Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Termesszen fügét a saját kertjében!

Számos hobbikertész érdeklődik az egzotikusabb gyümölcstermők iránt, hiszen sokan szeretnének elszakadni a hagyományos - de egyébként szintén nagyon ízletes - almától, kajszitól, meggytől.

Nekik lehet érdekes választás a füge, mely manapság igen ritka vendég a kertekben, holott termesztése jobbára problémamentes, gyümölcse pedig nagyon finom, ráadásul a gyermekek is általában kedvelik, így ahol a szülők próbálják a csemetéiket leszoktatni a csokoládéról és az egyéb bolti édességekről, ott igencsak jól jön a sokoldalú, nyersen, süteményben, lekvárként és aszalványként is vonzó, ínycsiklandó füge.

A közvélekedés szerint fügefát nevelni hazánkban nehézkes, elsősorban a fagyérzékenysége miatt. Jó hír azonban, hogy ez csak részben igaz!  A füge fő dilemmája a mi kontinentális telünk, ez ugyanis az alapvető különbség, hiszen a nyaraink tökéletesen megfelelnek ennek a mediterrán gyümölcsöknek (hasonló okból van régi divatja a citromnevelésnek például).

Füge vásárlása a Megyeri kertészetből!

A télállóság tekintetében kedvező, hogy a füge akár a -10 Celsiust is kibírja, sőt, az ennél keményebb hidegekben sem pusztul el feltétlenül, jó esetben csak tövig visszafagy, de tavasszal újra kihajt. Ilyenkor azonban sajnos úgy kell számolni, mintha frissen került volna telepítésre, tehát termést csak évek múlva hoz újra. 

A fügének ráadásul jelentős múltja van hazánkban, tehát a magyar fügetermesztés nem valamiféle új hóbort. A füge alapvetően mediterrán gyümölcs, a Földközi tenger partvidékén elhelyezkedő országokban mindenhol honos, de a mediterrániumtól keletre, Szíriától egész Afganisztánig bezárólag mindenhol megtalálható.

A fügefajták ismerői szerint a szíriai füge a legjobb, sajnos szír fügét az ottani zavaros helyzet miatt az elmúlt években nem fogyaszthattunk, és valószínűleg még évekig nem is fogunk. Eggyel több az otthoni termesztésre! Visszatérve az eredetre, mindezek alapján a füge mediterrán gyümölcs, bár szubtrópusi, trópusi területeken is remekül megél. 

A hazai fügetermesztés is régi, a feljegyzések szerint bő fél évezrede található meg nálunk, a virágkorát a török hódoltság idején élte. A füge ugyanis nagyon hasonló környezeti igényekkel rendelkezik, mint a szőlő, de utóbbi a törökök számára (a vallási alkoholtilalom miatt) jóval értéktelenebb volt, mint a nekik kedvesebb füge, ezért számos kedvező fekvésű, meleg, déli lankát ültettek be fügével, miután kiforgatták az ott lévő szőlőtőkéket. 

 

Az érett füge ínycsiklandó gyümölcsként hívogat

 

Tudta-e? A fügét a világ legédesebb gyümölcsei között tartják számon, így az igazán édesszájú gyerekek vagy felnőttek egészen biztosan rajongani fognak érte! Édességét a feldolgozás során is megtartja, így számos izgalmas lehetőséget kínál a konyhában!

 

A fügének számos fajtája van, ám még a közönséges füge esetében is lehetnek igen nagy méretbeli különbségek. Vannak típusok, melyek sokkal inkább bokorra hasonlítanak, míg mások elérhetik a 10-12 méteres magasságot is. Természetesen a levelek formájában és a termések színében is vannak különbségek, mint ahogy léteznek bokornak kialakított, valamint törzsre nevelt típusok is.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen a barna török fügén át a csíkos fügén keresztül a zöld óriásig számtalan fajtát talál kertészetem online választékában, melyet ide kattintva tekinthet meg.

Ha érdekli, milyen kiszerelésben kapja meg a megrendelt fügéjét, ebben a videóban megmutatom Önnek!

 

A füge környezeti igényei

A hazai kertbarátok közül sokan gondolják - tévesen - hogy a fügének igen magas igényei vannak és csaknem a széltől is óvni kell. Amennyiben Ön megfelelő helyre ülteti el fügéjét, a növény igényeinek nagy részét már ki is elégítette.

