Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Több teret a tormának!

Megyeri Szabolcs
2014. 04. 01. 15:37:08

A torma tipikus idényzöldség, húsvét tájékán megtelnek az üzletek (a csokinyuszik mellett) reszelt tormás üvegcsékkel, hogy aztán májustól újra feledésbe merüljön ez a remek zöldségféle, és csak az elszántabb ízrajongók keressék az év többi szakaszában. Pedig a torma többet érdemelne, fűszerként kiváló szolgálatot tehet a konyhában, csípőssége sokak számára vonzó lehetne, mert aromásabb, különlegesebb, mint az általában körülrajongott egzotikus csípőspaprikák. A torma - amennyire én látom - nem csupán az asztalon, hanem a konyhakertben is mellőzött növény, ennek talán az az oka, hogy termesztési módja eltér a szokásos kerti haszonnövényekétől. Ugyanakkor talán épp ez az extra nevelési metódus lehet vonzó a kihívást kereső hobbikertészeknek.

 HORSERADISH-Amoracia-rusticana.jpg

A torma helyigényes, ültetése kicsit körülményes, de aki szereti, nem nézi a hátrányokat 

A torma (Armoracia rusticana) gyökere, amint azt a zöldségesstandokon is látni (ha nem reszelt állapotban vesszük) hosszú, ezért a legelterjedtebb módszer a bakhátas termesztés. A bakhát egy hosszanti földhalom, amit - és itt az egyik hendikep - a kertben ásással, lapátolással kell létrehozni. Pontosabban szólva, egy nagyjából harminc centiméter magas töltést kell építeni, aminek a teteje körülbelül húsz centi széles sík felülettel rendelkezik, így a gyökérnek lesz tere lefele nyújtózkodni. Azonban a gyökér még a talajszint alá is terjeszkedni fog, így a földgerinc kialakítása előtt még egy mélyre hatoló, átforgató ásást is meg kell ejteni, tehát kell kubikolnunk rendesen, ha tormanevelésre adjuk a fejünket. A torma magas tápanyagigénye miatt ajánlott az alapos trágyázás is, és a későbbiekben is elhelyezhetünk érett komposztot a barázdákban. A torma kicsit kényeskedő növény, nagyon érzékeny a talaj minőségére, a legjobb termés humuszos, laza öntéstalajokon várható, sem a túl száraz, sem a pangóvizes területek nem ideálisak. Kötött, nyirkos földben hamar elfásodik a gyökér, íze túl csípőssé válik, gyakorlatilag ehetetlen lesz. A napsütötte helyeket kedveli, de félárnyékban is megél, vízigénye magas, folyamatosan öntözni kell majd. Jó hír ugyanakkor, hogy a tormát ritkán támadják kártevők és betegségek, kifejezetten ellenálló növény, így ezirányú feladataink alig lesznek.

Kren_Verkauf.jpg

 Betakarított, reszelésre kész gyökerek

torma.2.jpg

Torma, bakhátas termesztésben

Az ültetés ideje a tavasz első fele, vagyis a dolog most aktuális. A tormát nem magról, hanem dugványról szaporíthatjuk. A fent taglalt módon előkészített bakhátba 20-25 centiméterenként kell egy lyukat fúrni, ehhez a művelethez a kapa, ásó nyele épp megfelel, majd ebbe kell helyeznünk a gyökereket, és azonnal végezzük el az első beöntözést is. Ültetni való gyökeret gazdaboltban, piacon vásárolhatunk, bő ujjnyi vastag, alkarnyi hosszú példányokat keressünk, és tapogassuk meg őket, a megpuhult, rothadásnak indult darabokat ne válasszuk. Az előbb említett méretnél kisebb darabok is megteszik, főképp az épségüket kell figyelni, és a földbe helyezés előtt a dugványon található sarjrügyeket le kell vágni, hogy ne az oldalhajtások növekedjenek.  Közel egy hónap múlva kibújnak az első hajtások, ekkor érdemes egy szűk arasznyi magasan kibontani a földhalmot, és a gyenge oldalgyökereket, rügyeket ledörzsölni, majd visszatakarni a növényt, így lesz vastag, egyenes gyökértermésünk. Ezt a műveletet ajánlott a nyár derekán még egyszer megtenni. Fontos a gyakori gyommentesítés, és a rendszeres öntözés sem maradhat el. Több sor torma esetén praktikus a bordák közti völgyet is nedvesíteni. A betakarítás ideje késő ősszel érkezik el, a torma kiváló fagyállósága miatt akár még télen is szedhetünk fel belőle. Nagyon fontos tudni, hogy a torma évelő növény, így hiába takarítjuk be a terményt ősszel, tavasszal várhatóan újra növekedésnek indulnak a földben maradt gyökérdarabok, vagyis a torma makacs vendég a kertben, ha egyszer betelepítettük, csak nehézségek árán, mély csákányozással távolítható el, ennek tudatában vágjunk bele a nevelésébe. Az elszaporodó tormától a kertet úgy is megvédhetjük, ha emelt ágyásba telepítjük, itt jobban kontrollálható később a terjeszkedése. A torma balkonokon is termeszthető, ha van számára elég hely, de ebben az esetben különösen mély ültetőládára, és még gyakoribb öntözésre lesz szükség.

horseradish07.jpg

 Dézsában is nevelhető nagyobb balkonon, vagy akkor, ha nem akarunk tartani az elszaporodásától

Képek: innen, innen, innen, és innen.

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus