Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tévhitek és tények a borostyánról

Ha létezik olyan növény, amely megosztja az embereket, akkor a borostyán biztosan az. Vannak, akik szebbet el sem tudnának képzelni egy borostyánnal befuttatott kerítésnél vagy házfalnál, míg mások bármit megtennének azért, hogy többé ne jelenjen meg a kertjükben az igen erős gyökérzettel rendelkező növény, mert úgy vélik, elpusztítja a kert többi lakóját, tönkreteszi a házfalat és oda vonzza a bogarakat is.

Engedje meg, hogy bevezessem a borostyán különleges világába, hogy alaposan megismerhesse ezt a nem mindennapi futónövényt, amellyel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban.

Az idősebb borostyánok már terméseket is hoznak

Az idősebb borostyánok már terméseket is hoznak

Mégis mi az igazság? Megmutatom! Ha szeretne örökzöld növénnyel befuttatni egy függőleges felületet úgy, hogy nem használ semmilyen támasztékot vagy pergolát, akkor a borostyán egy tökéletes választás ehhez. Emellett talajtakaró növényként is ideális választás. Segítségével könnyedén gyönyörű zöld környezetet teremthet a birtokán. Fontos tudni, hogy a megfelelő körülmények között nevelt borostyán akár évszázadokig is elélhet.

A borostyán története

Ennek a növénynek a története egészen régre nyúlik vissza, ugyanis már az őseink is hatalmas becsben tartották a borostyánt. A kedvelt költőket például borostyánból font koszorúval ajándékozták meg. Sőt, az ókori Rómában a mulatozás istenét is szőlővesszőből és borostyánlevélből font fejdísszel ábrázolták. Emellett az istenség kezében tartott serlegét és a botját is ez a növény fedte be. Ennek oka az volt, hogy az emberek úgy vélték, hogy a borostyán megóvja az embert a részegségtől. Éppen ezért gyakran adták hozzá a készülő forralt borhoz is, gondolván, így elkerülhető a bódító hatása.

A borostyán egy igazán ellentmondásos növény. Olvassa el a témában írt cikkemet erre a linkre kattintva!

A tarka levelű borostyán örökzöld színfolt

A tarka levelű borostyán örökzöld színfolt

Később is szorosan kapcsolódott ez a futónövény az alkoholfogyasztáshoz, ugyanis azoknak az angol kocsmáknak a cégérében is szerepelt a borostyán, ahol jó minőségű italokat szolgáltak fel. Valójában innen ered az a mondás is, hogy „Jó bornak nem kell cégér.”

Mindemellett ez a növény a hűség jelképe is, éppen ezért annak idején a görög papok a frissen házasulandó pároknak borostyánból készült csokrot nyújtottak át. A mai napig gyakran fordul elő esküvőkön is ez a növény, a menyasszonyi csokrok díszítőelemeként is előszeretettel használják.

Tulajdonképpen milyen növény is a borostyán?

Egy olyan futónövény, amely fényszegény területeken érzi magát a legjobban, ám a tűző napon is probléma nélkül fejlődik. Hatalmas előnye, hogy olyan helyen és körülmények között is megfelelően nevelkedik, ahol más dísznövények nem maradnak meg. Ahova felfut, ott igazán esztétikus látványt teremt, ugyanis akár romos, felújítás előtt álló vagy kevésbé jól karbantartott vagy kopott falfelületeket is eltakarhat vele.

Tekintse meg kertészetem cserjekínálatát!

Külön pozitívuma, hogy jól tűri a metszést, így kedve szerint alakíthatja, merre fusson a borostyán. Mivel örökzöld, egész évben ékesíti a kertjét. Három, vagy öt karéjú bőrnemű levelei gyönyörű látványt nyújtanak több méteres magasságban is, sőt, az idősebb példányok termést is hoznak, amely tovább növeli a növény esztétikai értékét. Fontos azonban tudni, hogy ezek a fekete bogyók a szervezetbe jutva az ember számára mérgezőek. Azonban a madarak előszeretettel fogyasztják.