A lényeg, hogy olyan helyet válasszon számára kertjében, ahol magas a napsütéses órák száma és az elhelyezkedés széltől védett, fagyzugoktól mentes, valamint lehetőleg délre néző. 

A füge talajigénye igencsak egyszerű, az átlagos kerti föld megfelelő számára, még a lazább, homokos közeget is jól tolerálja, egyedül a kötött, nyirkos talajokat nem kedveli. Utóbbi típusú talaj megléte esetén sincs minden veszve, részleges talajcserével, vagy a komposzt, zsákos termőföld talajba forgatásával a közeg alkalmassá tehető a füge nevelésére. 

Füge rendelhető a Megyeri kertészetből

Jó hír a permetezést nem kedvelő, vagy az attól tartó kezdő kertbarátok számára, hogy a füge roppant ellenálló növény, csupán minimálisan fogékony a betegségekre, ezért növényvédelmi feladatokkal javarészt nem is kell számolni

A vízigény tekintetében is biztató a helyzet, a füge állandó és rendszeres öntözésre nem szorul, ám az ültetést követő hetekben és a legmelegebb nyári időszakokban mindenképp szükséges a nedvesség pótlása. Nyáron az öntözésre azért is kell nagy figyelmet fordítani, mert ugyan a füge remekül bírja a forróságot, ha nem kap rendszeres öntözést, akkor - hogy a nedvességgel spóroljon - az ágain fejlődő fügéktől egy idő után „megszabadul”, vagyis egyszerűen lepotyog a még be nem érett termés.

A tápanyagok biztosításáról kétféleképpen kell gondoskodni a füge esetében. Egyfelől az ültetéskor biztosítani kell a jó minőségű, és tápanyagokban gazdag talajt. Ezt az ültetés során az ültetőgödörbe adagolt komposzttal, szervestrágyával lehet megoldani, de az is elegendő lehet, ha a kitermelt föld nagyjából felét félretesszük, és azt friss, zsákos termőfölddel pótoljuk. A későbbiekben évente legalább egy alkalommal helyezzünk el a növény tövénél komposztot vagy marhatrágyát. 

A leggyakoribb kérdések egyike a fügével kapcsolatban, hogy mikor fordul termőre, mikor lesz esedékes az első szüret? Fügebokor telepítésénél az első szüretre körülbelül három-négy évet kell várni. Az érés júliusban történik, és általában az ősz derekán még egy termés várható, sőt kis szerencsével mindemellett augusztusban is lehet betakarítani egy középső hullámból. 

A leszedett gyümölcsöt tanácsos rögtön elfogyasztani vagy feldolgozni, ugyanis hamar romlik, alig pár napig tartható el. Ezt küszöböli ki egyébként az aszalás, mellyel hónapokra tartósítható a gyümölcs, sajnos a nálunk termeszthető ún. adriai fajták gyümölcsei nem aszalhatók, így erről a tartósítási módról le kell mondani.

Szintén sokan érdeklődnek a füge helyigényéről, hiszen ez fontos szempont az ültetést megelőzően. Ez a gyümölcstermő kifejezetten kompakt, a Magyarországon nevelhető fajták jellemzően 2-4 méter magasra nőnek, laza bokorformájuk és méretes leveleik miatt oldalirányba is terjeszkednek, de összességében kezelhető méretű növények, kisebb kertekben is elférnek.

Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy szűk helyeken is kielégüljön a füge magas napfény igénye, árnyékos, takarásban lévő helyeken ugyanis gyenge vagy elmaradó terméssel kell számolni.

Füge rendelhető a Megyeri kertészetből

Füge metszése

A füge egyik fő növényápolási feladat a metszés. Ezt a munkát a tapasztalatlanabb kertészkedők általában nem kedvelik, mert attól tartanak, hogy túl bonyolult, nehezen tanulható művelet. Ez azonban tévhit, legalábbis a füge esetében nem kell bonyodalmakkal vagy nehézségekkel számolni.  A tavasszal elvégzett metszés. biztosítja azt, hogy nyáron bő termést hozzon majd a fa.

Az odafigyelés azért fontos, mert ha esetleg nem a megfelelő ágakat metszi meg, eltávolíthatja azokat a részeket is, amelyekből kialakulna maga a gyümölcs. Így érdemes május közepére időzíteni ezt a tevékenységet, ugyanis ekkor már nyílnak a rügyek és egyértelművé válik, mely ágakhoz nem érdemes hozzáérni.

