Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tóépítés a kertben

Megyeri Szabolcs

Magyarországon még váltak igazán elterjedtté a kerti tavak, pedig ezek a kisebb-nagyobb vízfelületek igazán dekoratívak, de az is igaz, hogy építésük és fenntartásuk nem egyszerű, és nem is mindig olcsó. Sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy belevágjanak-e a tavas kerti örömökbe, a válasz pedig nem egyszerű.

Általában mindenkit óvatosságra és alapos átgondolásra intek ebben a kérdésben, mert tapasztalataim szerint a kerti tavakat építtető kerttulajdonosok háromnegyede pár hónappal később megbánja a dolgot, de ilyenkor már nem szüntetik meg azt, hiszen sok pénzt fektettek bele. A nagyobb gondok mindig a nagyobb tavaknál jelentkeznek, ezek közül is a fürdőtavak a legproblémásabbak. A fürdőtó egy olyan speciális tófajta, mely az élővíz természetes hatását adja, emellett még fürdeni, csobbanni is lehet benne. Az egyik tévhit, hogy a (fürdő)tavak nem igényelnek tisztítást és rendszeres karbantartást, mert ezt a betelepített növények, és speciális kavicsréteg elvégzik. Ez azonban így nem igaz, minden esetben szükség lehet gondozásra, akár vegyszeres kezelésekre is, de tény, hogy a medencéknél megszokott folyamatos klórozás mellőzhető. A kerti tó legyen bármilyen méretű és típusú, tulajdonképpen egy kert a kertben, így folyamatosan munkát fog adni, magára hagyni nem lehet. Kerti tó létesítésénél azt is fegyelembe kell venni, hogy a tavaknak a növények mellett állati élővilága is lesz, megjelennek rovarok, békák, melyek zavaróak lehetnek. A fenntartás is nehezebb, mint egy fürdőmedence esetében, és a vízi növényvilág gondozása is merőben más kihívás, mint a például a veteményesé. Gyakori érv, hogy a tavakat nem szükséges leereszteni-feltölteni, így a vízszámlán is spórolni lehet, ami csak részben igaz, a nyári párolgás miatt a víz rendszeres utánpótlása szükséges lesz. Hátrány még az épített (fürdő)tavak esetében a magas bekerülési költség, ám tény, hogy ezek az úszómedencékkel szemben egész évben funkcióval bírnak, a hidegebb hónapokban is díszlenek. A kerti vízfelület mindenképp szép és egzotikus, azonban azt ajánlom mindenkinek, hogy először egy – akár házilag kivitelezett – kisebb, növényekkel körbeültetett medenceformával kezdjék, és ha megtetszett a látvány, csak később vágjanak bele komoly beruházásba.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés