Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Termesszünk mángoldot!

Megyeri Szabolcs

A tavasz - most már - tényleges beköszöntével elérkezik a kerti veteményes gondozásának időszaka is, kezdve azzal, hogy eldöntjük, mit akarunk termeszteni földünkön. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, azonban a slágerzöldségek mellett érdemes megfontolni kevésbé ismert, de könnyen nevelhető, és élettanilag is kedvező fajtákat is.

Ilyen például a mángold, amit kevesen ismernek, pedig finom, a spenóthoz hasonló ízű, dekoratív külsejű és bő hozamú levélzöldség. Vetése mostanában időszerű, magjai április közepe táján kerülhetnek a földbe, mikor a nappali átlaghőmérséklet eléri a 10 Celsius fokot. A mángold termesztése nem igényel sok előkészületet, trágyázás sem szükséges, de szebb lesz az eredmény, ha tavaly trágyázott területre vetjük (például ahol paradicsom, paprika volt). Az átlagos kerti talaj megfelelő neki, de a homokosabb részeken több öntözést fog igényelni. A magokat felásott talajba, 2-3 centiméter mélyre vessük, kétarasznyi sortávolsággal. A mángold fényigénye a közepesnél kicsit magasabb, ezért árnyékos helyre ne telepítsük, mert satnya leveleket fog hozni. A pár hét múlva kibújó palántákat ritkítsuk, úgy, hogy szintén kétarasznyi távolság legyen a tövek között.

Tipp: bár a mángold helyigényes termény, de hozama magas, ezért akár balkonon is sikerrel termeszthető

A mángold innentől kezdve alig ad majd munkát, de a gyakori öntözésről és az időnkénti gyommentesítésről, kapálásról nem szabad elfeledkezni. A sorközöket érdemes lefedni szalmával, vagy a fűvágásból származó nyesedékkel, mert így a talaj jobban megtartja a nedvességet, de ha ehhez a mulcshoz még egy kis komposztot is keverünk, akkor biztosan szebb, egészségesebb növényünk lesz. Kártevőkkel ritkán kell számolni a mángold esetében, nyáron a leveleket rágó hernyók jelenhetnek meg, ellenük sajnos főleg vegyszeresen lehet védekezni, illetve levéltetvek lephetik el a leveleket, de ilyenkor egy szappanos vizes lemosás segít. Ha minden jól ment, az első betakarítás három hónap múlva, tehát a nyár derekán esedékes, ám nem szükséges a teljes tő felszedése, elég csak pár levelet levágni, így egészen őszig folyamatosan szedhető a főzeléknek való. Egy négyzetméter vetemény hozama körülbelül 4-5 kg levél, így akár egy kisebb konyhakert is elláthatja a családot egészen őszig friss mángolddal. Magyarországon általában a fehér levélnyelű változat kapható, ritkábban a vörös és a sárga, de külföldről rendelhetőek vegyes színösszeállítású fajták is, melyek főzés után is megtartják színüket, így a gyerekeknek is vonzóbbá válhatnak a belőlük készült ételek.

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta