Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Termesszen fügét a saját kertjében!

Sokan gondolják úgy, hogy fügefát nevelni Magyarországon lehetetlen, hiszen a téli fagyok azonnal, még fiatal korban elpusztítják ezt a hidegre érzékeny növényt. Alapvetően egyébként van ebben igazság, azonban számos olyan praktika létezik, melyek segítségével meg tudja óvni a mínuszokban is a kertjében elültetett fügefát. Sőt, megmutatom azt is, mi mindent tehet ezért a növényért a többi évszakban. Így nem csak a finom gyümölcs ízét élvezheti, de a fügefa igazi mediterrán hangulatot is varázsol majd a kertjébe.

Mutatom, mi mindent érdemes tudnia, ha fügét termesztene saját birtokán!

Az érett füge ínycsiklandó gyümölcsként hívogat

Az érett füge ínycsiklandó gyümölcsként hívogat

Ha egy-egy utazás alkalmával irigykedve nézi a mediterrán éghajlatú országokban a kertekben álló, gyümölcstől roskadozó fügefákat és arra gondol, hogy milyen jó lenne, ha otthon is lehetne ilyesmit látni, akkor van az Ön számára egy jó hírem. Ugyanis csupán egy kis odafigyelés és minimális időráfordítás szükséges ahhoz, hogy hamarosan akár a saját birtokán is álljon egy ilyen növény.

Természetesen ehhez szükség lesz egy kis türelemre és precizitásra, ám abszolút nem lehetetlen, hogy a füge - amelyet a világ egyik legédesebb gyümölcsei között tartanak számon -, az Ön kertjében is megteremjen.

 

Mit érdemes tudni a fügéről?

Bár eredetileg Izraelből származik, igen hamar népszerű lett Kis-Ázsiában, Dél-Európában, sőt, Észak-Afrikában is, ahol a mai napig főként bort vagy aszalványt készítenek a termésből. Jelenleg a legfőbb termőhelyek közé sorolandó egyébként Spanyolország, Törökország, sőt, Kalifornia és Franciaország is.

Története igen régre nyúlik vissza, ugyanis már az ókorban is ismerték és előszeretettel fogyasztották a fügét, sőt, a Bibliában is többször említésre kerül ez a gyümölcs. Így tulajdonképpen ha elültet egy ilyen növényt a kertjébe, akkor a múlt egy darabjának viselheti gondját majd a birtokán.

Érdekes, hogy Magyarországon egy időben nagy népszerűségnek örvendett ez a növény, majd később majdnem teljesen eltűnt. Ma viszont szerencsére megint egyre több kertben lehet látni fügét.

A csíkos füge dekorációként sem utolsó

A csíkos füge dekorációként sem utolsó

Számos fajtája van, ám még a közönséges füge esetében is lehetnek igen nagy méretbeli különbségek. Vannak, melyek sokkal inkább bokorra hasonlítanak, míg mások elérhetik a 10-12 méteres magasságot is.

 

A füge fajtái

Ha van olyan növény, amelyet érdemes kertészeti szempontból is külön kategóriaként kezelni, akkor a füge az pontosan ilyen. Ennek az oka, hogy számtalan különböző fajtáját különböztetjük meg, valamint emellett hazánkban egyfajta misztikum is övezi ezt a növényt.

Alapvetően természetesen a levelek formájában és a termések színében is vannak különbségek, mint ahogy léteznek bokornak kialakított, valamint törzsre nevelt típusok is. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen a barna török fügén át a csíkos fügén keresztül a zöld óriásig számtalan fajtát talál kertészetem online választékában, melyet ide kattintva tekinthet meg.

Ha érdekli, milyen kiszerelésben kapja meg a megrendelt fügéjét, ebben a videóban megmutatom Önnek!

A füge igényei tulajdonképpen igen alacsonyak

A hazai kertbarátok közül sokan gondolják, hogy a fügének igen magas igényei vannak és csaknem a széltől is óvni kell. Ez azonban koránt sem igaz. Ha megfelelő helyre ülteti el, a növény igényeinek nagy részét már ki is elégítette. A lényeg, hogy olyan helyet válasszon számára, ahol magas a napsütéses órák száma és széltől védett, fagyzugoktól mentes, valamint lehetőleg délre néző. Mindez természetesen nem meglepő, tekintve, hogy egy trópusi növényről van szó.

A talajigényét tekintve a helyzet az, hogy a fügefa számára bőven elegendő az átlagos kerti föld még abban az esetben is, ha homokos talajról van szó.

Csupán minimálisan fogékony a betegségekre, olyannyira, hogy nem kell külön figyelmet fordítania a növényvédelmi feladatokra.

Az ültetéstől számítva három-négy éven belül már élvezheti is a munkája gyümölcsét.

 

Teendők a tavaszi és nyári időszakban

Tavasszal a legfőbb feladat, amit el kell végeznie a fügével kapcsolatban, az a metszés. Az ekkor megfelelően elvégzett mozdulatok ugyanis biztosítják azt, hogy nyáron bő termést hozzon majd a fa. Az odafigyelés azért fontos, mert ha esetleg nem a megfelelő ágakat metszi meg, eltávolíthatja azokat a részeket is, amelyekből kialakulna maga a gyümölcs. Így érdemes május közepére időzíteni ezt a tevékenységet, ugyanis ekkor már nyílnak a rügyek és egyértelművé válik, mely ágakhoz nem érdemes hozzáérni.

Ám nem csak ebből a szempontból fontos ilyenkor elvégezni a metszést. Ebben az időszakban ugyanis még nem indult meg a növény nedvkeringése a „téli álom” után, így nem kell tartania az esetleges bőrirritációtól sem, melyet gyakran kivált a füge nedve.

Az 'Ice Crystal' füge fajta levelei önmagukban is díszítenek

Az 'Ice Crystal' füge fajta levelei önmagukban is díszítenek

A metszést tekintve két fontos elv van, amelyeket mindenképpen észben kell tartani. Az egyik, hogy érdemes minél szellősebb formát kialakítani, hogy a növény minden egyes részét megfelelően érhesse a napfény. Ezt úgy lehet elérni, hogy a középső sudárhajtást levágja olyan magasságig, ahol szeretné az elágazódási pontot kialakítani. Ha megvan a megfelelő forma, akkor jöhet a vesszők eltávolítása.

Általában a fagykárt szenvedett vesszőket kell levágni, emellett az öregebb ágaktól is érdemes megszabadulni.

Nyáron az öntözésre is nagy figyelmet kell fordítania, ugyanis bár remekül bírja a forróságot ez a növény, ha nem öntözi rendszeresen, akkor az ágain fejlődő fügéktől egy idő után „megszabadul”, vagyis egyszerűen lepotyog a még be nem érett termés.

 

Teendők a hűvös időszakban

Bár örökzöld növényről van szó, a kisebb, fiatalabb példányok a hideg beköszöntével elhullajtják a leveleiket, ettől nem kell megijednie. Azonban mikor beköszöntenek a mínuszok, fontos gondoskodni a növény védelméről. Van egy olyan tévhit, mely szerint nincs szükség óvintézkedés mínusz 15 Celsius fok felett, ugyanis az elfagyott ágak néhány év múlva újra termőképesek lesznek majd.

Ez a valóságban viszont nem feltétlenül állja meg a helyét, ugyanis nagyon könnyen elpusztulhat az egész növény ilyen alacsony hőmérséklet mellett. Fontos, hogy főleg a gyökereket, valamint a talajhoz közel levő részeket kell megvédeni, melyre tökéletesen alkalmas a szalma vagy a diólevél használata.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogyan érdemes elvégezni a füge téliesítését.

A füge jótékony hatásai

A füge nem csak kivételesen finom, de számos jótékony hatással is bír. Például fogyasztása segít abban, hogy az emberi szervezet hatékonyabban vehesse fel a harcot a különböző vírusokkal szemben. Mivel sok vizet tartalmaz és magas a cukortartalma, segíti a méregtelenítést is.

Bizonyos kutatások szerint a rákgyógyításban is fontos szerepe van, ugyanis nem csak a kialakulás kockázata lesz alacsonyabb, de a tumor méretét is képes csökkenti. A szív-és érrendszeri megbetegedésekkel is felveszi a harcot, hála a benne levő omega-3 és omega-6 zsírsavaknak. Emellett koleszterincsökkentő hatása van és a vércukorszint szabályozásában is szerepe van.

Sőt, a memóriát is serkenti és a pattanásos bőr megnyugtatására is képes. Nem csak magát a gyümölcsöt - ami valójában a cserje virága - lehet felhasználni, hanem a levelét is.

Készíthet belőle teát, illetve hasznosítható a levél nedve is. Teával a hörghurut, szív- és érrendszeri betegségek, aranyeres panaszok és magas vérnyomás ellen lehet felvenni a harcot.

 

Kinek jó választás a füge?

Kezdő kertbarátoknak és gyakorlott kertészeknek egyaránt remek választás, ugyanis kevés törődést igényel, ám azt gazdagon meghálálja egészséges és finom gyümölcseivel, valamint nem mindennapi megjelenésével.

Színes, finom és dekoratív

Színes, finom és dekoratív

Tipikusan az a növény ez, amely azoknak is sikerélményt okoz, akiknek kevés idejük van a kertben való tevékenykedésre. Ha megfelelő helyre ülteti el a növényt, gyakorlatilag a tavaszi metszésen, a nyári öntözésen és a téli fagyvédelmen kívül csupán annyi lesz a feladata, hogy élvezze a finom gyümölcsök ízét.

Ha tetszett a cikk és kedvet kapott a füge ültetéshez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: különleges gyümölcsök füge