akár komplett sövényeket is tönkre tehetnek. Éppen ezért szokták javasolni a kertbarátok számára, akik nem érzik magukat elég felkészültnek a puszpángmoly elleni harchoz, hogy ültessenek inkább tiszafát. Ugyanis a tökéletes, dús és formázható sövény a tiszafa segítségével is gond nélkül elérhető, cserébe viszont nem kell aggódni a károkozók miatt.

Mire figyeljek oda, ha szeretnék tiszafát ültetni?

Ugyan egy alapvetően alacsony igényű növényről van szó, mégis van néhány lényeges dolog, amire érdemes odafigyelni az ültetésnél. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a talajjal szemben igénytelen, remekül elvan naposabb és árnyékosabb helyeken is, ráadásul a városi levegő sem tesz benne kárt. Ha szoliter növényként képzelte el a kertjében, akkor először is egy akkora ültetőgödröt kell ásnia, melyben kényelmesen elfér a konténeres kiszerelésű fa földlabdája. Ha készen áll a fa az ültetésre, akkor helyezze a gyökerét a gödörbe, figyelve arra, hogy a gyökérzet ne kerüljön sem túl mélyre, sem pedig túl magasra. Ezek után kezdje el rá visszaszórni rá a kiásott földet, lehetőleg abban a sorrendben, ahogy kitermelésre került. A felületet elegyengetve már csak egyetlen feladata maradt csupán: gyönyörködjön munkája látványában!

Ha szeretné megnézni, hogy mutatnak már elültetve a sövénynek szánt tiszafa csemeték, ebben a videóban megtekintheti.

Kicsit összetettebb feladata lesz, ha sövényt szeretne ültetni, ugyanis ebben az esetben egy hosszanti ültetőárokba érdemes elültetni a töveket. Így nem csak kényelmesebb lesz a munka, de biztosíthatja azt is, hogy teljesen egyenes és ne kusza kerítése legyen végül. A kiásott árkot érdemes alaposan beöntözni és egy éjszakára úgy hagyni, így ugyanis egy remek, nyirkos közeget kapunk, amiben garantáltan jól érzik majd magukat a tiszafa csemeték. Egy tömött sövény esetében az ideális ültetési távolság körülbelül 80 centiméter.

Az ültetéssel kapcsolatban további érdekes és lényeges információkat talál ebben a korábbi bejegyzésemben.

Miért érdemes ezt a növényt választanom, ha sövényt szeretnék telepíteni?

Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor azért, mert semmi sem fogható egy tiszafa sövényhez. Ugyanis nagyon gyorsan nő és igen mutatósan néz ki. Az ültetéstől kezdve évente akár 60 centiméterrel is gyarapodhat a növény, tehát nagyon gyorsan elrejti majd a kertjét a kívülállók elől. Permetezni nem szükséges, ugyanis ellenáll mindenféle kártevővel és kórokozóval szemben. Így nem kell aggódnia amiatt, hogy ha végigsöpör a tiszafán valami betegség, odalesz a gondosan elültetett és formára igazított sövénye. Metszést pedig kizárólag akkor igényel, ha formázni szeretné vágni az ágait. Mivel egy igen dús növényről van szó, bátran engedhet a fantáziájának, lehet az a sövény teljesen egyenes, lépcsőzetes vagy akár hullámos is.

Mivel a tiszafa az egyik személyes kedvencem, ebben a videóban meséltem is már róla az egyik ültetőtáblában járva.

Mennyibe kerül egy tiszafa?

Mivel nagyon sok fajtája létezik, a tiszafa ára attól függ, melyikre esik a választása. A klasszikustól az oszloposon át az egészen különleges arany oszlopos az oszlopos – kúpos és sárga törpe tiszafa is elérhető. Mivel igényeik azonosak, bátran választhatja ízlésének megfelelőt.

A különböző fajtákat és azok árait ide kattintva tekintheti meg.

Ha kedvet kapott hozzá, rendelje meg! Ha úgy döntött, belevág és Ön is tiszafa tulajdonos kertbarát szeretne lenni, akkor van egy jó hírem a számára. Most ugyanis nem kell bajlódnia a szállítással. A tiszafa rendelés kertészetemből gyerekjáték! Lássuk be, egy személyautó a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy növényeket szállítson benne. Egy ilyen fa terebélyes és törékeny, nem beszélve arról, mennyire nehéz és lássuk be, minden bizonnyal koszos is. Ha nem szeretne átélni hasonló macerát és valójában azért nem telepítette még álmai sövényét a kertjébe, mert nem tudta azt elszállítani a kertészetből, akkor most mindez megoldódik.

Online növény rendelés esetén ugyanis kollégáimmal egészen a kertkapuig szállítjuk a választott növényeket függetlenül azok méretétől.

Tájékozódjon a kiszállítási díjakról ide kattintva.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: tiszafa sövény növények