Ám nem csak ebből a szempontból fontos ilyenkor elvégezni a metszést. Ebben az időszakban ugyanis még nem indult meg a növény nedvkeringése a téli pihenőidőszak után, így nem kell tartania az esetleges bőrirritációtól sem, melyet egyébként gyakran kivált a füge nedve.

Füge rendelhető a Megyeri kertészetből

A metszést tekintve két fontos elv van, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartani. Az egyik, hogy érdemes minél szellősebb formát kialakítani, hogy a növény minden egyes részét megfelelően érhesse a napfény. Ezt úgy lehet elérni, hogy a középső sudárhajtást le kell metszeni olyan magasságig, ahol szeretné az elágazódási pontot kialakítani. Ha megvan a megfelelő forma, akkor jöhet a vesszők eltávolítása. Általában a fagykárt szenvedett vesszőket kell levágni, emellett az öregebb ágaktól is érdemes megszabadulni.

 

Téli védelem

A metszés mellett a másik fő teendő a füge körül a téli védelem. A fentebb írtaknak megfelelően a füge télállónak tekinthető, ám az extrém hidegeket nem tolerálja jól, vagyis -10-15 Celsius alatt károsodik. Az ilyen jeges időszakokban a növény visszafagyhat annyira, hogy tavasszal elölről kell indítania a növekedési fázist, ugyanakkor az is megtörténhet, hogy ilyen mértékű zimankóban a növény teljesen elhal. 

Ezért fontos, hogy főleg a gyökerek, valamint a talajhoz közel levő részek védelmet kapjanak az ősz végén, a tél elején. Meg kell jegyezni, hogy bár örökzöld növényről van szó, a kisebb, fiatalabb példányok a hideg beköszöntével elhullajtják a leveleiket, ettől nem kell megijednie! 

 

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogyan érdemes elvégezni a füge téliesítését.

 

A füge dézsás nevelése

Mint minden gyümölcsnél, a fügénél is felmerül a kérdés, hogy kert híján, vagy csak kerten kívül lehet-e nevelni? A válasz szerencsére igen, ráadásul ez nem csak a helyhiánnyal vagy a kertnélküliséggel küzdőknek lehetőség, hanem annak is egy remek opció akinek a birtoka klímája túl hideg, mert például az ország északi szélein lakik.

A talajt ilyenkor a fentieknek megfelelően kell összeállítani, tehát laza, jó vízelvezetésű, humuszos közegre lesz szükség,, valamint érdemes jó nagy dézsával készülni, sőt, az igazán előrelátók egy gurulós alátétet is tesznek rögtön az edény alá, hogy szükség esetén könnyen lehessen mozgatni.

A füge teleltethető a mediterrán növényeknél szokott módon (világos, fűtetlen, 5-10 celsiusos helyiségben), vagy akár a balkonon, ilyenkor a dézsát alaposan be kell bugyolálni, a földjére pedig 10-15 centi vastag mulcsot kell helyezni. A dézsás nevelés előnye, hogy könnyen az ideális helyre rakható a növény, sőt, áthelyezhető, ha kiderül, hogy mégsem ideális. Szem előtt kell tartani, hogy a növény mérete miatt kis teraszokon, erkélyeken nem fog kényelmesen elférni.

Füge vásárlása a Megyeri kertészetből!

Kinek jó választás a füge?

Kezdő kertbarátoknak és gyakorlott kertészeknek egyaránt remek választás, ugyanis kevés törődést igényel, ám azt gazdagon meghálálja egészséges és finom gyümölcseivel, valamint nem mindennapi megjelenésével. Termése a gyermekeknek is vonzó, a konyhában pedig változatosan felhasználható.

Tipikusan az a gyümölcs, amely azoknak is sikerélményt okoz, akiknek kevés idejük van a kertben való tevékenykedésre. Ha megfelelő helyre ülteti el növényét, akkor a tavaszi metszésen, a nyári öntözésen, és a téli fagyvédelmen kívül csupán annyi lesz a feladata, hogy élvezze a finom füge szemek ízét.

Színes, finom és dekoratív

 

Kertészetemben sokféle füge közül választhat, IDE KATTINTVA máris megtekintheti a kínálatot!

 

Ha tetszett Önnek a cikk, kérem, nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat ismerőseivel, barátaival!

Ha egyéb kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: füge