A borostyánt gyakori eleme a temetőknek, síroknak is. Olvassa el a sírgondozásról írt cikkemet!

Ha talajtakaróként használja, akkor pedig biztos lehet abban, hogy gyomnövények nem dugják ki a fejüket az adott területen. Ha színes növényeket ültet a borostyánnal borított terület elé, akkor pedig tovább fokozhatja ezt a szépséget.

A krémfehér levélszegélyek hűvös hatást keltenek

A krémfehér levélszegélyek hűvös hatást keltenek

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes borostyán választékát, ahonnan akár azonnal megrendelheti az Önnek leginkább tetsző fajtát. 

Ne keverje össze a vadszőlővel!

Magyarországon alapvetően két olyan növény létezik, amely képes befutni függőleges felületeket. Az egyik a vadszőlő, a másik pedig a borostyán. Éppen ebből kifolyólag igen sokan összekeverik a kettőt, pedig nagyon sok különbség van közöttük. Egyrészt míg a borostyán örökzöld, addig a vadszőlő ősszel lehullajtja a leveleit, ám cserébe előtte fantasztikus színekkel ajándékozza meg a kertbarátokat.

Borostyánfal? Igen! Nézze meg a kertészetemben!

Emellett míg a borostyán a sokkal lassabban növő növények táborát erősíti, addig a tapadókorongos vadszőlő erőteljes növekedésű, vagyis sokkal gyorsabban befutja az adott falfelületet. Előbbi ugyanis jellemzően az ültetést követő második évben indul növekedésnek.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy fest egymás mellett a falra futtatva a két növény:

Tévhitek a borostyánnal kapcsolatban

1. tévhit: A borostyán tönkreteszi a házfalakat!

Bár nagyon sokan gondolják ezt így, a borostyán nem tesz kárt azokban a falfelületekben, amelyekre felfut. Szó sincs arról, hogy a repedéseket tovább tágítja és a vakolat sem pereg le miatta. Cserébe viszont pazar látványt nyújt az év minden napján.

2. tévhit: A borostyán élősködő, elpusztítja a növényeket, amire felfut!

Sokan nem szívesen futtatják a borostyánt például a fák törzsére, ugyanis a köztudatban elterjedt, hogy elvonja a támasznövénytől a nedvességet. Ez azonban nem igaz, hiszen a borostyán fás szárából kizárólag kapaszkodó gyökerek nőnek ki, amelyet egyedül a tapadást szolgálják. A táplálékot és a nedvességet kizárólag a földben található gyökerén keresztül veszi fel.

3. tévhit: A borostyán miatt tele lesz bogarakkal a ház környéke!

A gyakori tévhitek közé sorolható az is, hogy a falra felfuttatott borostyánok esetében biztosan megjelennek a bogarak az adott épület környékén. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Virágzás idején mindössze néhány méh látogatja majd meg a portáját, azonban ez is csupán egy átmeneti időszak, amíg ezek a szorgos kis állatok „elvégzik a dolgukat”.

Kiszállításra váró példányok

Kiszállításra váró példányok

Kinek ideális választás a borostyán?

Ha kertes házban él, akkor Önnek tökéletes választás ez a növény. Ha szeretné feldobni valamivel a háza falát, elrejtené a kert végében levő kevésbé esztétikus sufnit, fészert vagy kamrát, esetleg úgy gondolja, jó lenne átláthatatlanná és gyönyörűvé varázsolni a kerítését, akkor a borostyánnak helye van az Ön birtokán is.

Emellett akkor is remek választás ez a növény, ha van olyan parlagon fekvő terület a kertjében, amelyet nincs ideje megművelni. A borostyán ugyanis tökéletes zöld, egybefüggő területet alkot, így igazán esztétikus látványt nyújt. Önnek pedig nem lesz gondja többé a birtok ezen részével.

Válogasson a kertészetemben kapható borostyánok közül!

Amennyiben tetszett ez a bejegyzés és Ön is kedvet kapott a borostyán ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: borostyán